Në këtë artikull do të shikoj funksionin më të mirë të ri në çdo version të lëshimit të GIMP 2.10. Ti mund te shohesh të gjithë tiparet e reja që u lëshuan në çdo version të lëshimit të qëndrueshëm të GIMP, përfshirë versionin origjinal GIMP 2.10, dhe versionet pasues të lëshimit të qëndrueshëm GIMP 2.10.2 përmes GIMP 2.10.24, në timen Çfarë ka të re në çdo version të lëshimit të GIMP artikull, i cili përmban çdo video që kam nxjerrë duke diskutuar të gjitha detajet e secilit botim të ri.

Plus, së fundmi kam azhurnuar çdo video për të përfshirë vulat kohore që të mund të kaloni shpejt në një tipar të ri për të cilin dëshironi të mësoni në atë version GIMP (duke përdorur kronologjinë e videos në YouTube). Por në këtë artikull unë do të përqendrohem në atë që unë mendoj se është veçoria e vetme BEST për të dalë nga çdo lëshim i qëndrueshëm.

GIMP 2.10

Karakteristikë e integrimit të kërkimit (Kërkimet e veprimeve)

GIMP 2.10 ishte versioni i parë i ri i madh i lëshimit të GIMP në 8 vjet - e çoi GIMP në një nivel krejt të ri duke prezantuar shumë karakteristika të reja dhe përmirësime të performancës. Kishte shumë shtesa që ndryshonin lojëra në këtë version - nga Integrimi i imazhit RAW në prezantimin e Filtrat GEGL dhe MyPaint Brush Tool, mjetet e reja të Transformimit në Maska grupi shtresash, Dhe më shumë.

Sidoqoftë, tipari që me të vërtetë qëndron për mua që u lançua në këtë version është "Karakteristika e plotë e kërkimit të integrimit", e njohur gjithashtu si Veprimet e Kërkimit funksion.

Nëse i keni shikuar udhëzimet e mia, e dini që e përdor këtë veçori gjatë gjithë kohës, dhe sinqerisht është e vështirë të mbash mend se si ishte GIMP para se të prezantohej kjo veçori.

Me këtë veçori, ju shtypni tastin e prerë përpara ("/") në tastierën tuaj dhe shkruani një fjalë ose frazë në shiritin e kërkimit. GIMP më pas kryen shpejt një kërkim të të gjithë filtrave, veglave, shtresave, përbërjeve dhe çdo veçori tjetër në GIMP - duke treguar rezultatet përkatëse poshtë shiritit të kërkimit. Më pas mund të klikoni dy herë në rezultatin e kërkimit për ta hapur atë veçori dhe ta përdorni siç e keni zakon. Kursen një ton kohë, veçanërisht kur nuk mund të mbani mend se ku ndodhet një filtër i caktuar në menunë e gjerë të filtrave të GIMP, ose nëse nuk mund të mbani mend se ku është një shtresë ose imazh i caktuar kur keni shumë përbërje me shumë shtresa të hapura.

Kjo karakteristikë e bën GIMP shumë më miqësor ndaj përdoruesit, ndërsa gjithashtu rruan në mënyrë drastike kohën jashtë rrjedhës tuaj të punës dhe ju siguron juve akses në të gjitha tiparet e mrekullueshme të GIMP në një vend të vetëm.


GIMP 2.10.2

Filtri transformues rekursiv

GIMP 2.10.2 u prezantua më pak se një muaj pas versionit të qëndrueshëm të lëshimit GIMP 2.10 - vetëm 23 ditë më vonë, por pavarësisht nga koha e shkurtër e kthimit, ai erdhi i ngarkuar me disa veçori të reja mbresëlënëse. U bënë përmirësime në disa karakteristika të GIMP, si pamjet e përmirësuara të ekranit në program, funksionalitetin e mjetit të zmadhimit dhe histogramet e veglave dhe futjen e filtrave të rinj si filtri Spherize.

