Po kërkoni një mënyrë të shpejtë, të lehtë dhe efektive për të vjedhur klasifikimin e ngjyrave nga një foto duke përdorur softuer falas? Në këtë manual, unë përshkruaj mënyrën më efektive për të vjedhur gradimin e ngjyrave të një fotoje duke përdorur ndonjë softuer - falas ose premium - duke përdorur softverin falas për redaktimin e fotografive Darktable. Kjo metodë do të funksionojë me fotot JPEG ose fotot RAW (Darktable është kryesisht një program i përpunimit RAW, por mund të trajtojë një larmi llojesh skedarësh përfshirë JPEG).

Ju mund të shikoni versionin video të këtij tutoriali më poshtë, ose lëvizni përpara pamjes për versionin e artikullit të ndihmës (i disponueshëm në 30+ gjuhë duke përdorur ikonën e gjuhëve në këndin e sipërm të majtë të kësaj faqeje).

Hapi 1: Importoni imazhet tuaja në Darktable

Së pari, do të duhet të fusni imazhet që dëshironi të përdorni në Darktable.

Për ta bërë këtë, drejtohuni te tabela juaj Lighttable nëse nuk jeni atje tashmë (zakonisht ju çoheni në këtë skedë si parazgjedhje kur hapni për herë të parë Darktable - klikoni në tekstin "lighttable", përshkruar me të gjelbër në imazhin e mësipërm). Pasi të futeni në skedën Lighttable, klikoni në shigjetën zbritëse "import" (shigjeta e kuqe në imazhin më sipër). Klikoni "Image" (shigjeta blu) për të zgjedhur imazhe nga kompjuteri juaj.

Shkoni në dosjen në kompjuterin tuaj ku ruhen imazhet tuaja (në rastin tim, imazhet e mia janë në dosjen time Shkarkime). Klikoni në imazhin që dëshironi të zgjidhni, më pas mbani butonin e ndërrimit dhe klikoni në çdo imazh tjetër që dëshironi të zgjidhni nëse zgjedhni shumë imazhe nga e njëjta dosje (shigjetat e kuqe në foton më sipër tregojnë tre imazhet që hapa për këtë udhëzues ) Pasi të zgjidhen imazhet tuaja, klikoni në butonin "Open" në fund të dialogjeve (shigjeta blu).

Ju do të vini re të gjitha fotot që po përdor për këtë shembull janë JPEG, por gjithashtu mund t'i përdorni ndonjë prej llojeve të skedarëve të mbështetur nga Darktable.

Imazhet tuaja zakonisht do të hapen në skedën Darkroom (përshkruar me të gjelbër në imazhin më sipër) dhe nëse keni hapur shumë imazhe, ato do të shfaqen si miniatura në atë që quhet zona "Filmstrip" drejt fundit (shigjeta e kuqe). Ju mund të klikoni dy herë në secilën prej miniaturave për ta hapur atë imazh në skedën Darkroom - që në thelb do të thotë se është imazhi për të cilin po punoni tani.

Hapi 2: Aktivizoni Modulin e Hartësimit të Ngjyrave

Tani që kemi imazhet që duam të përdorim për këtë efekt të hapur në Darktable, do të dëshirojmë të aktivizojmë modulin "Ngjyrosja e ngjyrave" në imazhin nga i cili po vjedhim klasifikimin e ngjyrave.

Për ta bërë këtë, unë do të kaloj te skeda "Efektet" (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm - duke supozuar se po përdorni Darktable 3.4 ose më vonë. Në versionet e mëparshme të Darktable, kjo veçori ndodhej në skedën "Ngjyra").

Pasi të jeni në këtë skedë, ka të ngjarë të duhet të lëvizni poshtë (duke përdorur shiritin lëvizës në anën e djathtë - shigjeta e kuqe në imazhin më sipër) për të gjetur modulin "Hartimi i ngjyrave". Pasi ta gjeni, klikoni këtë modul për ta aktivizuar (shigjeta e gjelbër).

