Inkscape padyshim që mësohet kur filloni së pari me programin. Një nga detyrat e para që mund të kërkoni të mësoni është se si të rrotulloni një objekt në Inkscape. Ndryshe nga programet e tjera, si GIMP, që përdorin një mjet specifik "rrotullimi" për këtë detyrë, Inkscape i bën gjërat pak më ndryshe.

Le të merremi me mënyrën e arritjes së rrotullimit të një objekti në Inkscape. Do të përdor Inkscape 1.0 për këtë udhëzim. Megjithëse do të përdor një formë drejtkëndëshi për të demonstruar se si funksionon kjo, metoda e rrotullimit të Inkscape funksionon për të gjitha objektet dhe format, si dhe kutitë e tekstit. Mund të shikoni më poshtë versionin video të këtij tutoriali, ose lëvizni atë për artikullin e plotë të Ndihmës, i disponueshëm në mbi 30 gjuhë, përmes zbritësit të gjuhës në këndin e sipërm të majtë.

Gjithashtu, kam ndërfaqen time të përdoruesit të Inkscape të vendosur në Dark Mode. Ju mund të mësoni se si ta bëni atë në tim Vendoset Inkscape 1.0 Theme e Errët artikull ndihmese

Metoda 1: Rrotulloni kanavacë me doreza rrotulluese

Le të fillojmë duke vizatuar një objekt. Për ta bërë këtë, unë do të kap mjetin tim drejtkëndësh (shigjeta e kuqe në imazhin më sipër), kliko me të majtën në një ngjyrë në panelin Swatches (shigjeta blu) për të zgjedhur një ngjyrë për drejtkëndëshin, dhe do të klikoj dhe tërheq miun mbi kanavacën për të vizatuar drejtkëndëshin.

Kur të lëshoj miun, drejtkëndëshi tani do të shfaqet në kanavacën time me ngjyrën që kam zgjedhur nga paneli i swatches (e kuqe në këtë rast) si ngjyra e mbushjes. Ju gjithashtu do të vini re se ka 3 doreza në formën time - një dorezë katrore në këndin e sipërm të majtë dhe të djathtë të drejtkëndëshit (shigjetat blu në foton më lart) dhe një dorezë rrethore në këndin e sipërm të djathtë (shigjeta e gjelbër). Këto doreza janë për rregullimin e gjerësisë dhe lartësisë së formës suaj (dorezat katrore) ose shtimin e rrumbullakësisë në cepat e formës suaj (doreza rrethore).

Sidoqoftë, për të rrotulluar formën, do të duhet të kapim mjetin Zgjidh në kutinë e mjetit (shigjeta e kuqe në foton më sipër). Pasi të keni zgjedhur këtë mjet, dorezat rreth formës suaj do të ndryshojnë në shigjeta të zeza në pjesë të ndryshme të formës (shigjeta blu).

Këto doreza që shfaqen së pari ju lejojnë të ndryshoni raportin e madhësisë dhe aspektit të formës.

Nëse klikoj drejtpërdrejt në formë me mjetin tim të zgjedhur, dorezat do të ndryshojnë. Do të shihni katër shigjeta përgjatë anëve të formës (shigjeta blu në imazhin më sipër) dhe katër shigjeta në qoshet e formës (shigjeta e kuqe). Shigjetat në cepat e formës janë shigjetat që do të na lejojnë të rrotullojmë objektin (përsëri, shigjeta e kuqe).

Nëse klikoj dhe tërheq një nga këto shigjeta në qoshe, forma do të rrotullohet në drejtimin që unë tërheq miun. Në foton më sipër, unë e rrotullova formën në drejtim të shigjetës blu. Ju do të shihni këndin e rrotullimit poshtë në shiritin e statusit poshtë kanavacës në fund të Inkscape (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm).