Karakteristika e re e spikatur në këtë version të qëndrueshëm të lëshimit GIMP 2.10, për mendimin tim, ishte prezantimi i filtrit të ri të Transformimit Recursive.

Ky filtër, të cilin e kam përdorur në disa udhëzime të fundit, ju lejon të kryeni transformime të shumëfishta ose të përsërisni në një shtresë duke përdorur dorezat e unifikuar të mjetit të transformimit. Unë e mbuloj këtë filtër gjerësisht në një tutorial të dedikuar (sipër), dhe gjithashtu demonstroj një zbatim të tij në timen "Krijoni efektin Droste në GIMP”Tutorial.

Por thelbi i këtij filtri është se ju mund të krijoni manipulime me foto ku imazhi ose shtresa përsëritet pafundësisht në çdo drejtim, ose thjesht përsëritet në një numër të caktuar transformimesh, me transformime shtesë të aplikuara gjatë procesit të përsëritjes si rrotullime ose shkallëzime.


GIMP 2.10.4

Drejtoni Tiparin

Versioni i ardhshëm i lëshimit të qëndrueshëm të GIMP, GIMP 2.10.4, ishte një nga versionet "më të lehta" të lëshimit të qëndrueshëm për sa i përket veçorive të reja, megjithëse ky program përmirësoi pjesën e prapme të GIMP përmes përmirësimeve të ndryshme të performancës.

Një tipar i shkëlqyeshëm që erdhi nga ky botim është tipari "Drejt", i cili ndodhet brenda mjetit Matje. Siç sugjeron emri, ky filtër ju lejon të drejtoni imazhet tuaja duke gjurmuar një vijë horizonti me mjetin e matjes, dhe më pas duke klikuar butonin "Drejto" në opsionet e mjetit. GIMP më pas rrotullon imazhin tuaj bazuar në numrin e gradave larg vijës suaj horizontale nuk është plotësisht e drejtë. Këtë veçori e tregoj në veprim në një tutorial të dedikuar (sipër).

Rezultati është një metodë shumë më e saktë për drejtimin e imazheve të shtrembër. Ky ishte një shtesë e thjeshtë por efektive në redaktorin e fotografive GIMP!


GIMP 2.10.6

Filtri i hijes së gjatë

GIMP ndoqi GIMP 2.10.4 mjaft të qetë me një version të lëshimit që përfshin një nga filtrat e mi të ri të preferuar të të gjitha kohërave - filtrin Long Shadow. Ky filtër e bën super të lehtë jo vetëm të krijoni vepra arti të rrafshëta siç do të shihnit në dizajnin e ikonave, por edhe ta bëni tekstin tuaj të shfaqet 3D me vetëm disa rregullime rrëshqitëse. Filtri madje punon me forma, duke i bërë drejtkëndëshat të duken si kube ose rrathë të duken si cilindra.

Plus, siç mund ta prisni, filtri Long Shadow ju lejon të shtoni hije realiste të çdo gjatësi dhe në çdo drejtim nga teksti ose objektet. Dobësia kryesore e këtij mjeti, për mendimin tim, është se aktualisht nuk mund të shtoni hije 3D në anët e efektit hije për ta bërë efektin 3D të duket më realist.

Ju mund ta shihni këtë filtër në veprim në udhëzuesin tim Top 5 Efektet e Tekstit, të treguar më sipër.


GIMP 2.10.8

Gradientët e Edge të Lartë

GIMP 2.10.8 pa shumë përmirësime të dobishme të performancës dhe rregullime të defekteve në kod për mjete të ndryshme, por kontributi më i dobishëm për trashëgiminë e GIMP ishte prezantimi i gradientit Hard-Edge.

Para kësaj karakteristike, gradientët mund të ndryshonin ngjyrat vetëm gradualisht, duke krijuar një avantazh të paqartë në pikën ku një ngjyrë kaloi në tjetrën.