Kur klikoni në këtë modul për ta aktivizuar, ai duhet të zgjerohet siç tregohet në imazhin më sipër. Ikona "fuqi" tani duhet të theksohet, duke treguar se është aktivizuar. Nëse, për çfarëdo arsye, kjo ikonë nuk është e theksuar, klikoni mbi të për ta bërë atë aktive (shigjeta e kuqe).

Ju do të shihni se ka dy zona kryesore në këtë modul, "grupimet burimore" dhe "grupet e synuara", dhe se secila prej këtyre zonave ka një sërë rrjetesh (të përshkruara me të gjelbër në imazhin e mësipërm). Këto zona do të jenë vendet ku shfaqen ngjyrat e imazhit "burim" dhe "imazhi" i imazheve. Imazhi burimor është imazhi nga i cili po vjedhim klasifikimin e ngjyrave (imazhi kryesor në foton më sipër) dhe imazhi i synuar është imazhi përfundimtar ku do të shtojmë gradimin e ngjyrave që kemi vjedhur nga imazhi origjinal burimor (ose imazhe të shënuara me shigjetën blu në imazhin e mësipërm - këto janë imazhet e synuara).

Butoni "fito si burim" do të "vjedhë" ngjyrat nga imazhi burimor, dhe butoni "fito si shënjestër" do të përcaktojë ngjyrat nga imazhi i synuar që po shkëmben.

Nën rrjetin "grupimet burimore" dhe "grupet e synuara" janë tre rrëshqitës. Rrëshqitësi "numri i grupeve" (shigjeta blu) ju lejon të rrisni ose zvogëloni numrin e grupeve të ngjyrave që po përdorni për të hartuar ngjyrat në burimet tuaja dhe imazhet e synuara. E vetmja gjë që duhet të dini në lidhje me këtë cilësim është se zakonisht sa më i madh të jetë ky numër, aq më shumë ngjyra do të kapni nga secili imazh dhe për këtë aq më i larmishëm do të jetë grupi i ngjyrave. Si rezultat, efekti "klasifikimi i ngjyrave" do të jetë më delikat në fund. Nga ana tjetër, kur ky numër është më i ulët, do të ketë më pak ngjyra të përdorura për të krijuar efektin dhe për këtë arsye efekti do të jetë më i fortë.

Përsëri - një numër më i lartë i grupeve krijon një efekt më delikat, dhe një numër më i ulët i grupeve krijon një efekt më të fortë.

Rrëshqitësi i mbizotërimit të ngjyrave (shigjeta e gjelbër) përcakton se si ngjyrat e imazhit të synuar shkëmbehen me ngjyrat e imazhit burimor. Kur ky rrëshqitës është vendosur në 100%, kjo do të thotë që ngjyrat dominuese nga imazhi i synuar do të shkëmbehen me ngjyrat dominuese nga imazhi burimor. Për shembull, nëse e kuqja është një ngjyrë mbizotëruese në imazhin burimor, dhe jeshilja është një ngjyrë dominuese në imazhin e synuar, atëherë ngjyra jeshile dominante do të shkëmbehet me ngjyrën e kuqe dominuese. Kur ky rrëshqitës është vendosur në 0%, i ngjashëm ngjyrat midis burimeve dhe imazheve të synuara do të shkëmbehen.

Më në fund, rrëshqitësi i fundit, rrëshqitësi "Histogram Equalization" (harku i kuq) ju lejon të bëni histogramet e dy imazheve më të ngjashme. Teknikisht, kjo do të thotë që kontrasti tonal i dy imazheve do të bëhet më i ngjashëm. Më shumë për këtë më vonë.

Hapi 3: Përvetësoni dhe Zbatoni Ngjyrat për Vjedhjen e Efektit të Shkallës së Ngjyrave

Tani që kemi aktivizuar modulin Color Mapping dhe e dimë se për çfarë shërben secila zonë e modulit, tani mund të vjedhim klasifikimin e ngjyrave nga burimi ynë dhe ta shtojmë në imazhin e synuar.

