Po kërkoni të mësoni se si të vizatoni një drejtkëndësh në GIMP? Friendlyshtë super e lehtë dhe miqësore për fillestarët! Në këtë artikull të ndihmës GIMP, unë do t'ju tregoj se si të vizatoni drejtkëndëshat në GIMP duke përdorur mjete të integruara. Ju mund të shikoni versionin video të këtij tutoriali më poshtë, ose ta kapërceni atë për të lexuar versionin Help Article, i disponueshëm në mbi 30 gjuhë.

Hapi 1: Krijoni një Përbërje dhe Shtresë të Re

Për fillestarët, do të dëshironi të krijoni një dokument të ri (nëse nuk e keni të hapur tashmë) duke shkuar te File> New.

Zgjidhni dimensionet për dokumentin tuaj (unë shkova me 1920 x 1080 piksele - shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm) dhe kliko OK (shigjeta blu).

Tani që kemi përbërjen tonë të re bosh, unë rekomandoj krijimin e një shtrese të re për të vizatuar drejtkëndëshin ose katrorin tuaj. Për ta bërë këtë, klikoni në ikonën "Krijo një shtresë të re" në këndin e poshtëm të majtë të panelit të shtresës suaj (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Vendosni emrin e shtresës suaj në atë që dëshironi (unë e quajta shtresën time "Drejtkëndësh" - shigjeta blu) dhe vendosni sfondin "Plotësoni me" opsionin "Transparenca" (shigjeta e gjelbër). Klikoni OK për të krijuar shtresën e re.

Krijimi i një shtrese të zbrazët për të tërhequr format tuaja është e rëndësishme nëse keni ndërmend të lëvizni format tuaja në një kohë të mëvonshme gjatë sesionit tuaj (duke përdorur një mjet transformimi si mjet lëvizje, për shembull). Nëse nuk i vizatoni format tuaja në shtresën e tyre, nuk do të jeni në gjendje t'i lëvizni nga cilido qoftë pozicioni i tyre në kohën kur i vizatoni.

Hapi 2: Vizato formën tuaj të drejtkëndëshit

Tani që kemi një shtresë të dedikuar për të tërhequr formën tonë, unë do të vij në kutinë e mjeteve dhe do të klikoj në mjetin "Zgjidh drejtkëndëshin" (shigjeta e kuqe në imazhin më lart), të cilën gjithashtu mund të përdorni duke përdorur butonin e shkurtorit " R ”në tastierën tuaj. Nëse jeni duke përdorur GIMP 2.10.18 ose më të ri, mjetet tuaja ka të ngjarë të grupohen siç shihni në foto. Nëse jeni duke përdorur një version të vjetër të GIMP, secili mjet individual do të shfaqet në Kutinë e Veglave. Gjithashtu, ikonat tuaja të mjeteve mund të duken paksa të ndryshme nga ato të miat, në varësi të tema e ikonës ju aktualisht keni konfiguruar në GIMP tuaj.

Me mjetin tuaj Zgjidh drejtkëndëshin aktiv, klikoni dhe tërhiqni miun në imazhin tuaj për të vizatuar një drejtkëndësh. Ju do të shihni dimensionet e drejtkëndëshit që vizatoni ose nën seksionin "Madhësia" të Opsioneve të Veglave për këtë mjet (shigjeta e kuqe në imazhin më sipër) ose në shiritin e statusit në fund të dritares GIMP (shigjeta blu). Kur të jeni gati, lëshoni miun.

Kjo do të krijojë një zonë të përzgjedhjes së drejtkëndëshit në përbërjen tuaj. Vija lëvizëse me pika që lëviz rreth kufirit të drejtkëndëshit tuaj njihet si vija "milingonat marshuese".

Nëse dëshironi të rregulloni madhësinë e drejtkëndëshit, mund ta bëni duke klikuar dhe zvarritur ndonjë nga dorezat e transformimit rreth skajit të jashtëm të drejtkëndëshit tuaj (një shembull i një doreze të tillë shënohet me shigjetën e kuqe në imazhin e mësipërm). Këto doreza shfaqen duke lëvizur miun mbi secilën nga anët ose cepat e drejtkëndëshit tuaj.

Ju gjithashtu mund të ripoziciononi drejtkëndëshin duke klikuar miun tuaj në mes të drejtkëndëshit dhe ta tërheqni atë në cilindo vend që dëshironi të vendosni drejtkëndëshin. Ju do të dini që jeni duke pozicionuar drejtkëndëshin sepse pak kryqëzime qendrore do të shfaqen në qendër të drejtkëndëshit tuaj ndërsa e tërhiqni me miun (shigjetën e kuqe).

Hapi 3: Ngjyrosni drejtkëndëshin tuaj

Sapo të tërhiqet drejtkëndëshi juaj dhe të vihet në vend, është koha ta ngjyrosni atë. Për ta bërë këtë, thjesht klikoni dhe tërhiqni pjesën e përparme të ngjyrave mbi drejtkëndëshin tuaj dhe lëshoni miun (shigjetat e kuqe që ndjekin vijën blu me pika në imazhin më sipër). Kjo do të plotësojë formën tuaj të drejtkëndëshit me cilëndo ngjyrë është vendosur në plan të parë (në rastin tim unë sapo përdori të zezën). Vini re se ju gjithashtu mund të ngjyrosni në këtë zonë duke përdorur mjet gradient nëse preferoni.

Shtypni ctrl + shift + a në tastierën tuaj për të mos zgjedhur zonën e zgjedhjes së drejtkëndëshit, ose shkoni te Zgjidh> Asnjë. Tani do të keni një drejtkëndësh të vizatuar në imazhin tuaj.

Çështja kryesore është që shtresa në të cilën është drejtkëndëshi është madhësia e të gjithë përbërjes (kufiri i shtresës shënohet me shigjetat e kuqe në foto). Unë rekomandova të zvogëlohet shtresa Rectangle (shigjeta blu) poshtë në mënyrë që të jetë madhësia e saktë e drejtkëndëshit.

Për ta bërë këtë, shkoni te Layer> Crop to Content (shigjeta e kuqe).

Tani shtresa juaj do të ketë të njëjtën madhësi me drejtkëndëshin (shënuar nga vija e verdhë me pika rreth formës - shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Tani keni vizatuar një drejtkëndësh në GIMP!

Kjo është ajo për këtë tutorial. Nëse ju ka pëlqyer, mos harroni të shikoni tjetrin tim Mësime video për GIMP, dhe gjithashtu merrni më shumë informacione se si të vizatoni drejtkëndëshat dhe katrorët ose të përdorni mjetin e zgjedhjes së drejtkëndëshit në përgjithësi përmes versionit premium të këtij udhëzuesi në dispozicion Anëtarët Premium të DMD!

Pin atë në Pinterest