Si një përdorues i gjatë i Adobe Illustrator, pjesa më e vështirë e kalimit në Inkscape ishte hapja e programit dhe shikimi i një kanavacë krejt të bardhë duke shikuar përsëri tek unë.

Adobe Illustrator vs Inkscape Artboard dhe Canvas

Ndoshta kjo thjesht sepse isha mësuar me rregullimin e tabelës artistike të Illustrator (treguar në pjesën e sipërme të fotos), e cila përfshinte një sfond gri të errët për të gjitha zonat që nuk ishin në tabelën e artit dhe një sfond të bardhë për zonat që ishin në tabelën e artit. Për më tepër, kufiri që përshkruante tabelën e artit shfaqej gjithmonë në majë të çdo pjese të dizenjove të mia që derdheshin nga bordi i artit.

Kufiri Artboard Illustrator vs Inkscape

Sidoqoftë, në Inkscape, të dy pjesët aktive dhe joaktive të kanavacës sime janë të bardha në mënyrë të paracaktuar (treguar në pjesën e poshtme të fotos së parë), dhe kufiri zhduket sa herë që një objekt vizatohet mbi të (me fjalë të tjera, objekti pengon kufirin - treguar në foton më sipër, shënuar me shigjetën e kuqe). Kjo e bën të vështirë të thuash saktësisht kur je duke vizatuar në kanavacë dhe kur e ke hequr atë.

Për fat të mirë është shumë e lehtë të bësh disa ndryshime në Inkscape dhe të kesh kanavacën tënde saktësisht si artboard i Adobe Illustrator. Ja si.

Hapi 1: Ndryshoni sfondin e dokumentit

Dosjet e Dokumentit të Karakteristikave të Dokumentit të Skedarit

Për të filluar këtë proces, unë do të shkoj te File> Properties Document.

Ndryshoni Karakteristikat e Dokumentit në Inkscape 2019

Kjo do të sjellë kutinë e dialogut tim Properties Document, e cila përmban disa mundësi personalizimi për dokumentin dhe kanavacën tonë. Nën skedën e parë të etiketuar "Faqja", (shënuar me shigjetën e kuqe në foton më sipër) ka disa seksione që na lejojnë të shkulim cilësimet e kanavacës.

Nëse preferoni, mund të vendosni që dokumenti dhe sfondi i kanavacës tuaj të jenë transparent, i cili përfaqësohet nga një tabelë gri. Për ta bërë këtë, shkoni te seksioni "Sfondi" dhe klikoni në opsionin "Sfondi i Checkerboard" (shënuar me shigjetën e gjelbër më lart).

Sidoqoftë, preferoj që sfondi im të jetë i njëjti ngjyrë gri e errët, siç gjendet në ilustrues. Për të vendosur sfondin në një ngjyrë të veçantë, mund të klikoj te "Ngjyra e sfondit" poshtë kutisë së kontrollit Sfondi i tabelave nën seksionin Historiku (shënuar me shigjetën blu në foton më sipër).

Vendosja e vlerës së RGBA në Inkscape

Kjo do të sjellë kutinë e dialogut "Ngjyra e sfondit". Këtu, ose mund të vendosni manualisht një ngjyrë në një larmi mënyrash ngjyrash (RGB, HSL, CMYK, etj. - Unë qëndrova me RGB, që është opsioni i paracaktuar) dhe rrëshqitësit e ngjyrave, ose mund të shkruani në një vlerë HTML për një ngjyrë specifike nën seksionin "RGBA" (shënuar me shigjetën e kuqe). Në rastin tonë, ne duam ta vendosim këtë vlerë të ngjyrës RGBA në ngjyrën e përdorur në Illustrator - e cila ka shënimin HTML # 606060. Kështu që, unë do të fshij vlerën e vjetër dhe do të ngjit këtu "606060". Në Inkscape, ju gjithashtu duhet të specifikoni vlerën e kanalit Alpha (RGBA qëndron për të Kuqe, Jeshile, Blu dhe Alfa), ose transparencën / errësirën e ngjyrës së sfondit. Meqenëse dua që ngjyra e sfondit të jetë krejtësisht e errët, unë do ta vendos vlerën Alpha në 100 duke shtypur "ff" në fund të vlerës tonë HTML. Pra, vlera përfundimtare do të jetë "606060ff".

