Në maj të këtij viti (2018), Davies Media Design krijoi një tutorial se si të redaktoni fotot duke përdorur një maskë shkëlqimi në GIMP 2.10. Kjo teknikë ju lejon të redaktoni pjesët më të lehta, të lehta dhe më të lehta të një imazhi, pjesët e errëta, të errëta dhe të errëta të një imazhi dhe tre nivelet e ndryshme të toneve të mesit në një imazh veç e veç. Me fjalë të tjera, ju mund të bëni rregullime të imazhit që do të ndikojnë vetëm në pjesët e lartpërmendura të imazhit - si ndryshimi i ngjyrave të pjesëve më të lehta të figurës duke përdorur mjetin Color Balance ose rritjen e hijet e pjesëve më të errëta të një imazhi duke përdorur Shadows -Instruksioni kryesor. Për më shumë informacion se si funksionojnë Maskat e Shkëlqimit dhe pse janë të dobishme, unë rekomandoj të shikoni tutorialin.

Pavarësisht se kjo metodë është e dobishme dhe ju jep më shumë kontroll mbi imazhin tuaj, mund të jetë një proces pak kohë pasi përfshin dyfishimin dhe desaturatimin e imazhit tuaj origjinal, zgjedhjen e zonave me ndriçim të caktuar në imazhin tuaj dhe krijimin e kanaleve të personalizuara nga ato zona, dhe më pas duke aplikuar çdo kanal të ri të personalizuar në një maskë të re shtrese - e cila krijon 9 versione të kopjuara të imazhit tuaj origjinal plus 9 maska ​​shtresore.

Ai paragraf i mësipërm nuk ishte krijuar për t'ju treguar se si përfundon ky proces - thjesht për t'ju dhënë një ide të kompleksitetit të procesit.

Sidoqoftë, një zhvillues dhe GIMPer (termi që ne përdorim për të përshkruar pajtimtarët në kanalin YouTube GIMP Davies Media Design) me emrin Kevin Thornton krijoi një shtesë shtesë të personalizuar duke përdorur disa kodime (ai e krijoi atë duke përdorur gjuhën e kodimit Python) për të na lejuar që përdoruesit e GIMP të kryejnë shtimi i Maskave të Shkëlqimit në përbërjet e imazheve thjesht duke zgjedhur komandën nga Menuja e Filtrave. Kjo shtojcë bazohet pjesërisht në një skenar që u krijua fillimisht nga Pat David, por skenari i Kevin përfshin detyrën e etiketimit automatik të secilës shtresë, duke shtuar maskën përkatëse të shtresës përkatëse në secilën shtresë dhe grupimin e shtresave në Grupet e Shtresave për të mbajtur përbërje më e organizuar.

Në këtë manual të shpejtë, unë ju tregoj se si të shkarkoni shtojcën e Kevin dhe ta instaloni atë në versionet GIMP 2.10 dhe më të reja!

Hapi 1: Shkarkoni Shtojcën "Luminosity Mask Setup"

Kevin ka vënë në dispozicion shtojcën e tij Luminosity Mask Setup për ta shkarkuar falas në GitHub. Për ta shkarkuar atë, filloni nga duke vizituar këtë lidhje. Kjo do t'ju çojë në faqen gimp_scripts të Kevin nën skedën "Kodi".

Shkarkoni Shtojcën GitHub të Pluginave për konfigurimin e maskave

Do të shihni një buton të gjelbër të ndritshëm të etiketuar "Klon ose Shkarkim" (shënuar me shigjetën e kuqe në imazhin më sipër). Klikoni mbi këtë për të shfaqur kutinë e dialogut "Kloni me HTTPS". Nga këtu, do të shihni një buton tjetër të etiketuar "Shkarkoni ZIP" (shënuar me shigjetën rozë në imazhin e mësipërm). Klikoni këtë buton për të shkarkuar një skedar ZIP të shtojcës në kompjuterin tuaj.

Skedari ZIP vjen me të gjitha skedarët e treguar në pamjen e ekranit të mësipërm (KOPJIMI, LICENCA, README.md dhe setup_luminosity_mask.py - ky skedar i fundit është skedari aktual i shtojcës).

Hapi 2: Ekstraktoni skedarët e prizave

Pasi të keni shkarkuar skedarin ZIP në kompjuterin tuaj, lokalizojeni atë në dosjen ku është shkarkuar (me shumë mundësi dosjen tuaj "Shkarkime", përveç nëse keni cilësime të personalizuara në shfletuesin tuaj). Mënyra më e lehtë për të gjetur skedarin e shkarkimit është të klikoni në shigjetën pranë emrit të skedarit ZIP pasi të ketë mbaruar shkarkimin dhe të shkoni te "Trego në dosje" (siç përshkruhet në imazhin më sipër).