Sidoqoftë, me karakteristikën e gradientit "hard edge", GIMP tani mund të ndryshojë papritmas nga një ngjyrë e gradientit në tjetrën. Me fjalë të tjera, pika në të cilën ngjyrat ndryshojnë ndodh papritmas me një buzë të fortë.

Kjo veçori e re ka hapur mundësi të reja për mjetin gradient, duke krijuar efekte unike sidomos kur përdoret për pikturimin e sfondeve ose mbivendosjen e gradientëve të fortë në majë të imazheve me mënyrat e shtresimit. Unë e demonstroj këtë veçori në 7 truket e mia të zgjedhjes së GIMP që çdo fillestar duhet të dijë (në fund të fundit).


GIMP 2.10.10

Mostra e Shkrirë (Shëroni & Mjetet e Klonit)

Kishte shumë karakteristika të shkëlqyera të lëshuara në GIMP 2.10.10 - nga zgjuarsia në inovative. Ky version i lëshimit prezantoi mjetin e zgjuar të Ngjyrosjes së Zgjuar, si dhe një mjet të zgjuar "Zgjedhja e Shtresave" që e bën të lehtë gjetjen e një shtrese të vetme kur punoni me mijëra shtresa në një përbërje. Por tipari më i dobishëm që doli nga ky version është opsioni "Sample Merged" për mjetet Heal dhe Clone.

Ajo që e bën kaq të dobishme këtë tipar në dukje të parëndësishëm është se në thelb i bën këto mjete jo shkatërruese. Arsyeja është se opsioni "mostra e bashkuar" ju lejon të zgjidhni piksele në të gjithë përbërjen tuaj - jo vetëm shtresën tuaj aktive - dhe t'i shëroni ose klononi ato pixel në një shtresë krejtësisht të veçantë. Me fjalë të tjera, ju nuk keni më nevojë të kryeni shërimin tuaj direkt në imazhin tuaj. Tani mund t'i pikturoni këto pikselë në një shtresë të veçantë, të zbrazët dhe më pas mund të bëni ndryshime ose të fshini atë shtresë në çdo kohë gjatë rrjedhës tuaj të punës.

Ju gjithashtu mund të shtoni modalitetet e shtresave, të rregulloni errësirën ose të shtoni një maskë shtrese në shtresë për të ndihmuar që efektet tuaja të shërohen ose të klonohen më mirë. Këtë veçori e tregoj në veprim në Manualin tim të Shërimit të GIMP (sipër).


GIMP 2.10.12

Filtri OFfset

Ekipi i GIMP lëshoi ​​GIMP 2.10.12 në qershor të 2019 me përmirësime dhe azhurnime të bëra në mjetet e trashëguara si vegla e zgjedhjes së lirë dhe vegla e lakimeve. Ai gjithashtu prezantoi një tipar të ri vërtet të mrekullueshëm për krijimin lehtësisht të modeleve pa ndërprerje - Filtrin e Kompensimit.

Ky filtër, të cilin e kam mbuluar në manualin tim Si të krijoni modele pa ndërprerje në GIMP (më sipër), ju lejon të kompensoni shpejt pikselët në një shtresë duke shkuar te Shtresat> Transformo> Kompensimi. Këtu, ju mund të kompensoni manualisht shtresat tuaja duke shtypur vlera pixel për x dhe y, ose të përdorni ndonjë nga butonat më poshtë për të kompensuar shpejt gjysmën e gjerësisë, gjysmën e lartësisë ose të dyja.

Ky mjet e bën shumë të lehtë vendosjen e objekteve tuaja në kufijtë ose cepat e përbërjes tuaj, gjë që rezulton në përsëritje të modeleve pa ndërprerje kur ruhen si skedar .PAT dhe përdoren me mjetin e mbushjes së kovës.


