Në këtë artikull, unë do t'ju tregoj se si të shkarkoni dhe instaloni versionin më të fundit të GIMP, redaktuesi i fotografive falas dhe alternativa Photoshop, në një kompjuter Windows.

GIMP është i sigurt për tu shkarkuar, me një Rezultati i Indeksit të Konfidencës së Sigurisë prej 97.3%, falë pjesërisht kontrolleve të sigurisë të kryera gjatë përpilimit të kodit, si dhe programit që është i disponueshëm drejtpërdrejt në faqen kryesore të GIMP përmes pasqyrave të tyre të shpërndarjes (me fjalë të tjera, nuk keni pse të shkarkoni GIMP në një të tretë të skicuar -faqe e partisë e mbushur me reklama spammy dhe butona të rremë të shkarkimit).

Me sa u tha, le të zhyteni brenda!

Hapi 1: Shkarkoni GIMP

Për të shkarkuar GIMP nga faqja kryesore e internetit, vizitoni GIMP.org dhe klikoni në butonin e madh portokalli të etiketuar me versionin e fundit të GIMP (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm - versioni aktual në kohën e këtij artikulli është 2.10.24).

Pasi të jeni në faqen e Shkarkimeve (foto më lart), lëvizni poshtë për të arritur te butonat e shkarkimit.

Më poshtë në faqen e shkarkimeve (pasi të lëvizni poshtë), do të shihni dy butona shkarkimi. Ajo në të majtë, e cila është një ngjyrë e gjelbër, ju lejon të shkarkoni versionin më të fundit të GIMP "përmes BitTorrent". Butoni i dytë i shkarkimit në të djathtë, me ngjyrë portokalli, ju lejon të shkarkoni versionin më të fundit të GIMP direkt në kompjuterin tuaj. Unë rekomandoj të shkarkoni GIMP direkt, kështu që klikoni në butonin portokalli për të filluar shkarkimin (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm).

Një dritare "Ruaj si" do të shfaqet duke ju pyetur se ku dëshironi të ruani GIMP në kompjuterin tuaj. Vendndodhja juaj e parazgjedhur e shkarkimit do të shfaqet së pari (e imja është në dosjen time Shkarkimet, e shënuar me shigjetën e gjelbër në imazhin e mësipërm). Sidoqoftë, mund të lundroni në çdo vendndodhje në kompjuterin tuaj (skica blu në imazhin e mësipërm) ku dëshironi të ruani skedarin e shkarkimit GIMP. Vini re se kjo është vetëm paketa e instalimit dhe jo vetë GIMP, kështu që unë rekomandoj që thjesht ta ruani atë në dosjen tuaj të shkarkimeve. Klikoni "Ruaj" kur të jeni gati për të filluar shkarkimin.

GIMP do të shkarkojë një skedar .exe në kompjuterin tuaj, i cili është një skedar "i ekzekutueshëm" i përdorur për shumicën e aplikacioneve të Windows të shkarkuara në kompjuterin tuaj. Kur shkarkimi të ketë përfunduar, klikoni shigjetën e poshtme poshtë (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm) pranë skedarit të shkarkuar, pastaj klikoni "Trego në dosje" (shigjetë blu).

Shënim (opsional) nëse keni tashmë versione të vjetra të GIMP të instaluar: nëse tashmë keni një version të GIMP të instaluar në kompjuterin tuaj, instalimi i ri GIMP do të instalojë automatikisht GIMP në të njëjtin vend në kompjuterin tuaj (duke zëvendësuar kështu versionin e vjetër të GIMP, duke e përditësuar atë në versionin më të ri). Nëse jeni mirë me këtë, vazhdoni në hapin tjetër. Nëse dëshironi të ndryshoni vendndodhjen e instalimit për GIMP (dmth. Në një disk të ndryshëm), do t'ju duhet së pari të çinstaloni çdo version të mëparshëm të GIMP që keni në kompjuterin tuaj. Ju mund ta bëni këtë duke kërkuar "Shto ose Hiq Programet" në shiritin tuaj të detyrave (në fund të desktopit tuaj), klikoni në Shto ose Hiq Programet, kërkoni për "GIMP", klikoni në GIMP, pastaj klikoni "Çinstalo". Drejtoni procesin e çinstalimit për të hequr versionin e vjetër të GIMP. Pasi të jetë hequr versioni i vjetër, vazhdoni në hapin tjetër.