Pasi të jetë vendosur ngjyra e sfondit, mund të mbyllni kutinë e dialogut Ngjyra e sfondit duke goditur "X" në këndin e sipërm të djathtë.

Hapi 2: Rregulloni kufirin tuaj të kanavacës

Ndryshoni Tutorialin e Karakteristikave të Dokumentit Kufitar

Në të djathtë të seksionit Historiku është një seksion me titull "Kufiri" (shënuar me shigjetën e kuqe sipër). Së pari dëshironi të siguroheni që të zgjedhet opsioni "Shfaq kufirin e faqes". Poshtë kësaj, ekziston një mundësi për të treguar "Kufiri sipër vizatimit". Kontrolloni këtë mundësi pasi do të sigurojë që çdo objekt që mbivendoset në kufirin e faqes nuk do ta pengojë atë kufi. Përkundrazi, kufiri do të shfaqet në krye të objektit (ve) - siç bën në Illustrator.

Nën këtë opsion është opsioni për "Trego hijen e kufirit". Unë nuk jam një adhurues i madh i hijes së kufirit, dhe kështu e zgjidha këtë mundësi.

Tani për tani, është pak e vështirë të shohësh kufirin rreth dokumentit tonë, sepse është një ngjyrë e ngjashme me ngjyrën tonë të re të sfondit. Për ta ndryshuar, klikoni në opsionin "Color Border" (shënuar me shigjetën e gjelbër).

Ndryshoni ngjyrën e kufirit të faqes në Inkscape

Nëse shikoni vlerën RGBA, ngjyra e kufirit aktualisht është vendosur në "666666ff". Unë do ta ndryshoj këtë ngjyrë në të zezë të pastër duke vendosur vlerën RGBA në "000000ff" (shënuar me shigjetën e kuqe). Mbyllni kutinë e dialogut "Ngjyra e kufirit të faqes" dhe kutinë e dialogut "Karakteristikat e dokumentit" për të zbatuar ndryshimet.

Hapi 3: Krijoni një shtresë të sfondit të bardhë

Për hapin e fundit, unë dua ta bëj dokumentin tim aktual të bardhë në mënyrë që të jetë më e lehtë për t'u dalluar nga zonat joaktive të kanavacës. Për të filluar, unë do të klikoj në ikonën "View Layers" (shënuar me shigjetën e kuqe) për të sjellë Dialogun "Layers" (shigjeta e gjelbër). Unë do të klikoj dy herë në emrin "Shtresa 1" dhe do ta riemërtoj këtë shtresë "Sfond" (shigjeta blu).

Bllokoj në ikonën kufitare të Inkscape

Unë do të klikoj në ikonën "Snap to page border" (shigjeta e kuqe) për të siguruar që, për hapin tonë të ardhshëm, çdo objekt që vizatoj do të kapet në kufirin e faqes time.

Vizatoni një Drejtkëndësh në Inkscape

Tjetra, ndërsa jam në shtresën e Sfondit, unë do të kap mjetin tim Rectangle (shigjeta e kuqe) dhe do të vizatoj një drejtkëndësh që shkon nga këndi i sipërm i majtë në këndin e poshtëm të djathtë të të gjithë dokumentit tim, siç tregohet nga shigjetat e gjelbra (ju duhet të shihni shfaqet një mesazh në majën e mausit tuaj që thotë "Trajtoj kufirin e faqes", që do të thotë se objekti juaj do të vizatohet saktësisht në cep të kufirit të faqes).

Dimensionet e drejtkëndëshit të Inkscape

Tani duhet të keni një formë që zë të gjithë hapësirën e dokumentit - dhe për këtë duhet të jetë me të njëjtën madhësi të saktë të dokumentit tuaj. Dokumenti im ishte 210 mm me 297 mm, e cila është madhësia e paracaktuar e dokumentit kur hapni për herë të parë ilustruesin. Ju do të shihni se Gjerësia dhe Lartësia për formën time përputhen me këto dimensione (të përshkruara me të gjelbër në foton më sipër).