Së pari, do të dëshironi të vendosni vlerën e rrëshqitësve tuaj "të numrit të grupeve" dhe "mbizotërimit të ngjyrave". Unë rekomandoj të shkoni me një vlerë prej "3" për numrin e grupeve. Ju mund ta vendosni rrëshqitësin e dominimit të ngjyrave në çfarëdo vlere që dëshironi bazuar në informacionin që dhashë më lart në lidhje me këtë rrëshqitës.

Pasi të kem cilësimet e mia të dëshiruara, do të klikoj në butonin "fito si burim" (shigjeta e kuqe në imazhin më sipër). Tani do të shihni që rrjeti im (tufa e gjelbër) e "grupeve burimore" është e mbushur me ngjyra. Këto janë ngjyrat që do të përdorim për klasifikimin e ngjyrave tona.

Tani që kemi ngjyrat tona burimore, klikoni dy herë në imazhin e synuar duke përdorur tablonë e filmit të asaj figure (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Kjo do ta hapë atë imazh në skedën Darkroom. Kthehuni përsëri në modulin Color Map. Moduli mund të jetë bosh edhe një herë (dmth. Ngjyrat e grupeve burimorë nuk shfaqen). Thjesht klikoni në butonin / ikonën "rivendos" (shigjeta e gjelbër) dhe ngjyrat e burimit që keni zgjedhur nga imazhi juaj burimor do të ripopullohen.

Sapo ngjyrat tuaja të "grupeve burim" të ripopullohen, klikoni në butonin "fito si shënjestër". Kjo do të plotësojë rrjetin e "grupeve të synuara" me ngjyra nga imazhi juaj i synuar. Këto janë ngjyra që do të ndërrohet për ngjyrat burimore. Duke parë imazhin tonë të synuar, tani do të shihni se përmban një klasifikim më të ngjashëm të ngjyrave me imazhin origjinal të burimit.

Tani mund të përdorni rrëshqitësin "barazoni histogramin" (shigjeta e kuqe) për të rregulluar histogramin e imazhit tuaj të synuar, duke e bërë atë të duket më i ngjashëm me imazhin burimor.

Siç mund ta shihni në imazhin e mësipërm, klasifikimi i ri i ngjyrave në ngjyrat e imazhit të synuar nuk duket shumë mirë - ngjyrat e lëkurës duken shumë të kuqe.

Gjithmonë mund ta rregulloni këtë duke u kthyer përsëri në imazhin burimor, duke rregulluar rrëshqitësit e "numrit të grupeve" dhe "dominimit të ngjyrave" në vlera të reja, duke klikuar në butonin "fito si burim" dhe pastaj të kthehesh në imazhin e synuar. Pasi të keni hyrë në imazhin e synuar, klikoni përsëri në butonin "rivendos", pastaj klikoni "përvetëso si shënjestër". Kjo edhe një herë do të ndërrojë ngjyrat tuaja, por me cilësime pak më të ndryshme dhe për këtë një rezultat tjetër. Për ta thënë më thjesht - përsëritni hapat e mbuluar gjatë këtij artikulli, duke ndryshuar cilësimet derisa të merrni notën përfundimtare të ngjyrave që ju pëlqen.

Më lart është një shembull i rregullimit të cilësimeve për një rezultat tjetër. Në këtë shembull, unë përdora 4 grupe për një efekt më delikat. Unë gjithashtu rregullova rrëshqitësin e barazimit të histogramit në pak më shumë se 60%.

Kjo është ajo për këtë tutorial! Ju mund të shikoni tjetrin tim Udhëzime për tryezën e errët në faqen time, ose shikoni ndonjë nga tim GIMP or Udhëzime për Inkscape.

Pin atë në Pinterest