Do të hapet një dritare e File Explorer dhe instalimi juaj GIMP duhet të theksohet (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Klikoni dy herë këtë skedar .exe për të ekzekutuar instalimin GIMP në kompjuterin tuaj.

Nëse jeni duke instaluar GIMP për herë të parë, mund të pyeteni nëse doni të instaloni për të gjithë përdoruesit ose vetëm përdoruesin aktual. Unë rekomandoj instalimin për të gjithë përdoruesit në kompjuterin tuaj nëse nuk keni një arsye specifike pse dëshironi që GIMP të jetë i disponueshëm për llogarinë tuaj.

Tjetra, një mesazh sigurie i Windows do të shfaqet duke pyetur nëse doni të lejoni që GIMP të bëjë ndryshime në kompjuterin tuaj (do të përfshijë gjithashtu emrin e zhvilluesit, nënshkrimi i të cilit është në instalim) - klikoni "Po".

Dritarja tjetër që shfaqet do të kërkojë gjuhën që dëshironi të përdorni për instalimin. Në rastin tim, unë do të shkoj me anglisht, por GIMP është në dispozicion në shumë gjuhë të ndryshme. Zgjidhni cilindo gjuhë me të cilën jeni më të kënaqur nga dropdown (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Klikoni OK pasi të keni zgjedhur një gjuhë (shigjeta jeshile).

Dritarja tjetër, e cila shfaq një imazh spërkatjeje me versionin GIMP që po instaloni (në këtë rast GIMP 2.10 - foto më sipër), ju lejon ose të ekzekutoni instalimin e paracaktuar (kjo do të instalojë të gjithë skedarët/dosjet për GIMP në një vendndodhje të paracaktuar në kompjuterin tuaj - zakonisht në diskun tuaj C: ose ju lejojnë të ekzekutoni një instalim "Custom". Për procesin më të thjeshtë të instalimit, thjesht klikoni "Instalo" (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Për të zgjedhur një vendndodhje të personalizuar të instalimit ose për të zgjedhur përbërës të caktuar që dëshironi të instaloni (dmth. Për të kursyer hapësirë ​​në kompjuterin tuaj), klikoni "Personalizo" (shigjeta jeshile).

Nëse keni zgjedhur opsionin "Instalo", instalimi do të fillojë dhe do të shihni një shirit statusi që tregon përparimin e instalimit.

Instalo Custom

Nëse keni zgjedhur opsionin "Personalizo", atëherë do të çoheni në marrëveshjen e licencës së softuerit. GIMP përdor një "Licencë të Përgjithshme Publike GNU", që në thelb do të thotë se është falas për këdo që të përdorë dhe modifikojë. Klikoni "Next" për t'u çuar në hapin tjetër.

Nëse nuk e keni tashmë GIMP të instaluar në kompjuterin tuaj, hapi tjetër do të jetë zgjedhja e vendndodhjes së instalimit të GIMP në kompjuterin tuaj (shiko shënim Kam bërë më herët në këtë artikull). Si parazgjedhje, GIMP do të ruajë në diskun tuaj "C:". Sidoqoftë, ka shumë raste kur mund të dëshironi të ruani në një disk tjetër ose një dosje të ndryshme. Ju ose mund të klikoni në butonin "Shfleto" (shigjeta jeshile në imazhin e mësipërm) për të shfletuar vende të tjera në kompjuterin tuaj ku dëshironi të ruani, ose mund të shkruani me dorë një vendndodhje të re në fushën e tekstit. Për shembull, më pëlqen të kam të instaluar GIMP në makinën time "D:", kështu që thjesht mund ta ndryshoj "C" në një "D" (shigjetë blu).