Ndryshoni ngjyrën e përparme të formës duke përdorur shkëmbimet e Inkscape

Tani duhet të ndryshoj ngjyrën e drejtkëndëshit tim. Për ta bërë këtë, thjesht do të klikoj në ngjyrën e bardhë në Pjesët e mia në fund të kanavacës (shigjeta e kuqe). Për të siguruar që drejtkëndëshi nuk ka goditje, unë do të klikoj me shift në ngjyrën "X" në Pjesët e mia (shigjeta e gjelbër).

Kontrolloni qoshet e rregulluara në kanavacën e Inkscape

Unë mund të mbaj ctrl dhe të përdor timonin tim për të zmadhuar qoshet e përbërjes sime dhe të sigurohem që forma ime nuk shkon jashtë vijave të kufirit të faqes time.

Shtoni një dialog të ri shtresash në Inkscape

Unë pastaj do të klikoj në ikonën e kyçjes pranë shtresës sime të Historikut në dialogun e shtresave (shigjeta e kuqe) për ta kyçur këtë shtresë dhe për t'u siguruar që nuk e lëviz ose nuk vizatoj rastësisht.

Më në fund, unë do të klikoj në ikonën "Krijo një shtresë të re" (shigjeta e gjelbër) për të sjellë dialogun tim Shto shtresën (përshkruar me blu më lart), do ta quaj shtresën time të re "Shtresa 1", dhe do të vendos Pozicionin në "Mbi aktuale ”. Do të klikoj "Shto" për të krijuar shtresën e re dhe do ta bëj këtë shtresën time aktive. Çdo gjë që krijoj tani do të jetë në Shtresën 1, duke më lejuar të fsheh shtresën e Sfondit në çdo kohë nëse dua të eksportoj një përbërje pa sfond ose të vizatoj një objekt të bardhë.

Hapi 4: Ruani dokumentin si modelin tuaj të paracaktuar

Hapi i fundit është të anashkalojmë modelin ekzistues të dokumentit të paracaktuar që gjendet në Inkscape kështu që tani e tutje, ky dokument që sapo krijuam do të jetë dokumenti ynë i paracaktuar dhe nuk do të duhet të bëjmë personalizimet çdo herë.

Ruani një model të Default Document në Inkscape

Për ta bërë këtë, shkoni te Skedari> Ruaj.

Ruani një model të parazgjedhur të një dokumenti SVG në Inkscape

Tjetra, kërkoni në kompjuterin tuaj për dosjen Inkscape (zakonisht është në pajisjen tuaj C: drive ose D: në varësi të vendit ku e keni instaluar). Pastaj, shkoni te dosjet Share> Templates (shigjeta e kuqe) dhe klikoni në skedarin me emrin "default.svg". Sigurohuni që lloji "Ruaje Si" është vendosur në "Inkscape SVG" (shigjeta e gjelbër). Klikoni në butonin Ruaj.

Replace File Default SVG Model në Tutorial Inkscape

Ju do të merrni një mesazh që thotë diçka në përputhje me "Një skedar i quajtur 'default.svg' tashmë ekziston. A doni ta zëvendësoni atë? ” Klikoni "Replace" për të mbivendosur skedarin.

Pllakë përfundimtare Inkscape Canvas Adobe Illustrator Artboard

Tani, kur shkojmë te File> New, dokumenti ynë i ri merr të gjitha vetitë e personalizuara që vendosim, duke e bërë atë të duket si një tabelë arti Adobe Illustrator. Mbani në mend se, nëse nuk e fshehni shtresën e sfondit tuaj para se të eksportoni kompozimet tuaja, do të keni një sfond të bardhë në të gjitha dizenjot tuaja për të filluar!

Kjo është ajo për këtë tutorial! Nëse ju pëlqeu, mund të shikoni ndonjë nga të tjerët Artikuj të Ndihmës së Inkscape, shiko njëVideo Tutorial nkscape, ose kontrolloni ndonjë nga të miat Udhëzime GIMP.

Regjistrohuni në Buletinin DMD

Regjistrohuni në Buletinin DMD

Regjistrohuni për të marrë udhëzime të reja, azhurnime të kursit dhe lajmet më të fundit mbi softuerin tuaj të preferuar me burim të hapur!

Ju keni regjistruar me sukses!

Pin atë në Pinterest