Kur lëshoj miun, forma tani do të rrotullohet dhe dorezat do të shfaqen përsëri (shigjeta e kuqe në figurën e mësipërme). Unë gjithmonë mund të klikoj dhe tërhiq trajtat e rrotullimit në çdo pikë për të rrotulluar formën nga ajo pozicion.

Në këtë rast, unë do të godas ctrl + z për të rivendosur formën përsëri para se ta rrotulloj.

Metoda 2: Përdorimi i tasteve të shkurtoreve dhe shiritave të kontrollit të mjeteve

Diçka tjetër që unë dua të theksoj është se ka çelësa të shkurtore që mund të përdorni në tastierën tuaj për të rrotulluar forma ose objekte me rritje specifike (në gradë) ose për të rrotulluar objektin tuaj nga një bosht tjetër ose qendër rrotullimi, në vend se rreth qendrës të formës. Këto çelësa quhen "çelësa modifikues".

Për shembull, nëse klikoj dhe mbaj dorezën e rrotullimit, atëherë mbaj tastin ctrl në tastierën time ndërsa tërheq miun, forma do të rrotullohet në hapa 15 gradë. Këtë mund ta shihni në shiritin e statusit (shigjeta blu në foton më lart) afër fundit të dritares time Inkscape - e cila tregon rritjen (-15 gradë në këtë rast pasi kam rrotulluar formën në drejtim të akrepave të orës), si dhe modifikuesin çelësi që po përdor (thotë “me Ctrl to snap angle ”meqenëse po përdor tastin ctrl). Unë do të godas ctrl + z në tastierën time për ta zhbërë këtë veprim dhe për ta rivendosur formën përsëri në pozicionin e saj origjinal.

Nga ana tjetër, unë mund ta rrotulloj objektin tim në rritje prej 1 shkalle duke përdorur tastet e shkurtesave "alt + [" (për t'u rrotulluar në të majtë) ose "alt +]" (për t'u rrotulluar në të djathtë). Unë mund të mbaj tastin alt dhe të shtyp "" (ose ")" për të vazhduar rrotullimin e objektit në një shkallë të rritur në secilin drejtim. Mbani në mend se përdorimi i kësaj metode nuk do të shfaqë informacionin e rrotullimit në shiritin e statusit, kështu që do të duhet të numëroni sa herë keni goditur tastet e shkurtoreve nëse duhet të dini saktësisht në sa shkallë keni rrotulluar qoftë drejtimi.

Unë do të godas ctrl + z për t'u kthyer në pozicionin origjinal të formës.

Nëse e mbaj çelësin shift ndërsa rrotulloj objektin, objekti do të rrotullohet nga këndi i kundërt i dorezës ku jam klikuar. Kështu, për shembull, nëse mbaj shift dhe klikoj dhe tërheq dorën e rrotullimit të majtë të poshtëm (shigjetën e kuqe në figurën e mësipërme), objekti do të rrotullohet rreth këndit të sipërm të djathtë të objektit (shigjeta blu) sesa qendra e objektit .

Nëse mbaj shift + ctrl, objekti do të rrotullohet me rritje prej 15 shkallësh rreth këndit të kundërt nga doreza e rrotullimit mbi të cilën klikohem. Me fjalë të tjera, këta dy modifikues kryesorë mund të kombinohen për të prodhuar të dy efektet njëkohësisht. Unë do të godas ctrl + z për të bërë kopje rezervë derisa forma ime të jetë në pozicionin e saj origjinal të pa-rrotulluar.

Nëse dëshironi të rrotulloheni shpejt një objekt me 90 gradë, mund ta bëni këtë duke përdorur ndonjë nga dy metodat.

Metoda e parë është duke klikuar ose ikonën "Rotate 90 ° CCW" (për rrotullim në drejtim të kundërt të akrepave të orës) ose "Rotate 90 ° CW" (për rrotullim në drejtim të akrepave të orës) në shiritin e Kontrolleve të Veglave (përshkruar me blu në foton më sipër).

