Po kërkoni të ngarkoni imazhe në faqen tuaj të WordPress, por nuk jeni të sigurt se çfarë madhësie ose lloj skedari duhet të jenë imazhet? Jeni të panjohur me procesin e ndryshimit të madhësisë dhe kompresimit të imazheve për ueb? Në këtë artikull, unë do të shpjegoj pse përdorimi i madhësisë së duhur të imazhit është i rëndësishëm për faqen tuaj të internetit, plus t'ju tregoj se si të ndryshoni madhësinë dhe kompresoni imazhet tuaja duke përdorur redaktuesin falas të fotografive GIMP.

Pse është e rëndësishme ndryshimi i madhësisë së imazheve të faqes suaj të internetit

Le të fillojmë me arsyen pse ndryshimi i madhësisë së imazheve të faqes suaj të internetit është kaq i rëndësishëm.

Sipas WordPress.org, "madhësia fizike" e përgjithshme e një imazhi luan një rol të madh në performancën e një faqe interneti. “Madhësia e skedarit [e një imazhi] dikton kohën që duhet për të ngarkuar faqen tuaj; sa më e madhe të jetë madhësia e skedarit… aq më gjatë do të duhet [një faqe] të ngarkohet.” Me fjalë të tjera, ngarkimi i një madhësie të madhe skedari në faqen tuaj të internetit do të ngadalësojë performancën e cilësdo faqe në të cilën shtoni përmbajtjen, zakonisht duke u shfaqur si shpejtësi më të ngadalta të ngarkimit të faqeve në të dhënat analitike të faqes suaj.

“Madhësia e skedarit [e një imazhi] dikton kohën që duhet për të ngarkuar faqen tuaj; sa më e madhe të jetë madhësia e skedarit… aq më gjatë do të duhet [një faqe] të ngarkohet.”

-WordPress.org

Shpejtësia e ngarkimit të faqes, e referuar gjithashtu thjesht si "shpejtësia e faqes,” është “sa shpejt ngarkohet përmbajtja në faqen tuaj”, sipas Faqja SEO Moz. Të kesh faqe më të ngadalta mund të rezultojë në "normat e kërcimit,” e cila është një metrikë e zbukuruar që përfaqëson seancat ku një vizitor i sajtit largohet nga faqja juaj pasi shikon një faqe të vetme. Faqet më të ngadalta mund të zvogëlojnë gjithashtu sasinë e kohës që vizitorët shpenzojnë në faqet e faqes suaj, pasi njerëzit mund të jenë të padurueshëm duke pritur që përmbajtja e faqes të ngarkohet dhe të largohet më shpejt nga faqja juaj.

Këto metrika janë të rëndësishme sepse zakonisht dëshironi që përdoruesit të kalojnë më shumë kohë në faqen tuaj dhe të shikojnë më shumë faqe në faqen tuaj.

Ato janë gjithashtu të rëndësishme sepse luajnë një rol në mënyrën se si faqja juaj renditet në faqet e rezultateve të motorit të kërkimit, ose "SERPs". SERPs janë thjesht faqet e rezultateve që shfaqen kur shkruani një fjalë ose frazë në Google dhe shtypni tastin enter. Për shkak se imazhet më të mëdha janë tregues të praktikave të dobëta të dizajnit të uebit dhe ndikojnë negativisht në përvojën e përdoruesit gjatë kohës që jeni në faqen tuaj, motorët e kërkimit si Google mund të penalizoj faqen tuaj për të pasur këto imazhe më të mëdha dhe renditni faqen tuaj më poshtë faqeve të tjera të internetit që performojnë më mirë.

Sa më e ulët të renditet uebfaqja juaj në Google, për shembull, aq më pak trafik merr faqja juaj dhe aq më shumë trafik do të shkojë te konkurrentët tuaj që renditen mbi ju në rezultatet e kërkimit.