GIMP 2.10.14

Filtri i gazetës

Versioni tjetër i lëshimit të GIMP, GIMP 2.10.14, mbërriti 141 ditë pas paraardhësit të tij, periudha e tretë më e gjatë midis lëshimeve të GIMP 2.10 për të gjitha versionet, por ia vlejti të prisnit pasi erdhi me disa filtra të rinj, "i tregoi të gjitha" ”Tipar për vizatimin dhe shfaqjen e pikseleve jashtë kufirit të kanavacës dhe aftësinë që filtrat GIMP të shtrihen automatikisht përtej kufirit të shtresës për të shmangur efektet që priten (siç ishte gjithmonë rasti në versionet e mëparshme të GIMP - më besoni, ishte vërtet e bezdisshme dhe i vjetruar).

Sidoqoftë, tipari i spikatur me këtë version është ende sot e kësaj dite një nga 3 filtrat e mi më të mirë të preferuar dhe më të përdorur - Filtri i Gazetës. Ky filtër, i cili mund të arrihet duke shkuar te Filtrat> Shtrembëron> Gazeta, krijon efektin e njohur gjysmë ton në libra komikë, pop art dhe gazeta. Në thelb shndërron të gjitha ngjyrat në qarqe, diamante ose vija, në varësi të llojit të modelit që zgjidhni dhe është një mjet i shkëlqyeshëm për të bërë sfonde dinamike në të zezë dhe të bardhë ose me ngjyra të plota.

Unë e kam përdorur këtë filtër në shumë udhëzime - përfshirë këtu edhe "time"Krijoni një Flluskë Fjale Komike Gjysmëfone”Tutorial, si dhe tutorialin tim“ Si të krijojmë një efekt gjysmë ton në GIMP ”(treguar më sipër).


GIMP 2.10.18

Vegla e Transformimit 3D

pas 2.10.16 u anulua për shkak të një mete kritike që u gjykua shumë e rëndë për t'u kapërcyer, GIMP 2.10.18 u lëshua me azhurnime të dukshme të UI si mjetet e grupuara dhe të renditura, një temë e re e ikonës, azhurnimet e rrëshqitësve të veglave dhe zonat e theksuara të ankorimit për ripozicionimin e dialogjeve të ankorueshëm. Kishte shumë veçori të tjera të reja dhe përmirësime të performancës në këtë version, por e preferuara ime ishte prezantimi i 3D Transform Tool.

Ky mjet, të cilit i referohesha si "ndoshta mjeti më i mirë GIMP i të gjitha kohërave" në manualin origjinal Çfarë ka të re në GIMP 2.10.18, është sigurisht një nga mjetet më të sofistikuara për të goditur ndonjëherë programin GIMP.

Megjithëse nuk besoj më se ky është një nga mjetet më të mira ndonjëherë për GIMP për shkak të rasteve të përdorimit të tij, ai është ende një shtesë e këndshme për arsenalin e mjeteve të transformimit të GIMP me aftësinë e tij për të rrotulluar një shtresë në një bosht 3D. Mjeti ka tre skeda që ju lejojnë të bëni rregullime në kamera, pozicionin dhe rrotullimin e shtresës tuaj, me rrëshqitës në secilën skedë për të bërë rregullime minutash në pikën e zhdukjes, zhvendosjes ose këndit të shtresës aktive duke përdorur X, Y, dhe Z koordinon në një plan 3D.

Rezultati është një shtresë 2D që shndërrohet realisht dhe saktësisht në hapësirën 3D.


GIMP 2.10.20

Prodhime jo shkatërruese

GIMP 2.10.20 zgjeroi bibliotekën e filtrave të GIMP me prezantimin e 3 filtrave të rinj të turbullt, plus një Filtër intrigues Bloom për krijimin e efektit popullor të shkëlqimit të butë në imazhe. Shikimet e filtrit dhe paraqitja e filtrit u shpejtuan gjithashtu, gjë që ndihmon për të bërë GIMP më të shpejtë në përgjithësi, dhe një azhurnim jashtëzakonisht i dobishëm i hijes së rënies shtoi aftësinë për të goditur me efikasitet tekstin me këtë filtër dhe për të prodhuar një rezultat me cilësi të lartë (domethënë goditja nuk duket e pixelated ose të pabarabartë).