Metoda e dytë është duke shkuar te Objekti> Rrotullo 90 ° CW për ta rrotulluar objektin në drejtim të akrepave të orës ose Objekti> Rrotullo 90 ° CCW për ta rrotulluar objektin në drejtim të kundërt të akrepave të orës. Kjo do të prodhojë të njëjtin rezultat si metoda e parë - kështu që metoda me të cilën përfundimisht vini varet nga preferenca personale (ikonat janë më lehtë të arritshme, prandaj rekomandoj të shkoni me atë metodë).

Metoda 3: Përdorimi i dialogut të transformimit

Metoda e fundit për rrotullimin e formave, objekteve, tekstit, etj. Në Inkscape është përdorimi i dialogut Transformim. Për të hyrë në këtë, zgjidhni objektin tuaj në kanavacën tuaj dhe shkoni te Objekti> Transformoni.

Kjo do të hapë dialogun e Transformimit në anën e djathtë të kanavacës tuaj Inkscape (përshkruar me të gjelbër në foton më sipër). Këtu, do të shihni disa skeda për transformimin e objektit tuaj të zgjedhur. Skeda e tretë është etiketuar "Rotate" (shigjeta e kuqe). Klikoni në këtë skedë.

Brenda kësaj skedine, do të shihni një fushë numerike të etiketuar "Angle" me një simbol - dhe + (përshkruar me të gjelbër në imazhin e mësipërm). Këtu mund ta rrotulloni objektin tuaj duke përdorur njësinë e zgjedhur të matjes të paraqitur në drop-down në të djathtë të kësaj fushe. Si parazgjedhje, njësia është vendosur në gradë (°).

Shtypja e një vlere pozitive në këtë fushë do ta rrotullojë objektin tuaj në drejtim të akrepave të orës dhe shtypja e një vlere negative në këtë fushë do ta rrotullojë objektin tuaj në drejtim të akrepave të orës. Për shembull, nëse unë shkruaj "45" këtu (shigjeta e kuqe), atëherë kliko butonin "apliko" (shigjeta e gjelbër), forma ime do të rrotullohet 45 gradë në drejtim të akrepave të orës.

Objekti juaj gjithmonë do të rrotullohet nga pozicioni i tij aktual bazuar në vlerën numerike që futni në këtë fushë. Pra, forma jonë aktualisht është ndërruar 45 gradë. Nëse shkruaj "15" dhe klikoj përsëri në butonin "apliko", forma do të rrotullohet 15 gradë nga pozicioni i fundit. Me fjalë të tjera, 15 gradë do të shtohen në rotacionin ekzistues prej 45 gradësh, duke e bërë formën të rrotullohet në 60 gradë.

Sigurisht, nëse unë shkruaj "-30" këtu, forma do të rrotullohet 30 gradë në drejtim të akrepave të orës nga pozicioni i saj aktual. Pra, forma tani do të ketë 30 gradë të rrotullimit në drejtim të akrepave të orës. Mund të përdorni edhe ikonat në të djathtën ekstreme për të ndryshuar drejtimin e rrotullimit (shigjetat e kuqe në foton më sipër). Ikona e majtë, kur zgjidhet, do të rrotullojë formën në të kundërt me akrepat e orës nga sasia që vendosni në fushën numerike. Ikona e duhur, kur zgjidhet, do të bëjë që forma të rrotullohet në drejtim të akrepave të orës.

Kjo është ajo për këtë tutorial! Nëse ju pëlqeu, mund të shikoni tjetrin tim Tutoriale të Inkscape, ose kontrolloni tim Tutoriale GIMP!

Regjistrohuni në Buletinin DMD

Regjistrohuni në Buletinin DMD

Regjistrohuni për të marrë udhëzime të reja, azhurnime të kursit dhe lajmet më të fundit mbi softuerin tuaj të preferuar me burim të hapur!

Ju keni regjistruar me sukses!

Pin atë në Pinterest

Share Kjo