Ekstraktoni skedarët e shtojcave të konfigurimit të maskës së lumturisë

Pasi të keni lokalizuar skedarin ZIP, klikoni me të djathtën mbi të dhe shkoni te "Nxirrni të Gjithë". Windows do t'ju pyesë se ku dëshironi të shpaketoni skedarin në dritaren e dialogut "Ekstrakt Dosjet e Kompresuara (Zipped)".

Zgjidhni Vendndodhjen për të Nxjerrë Skedarin tuaj të Gizoneve të Pluginave

Në foton më sipër, destinacioni ku kam zgjedhur të nxjerr skedarin tim është në diskun tim C, në dosjen "Përdoruesit", pastaj në dosjen time kryesore të përdoruesit (të cilën unë censurova për privatësi), pastaj dosjen time "Shkarkimet". Dosja përfundimtare do të quhet "gimp_scripts-master". Unë do të shkoj përpara dhe kliko në butonin "Ekstrakt" për të dekompresuar dosjen në këtë vend.

Hapi 3: Shtoni manualisht shtojcën në GIMP (Mos u shqetësoni, është e lehtë)

Pasi të jetë nxjerrë dosja, lokalizojeni atë dhe futni në dosje (me fjalë të tjera, klikoni në dosjen "gimp_scripts-master" - menaxheri juaj i skedarëve duhet të shfaqet automatikisht brenda kësaj dosje pasi skedari është shkarkuar). Pasi të futeni në këtë skedar, do të shihni një dosje tjetër me të njëjtin emër ("gimp_scripts-master") siç tregohet në foton më sipër. Hyni në atë dosje.

Brenda kësaj dosje, ju do të shihni 4 skedarë. Skedari i vetëm që do të na duhet është ai me titull "setup_luminosity_mask.py" - kjo është shtojca. Kopjoni këtë skedar duke klikuar mbi të dhe duke goditur ctrl + c në tastierën tuaj. Ose, mund të klikoni me të djathtën në skedar dhe të shkoni te "Kopjo" (siç tregohet në imazhin më sipër).

Tani do të duhet të kaloni në dosjen tuaj Shtojcat GIMP për GIMP 2.10. Plugins-et tuaja ka të ngjarë të jenë në të njëjtin vend me të mitë, të cilat ishin në rrugën e mëposhtme: C: \ Program Files \ GIMP 2 \ lib \ gimp \ 2.0 \ plug-ins (ju mund ta shihni këtë shteg në imazhin e mësipërm - secila backslash përfaqëson një dosje të re që do të duhet të futni). Pasi të jeni në dosjen Shtojca, gjeni një hapësirë ​​bosh, klikoni me të djathtën dhe shkoni te "Ngjit" (siç tregohet në foton më sipër). Kjo do të ngjisë skenarin në dosjen tuaj Plugins.

Ju mund të merrni një mesazh që kërkon leje administrative. Nëse jeni përdorues administrativ në kompjuterin tuaj, thjesht do të duhet të shtypni butonin "Vazhdo".

Shtojca tani do të jetë në GIMP!

Hapi 4: Mbyllni GIMP 2.10, pastaj Rihapeni dhe Gjeni Shtojcën tuaj të Re!

Do të duhet të dilni nga GIMP nëse e keni aktualisht të hapur në mënyrë që ndryshimet e reja të hyjnë në fuqi.

Gjeni shtojcën e konfigurimit të maskave të shkëlqimit nën filtra, gjenerik, konfigurimin e maskave të shkëlqimit

Pasi të keni rihapur GIMP, hapni imazhin në të cilin dëshironi të shtoni Maskë Luminosity. Pastaj, ndërsa klikoni në shtresën tuaj kryesore të imazhit, shkoni te Filters> Generic> Luminosity Mask Setup.

Paneli juaj i shtresave do të shfaqë shtresat e shkëlqimit në GIMP 2.10

Pasi të ekzekutoni shtojcën, tani duhet të shihni të gjitha grupet e ndryshme të shtresave për secilën gamë të ndriçimit në imazh (dritat, tonet e mesit, errësira) dhe shtresat përkatëse brenda secilit diapazon. Shtresat gjithashtu do të kenë maskat e tyre të shtresave dhe do të etiketohen bazuar në atë pjesë të imazhit që do të redaktoni duke redaktuar atë shtresë. Për shembull, unë kam një shigjetë të kuqe që drejton në shtresën "Lighter" të figurës, e cila është brenda grupit të shtresës "Lights" dhe etiketuar "LL" për të treguar që është shtresa e dytë më e lehtë që mund të redaktoni. Shtresa "L" është "Dritat", dhe shtresa "LLL" është "Drita".

Nëse doni të shihni se si kjo teknikë tani mund të zbatohet, unë rekomandoj të kontrolloni nga imja GIMP 2.10 Tutorial: Përdorimi i mësimit të maskave të shkëlqimit në kanalin tonë në YouTube.

Kjo është ajo për këtë tutorial! Nëse ju pëlqeu, mund të shikoni tjetrin tim Artikuj Ndihmë GIMP or Tutoriale Video GIMP.

Pin atë në Pinterest