Por tipari i ri i mbështjellë i mbështjellë me këtë version, për mendimin tim, ishte prezantimi i tiparit të prerjes jo-destruktive. Kjo azhurnim i mjetit të prerë të trashë shton një kuti të re zgjedhëse në opsionet e saj të mjetit të etiketuar "Fshi pixelët e prerë". Kur të mos zgjidhet, vegla e prerjes do të heqë gjithsej pikselet jashtë zonës së prerjes dhe do të zvogëlojë madhësinë e përbërjes deri në zonën e re të prerjes, por nuk do t'i fshijë plotësisht ato pixel të prera. Ndërsa kam mbuluar me më shumë detaje në manualin tim "Mjet i ri jo shkatërrues i prerjes së GIMP" (sipër), pikselët origjinalë në përbërjen tuaj mund të restaurohen duke shkuar te Image> Canvas Canvas to Layers.

Para se të prezantohej ky mjet, prerja e imazhit tuaj do të thoshte se të gjitha pikselët jashtë zonës së prerjes ishin fshirë përgjithmonë. Pra, nëse keni prerë imazhin tuaj, keni kryer disa detyra, atëherë keni vendosur të doni të zhbëni të korrat, do të duhet të zhbëni të gjitha veprimet e tjera që keni kryer PAS korrjes derisa të prishet prerja.

Me këtë veçori të re të prerjes jo-shkatërruese, ju mund të zhbëni të korrat pa qenë e nevojshme të zhbëni të gjitha veprimet e tjera që keni kryer në përbërjen tuaj.


GIMP 2.10.22

Përkrahja e përmirësuar e HEIF

GIMP 2.10.22 njihet si versioni "Formatet e Skedarëve" sepse pa një sërë azhurnimesh të reja të formateve ekzistuese të skedarëve, si dhe prezantimin e mbështetjes për formatet e reja të skedarëve. Si rezultat, ky version i ri i lëshimit ishte sigurisht shumë më pak "i ndritshëm" se versionet e mëparshme të lëshimit të GIMP. Siç u tha, kishte disa azhurnime shumë të rëndësishme të formatit të skedarit të bëra në këtë version që ndihmojnë në hapjen e rrugës për tiparet e redaktimit jo shkatërrues dhe të përparuar që priten në GIMP 3.0.

Azhurnimi më i rëndësishëm i formatit të skedarit në këtë version është mbështetja e përmirësuar e HEIF. HEIF, që qëndron për Formatin e Imazhit me Efikasitet të Lartë, është një format i skedarit të gjeneratës tjetër që kombinon vetitë më të mira të JPEG dhe GIF, ndërsa ka gjithashtu aftësinë për të ruajtur ato që quhen "derivacione të imazheve".

Derivatet e imazheve duket se janë potencialisht themeli kryesor ose hapi i parë drejt redaktimit jo shkatërrues pasi kjo karakteristikë lejon skedarët e imazheve të ruajnë udhëzimet e redaktimit brenda vetë skedarit pa rritur ndjeshëm madhësinë e skedarit të imazhit. Pra, edhe pse bërja e ndryshimeve të vogla në skedarët HEIF mund të duket e paqartë, një azhurnim i tillë mund të jetë novator për GIMP dhe një hap i madh drejt veçorive të kërkuara gjerësisht si shtresat e rregullimit.


GIMP 2.10.24

Kërcim në udhëzues dhe shtigje jashtë kanavacës

Versioni i fundit i GIMP në kohën e këtij artikulli u lançua pas një ndërprerjeje 175 ditore që nga versioni i mëparshëm - i cili aktualisht qëndron si thatësira më e gjatë midis GIMP 2.10 versioneve të lëshuara të qëndrueshme të regjistruara. Pritja për këtë version ishte zhgënjyese e gjatë dhe përdoruesit e shumtë të GIMP filluan të spekulojnë arsyen e një hendeku kaq të gjatë midis lëshimeve.