Nëse kjo është hera e parë që keni ruajtur një aplikacion në një disk tjetër, mos u shqetësoni - GIMP do të krijojë automatikisht dosjet që i nevojiten për një instalim të duhur. Sidoqoftë, gjithmonë mund të qëndroni me vendndodhjen e paracaktuar të instalimit nëse nuk doni të ngatërroheni me të. Klikoni "Next" për të kaluar në hapin tjetër (shigjeta e kuqe).

Tani do të çoheni në seksionin "Zgjidh përbërësit" të instalimit. Këtu mund të hiqni disa artikuj opsionalë nga instalimi i GIMP nëse doni të kurseni hapësirë ​​në kompjuterin tuaj. Mënyra më e shpejtë për ta bërë këtë është të klikoni zbritësen (shigjeta e kuqe) dhe të zgjidhni "instalim kompakt" nëse doni të instaloni sasinë minimale të skedarëve ndihmës me GIMP. Sidoqoftë, gjithashtu mund të hiqni me dorë ndonjë nga kutitë e artikujve që mendoni se nuk do t'ju nevojiten kur përdorni GIMP. Unë rekomandoj që të qëndroni me opsionin "Instalimi i plotë", por varet nga ju. Klikoni "Tjetër" për të vazhduar më tej (shigjeta jeshile).

Zgjidhni nëse dëshironi ose jo të krijoni një shkurtore desktopi për GIMP. Kjo me të vërtetë vlen vetëm nëse keni zgjedhur të instaloni GIMP në diskun tuaj C: Një shkurtore në desktop do ta bëjë më të shpejtë/më të lehtë hapjen e GIMP nga një ikonë e desktopit. Kontrolloni këtë kuti (shigjeta jeshile në imazhin e mësipërm) nëse dëshironi që GIMP të krijojë automatikisht një ikonë të desktopit, përndryshe lini atë të pakontrolluar dhe klikoni "Next" (shigjeta e kuqe).

(shënim: Nëse nuk jeni të ditur për kompjuterin dhe keni instaluar GIMP në diskun tuaj të paracaktuar, ju rekomandoj ta mbani këtë kuti të kontrolluar.)

Tani do të shihni një përmbledhje të opsioneve tuaja të instalimit që keni zgjedhur. Nëse gjithçka duket mirë, klikoni "Instalo". Instalimi i GIMP do të fillojë.

Nëse keni një kompjuter të shpejtë, instalimi do të zgjasë 2-5 minuta. Nëse keni një kompjuter vërtet të vjetër/të ngadaltë, instalimi mund të zgjasë deri në 1-2 orë. Nëse performanca e kompjuterit tuaj qëndron diku në të vërtetë shumë shpejt dhe me të vërtetë e ngadaltë, ka të ngjarë që do të duhen 20-30 minuta që procesi i instalimit të përfundojë. Në kompjuterin tim, i cili ka Windows 10, një procesor Intel core i7, 16 GB RAM dhe një sistem operativ 64-bit, u deshën rreth 3 minuta. GIMP do të punojë në Windows 7 dhe më lart, duke përfshirë sistemet operative 32-bit.

Pasi të ketë përfunduar instalimi, klikoni "Finish".

Për të hapur GIMP, klikoni dy herë në ikonën e desktopit GIMP (nëse e keni krijuar) ose kërkoni "GIMP" në shiritin e kërkimit të kompjuterit tuaj. Klikoni në aplikacionin "GIMP 2.10.24". GIMP mund të marrë disa minuta për t'u hapur për herë të parë pasi duhet të ngarkojë të gjitha fontet, furçat, etj. Megjithatë, GIMP nuk do të marrë shumë kohë për t'u hapur pasi herën e parë që e hapni.

Kjo është ajo për këtë tutorial! Ju mund të shikoni tjetrin tim Mësime video për GIMP, Artikuj për ndihmë nga GIMPose regjistrohuni në një kurs GIMP për të mësuar më shumë rreth këtij redaktuesi të mahnitshëm të fotografive falas.

Pin atë në Pinterest