Ndoshta kjo do të ishte një mega-lëshim - me shumë karakteristika të reja që thjesht u desh një kohë shumë e gjatë për t'u zhvilluar? Ndoshta kjo nuk do të ishte aspak një lëshim i qëndrueshëm i GIMP 2.10 - mbase GIMP 3.0 do të dilte dhe kështu zhvilluesit po punonin për ta bërë atë të gatshëm? Ose, më me besim, mbase GIMP ishte i shkurtër me zhvilluesit për shkak të pandemisë dhe kështu ata thjesht nuk po bënin aq shumë punë?

Kjo e fundit në thelb provoi të jetë e vërtetë - me kryen 30% (sipas Synopsys) dhe një GIMP 2.10.24 shumë e shfaqur më në fund e lëshuar. Një shumicë e veçorive që erdhën nga ky botim ishin rregullime të vogla të defekteve në kod dhe disa ndryshime në formatet ekzistuese të skedarëve dhe filtrat.

Si rezultat, tipari i ri më emocionues, ose të paktën praktik, nga ky version ishte prezantimi i këputjes së miut tuaj drejt udhëzuesve dhe shtigjeve jashtë kufirit kryesor të kanavacës. Sjellja paraprake për këtë veçori është se miu juaj nuk do të kalonte në një udhëzues ose shteg kur vendndodhja e këputjes ishte jashtë kufirit të kanavacës. Kjo e bëri të vështirë tërheqjen e vijave të drejta që dilnin jashtë kufirit, duke prodhuar kështu vija të pasakta.

Nëse jemi tërësisht të sinqertë, ky tipar i tipareve duhet të jetë fusnota në një lëshim të madh të softuerit, por për shkak të rrethanave (duke u shkruar shkurtimisht nga zhvilluesit, ndërsa gjithashtu duke dhënë më shumë kohë / përpjekje për të punuar në GIMP 3.0), kjo përfundoi duke qenë tipari më i mirë për të dalë nga GIMP 2.10.24.


GIMP 3.0

Megjithëse kjo listë e veçorive më të mira për të dalë nga çdo version i qëndrueshëm i GIMP 2.10 përfundoi në një lloj shënimi të sheshtë, lajmi i mirë është që GIMP tashmë ka parë disa nga veçoritë e tij të ardhshme të pabesueshme për GIMP 3.0.

Disa nga veçoritë më të dukshme përfshijnë mjetin e ri të Paint Select, i cili mund të përfundojë të jetë si Mjet i Përzgjedhur i Foreground në steroid, zgjedhja me shumë shtresa, vendosja e udhëzuesve jashtë zonës së kanavacës, GIMP Plug-in Extensions Manager, një GIMP API i përmirësuar për integrim më të mirë të shtojcave (dmth. më shumë shtesa me veçori më të mira do të jenë më të arritshme në GIMP 3.0), shabllone të integruara direkt (p.sh. zgjedhja e një shablloni kur ndryshon një imazh), dhe shumë më tepër.

Me fjalë të tjera, zhvillimi i GIMP nuk po bllokon - është vetëm më shumë i përqendruar në zhvillimin e GIMP 3.0 se gjithçka tjetër. Unë mendoj se kjo na tregon se zhvilluesit e GIMP shohin implikimet e mëdha të dërgimit të GIMP 3.0 atje në botë, dhe kështu janë të përqendruar në bërjen e kësaj më shpejt sesa më vonë.

Kjo është ajo për këtë tutorial! Nëse ju ka pëlqyer, mos harroni të shikoni tjetrin tim Artikuj Ndihmë GIMP, Tutoriale Video GIMP, ose regjistrohuni në një Kursi Premium GIMP!

Pin atë në Pinterest