Duke zvogëluar madhësinë e skedarit të imazheve tuaja në faqen tuaj të internetit, ju mund të përmirësoni tuajën shpejtësia e faqes dhe kështu përmirësohen metrikat e tjera si Shkalla fryrje kohë në faqee për të përmirësuar përfundimisht renditjen tuaj në motorët e kërkimit.

Vini re se ka shumë variabla të tjerë të rëndësishëm që hyjnë në renditjen e kërkimit, kështu që rregullimi i imazheve tuaja është vetëm një pjesë e një SEO Strategjia (Search Engine Optimization). Megjithatë, sigurisht që është shumë e rëndësishme për të ndihmuar faqen tuaj të renditet më lart në vende si Google për të ndihmuar në rritjen e trafikut të faqes suaj.

Si të ndryshoni madhësinë e imazheve për WordPress në GIMP

Pra, si i ndryshoni saktë imazhet për WordPress?

Ju mund të zvogëloni madhësinë e skedarit të një imazhi thjesht duke ulur madhësinë e përgjithshme të imazhit duke përdorur shkallë prodhues përpara se ta ngarkoni në faqen tuaj të internetit. Plus, ju mund të aplikoni atë që quhet "ngjeshje” në imazhin tuaj për të zvogëluar më tej madhësinë e tij.

GIMP, redaktuesi i fotografive falas dhe me burim të hapur, mund t'i kryejë të gjitha këto detyra duke eksportuar gjithashtu në formatet e rekomanduara të skedarëve "të gjeneratës tjetër" për të ulur më tej madhësinë e skedarit të imazheve tuaja dhe për të përmirësuar performancën e faqes suaj.

Shkalloni imazhin tuaj

Për të filluar këtë proces, hapni imazhin që dëshironi të ngarkoni në faqen tuaj në GIMP. Ju mund ta bëni këtë duke zvarritur dhe hedhur imazhin tuaj nga kompjuteri juaj në dritaren e imazhit të GIMP, ose thjesht mund të shkoni te File>Open kur jeni brenda GIMP.

Nëse përdorni metodën File>Open, lundroni në vendndodhjen e imazhit në kompjuterin tuaj nga brenda dialogut "Open Image" që shfaqet dhe klikoni dy herë mbi skedarin e imazhit sapo ta gjeni për ta hapur atë në GIMP (ose klikoni në Butoni "Hap" në këndin e poshtëm djathtas të dritares së dialogut).

Në krye të dritares GIMP është një veçori e quajtur "Title Bar" (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Këtu do të shihni dimensionet aktuale të imazhit tuaj (kutia e gjelbër e zmadhuar në foto). Imazhi im është 1920×1280 - me numrin e parë, 1920, që përfaqëson gjerësinë e imazhit tim (në pixel), dhe numrin e dytë, 1280, që përfaqëson lartësinë e imazhit tim. Dimensionet përfundimtare të imazhit që dëshironi të përdorni për imazhin tuaj do të varen nga vendi ku në WordPress keni ndërmend të përdorni imazhin, si dhe nga ajo temë që po përdorni.

Për këtë tutorial, unë do ta ndryshoj madhësinë e imazhit tim në madhësinë standarde 1200×630 piksele që rekomandohet për imazhet e postimeve në blog.

Me këtë në mendje, gjëja e parë që dua të bëj është të pres imazhin tim në mënyrë që raporti i pamjes së imazhit tim origjinal të përputhet me raportin e pamjes së madhësisë së rekomanduar. Për ta bërë këtë, unë do të kap mjetin tim të prerjes duke shtypur shift+c në tastierën time ose duke klikuar ikonën e mjetit të prerjes në kutinë e veglave GIMP (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm).

Më pas, në Opsionet e veglave për këtë mjet, do të kontrolloj kutinë pranë "Fiks" (shigjeta jeshile) dhe do të klikoj në menynë rënëse për të zgjedhur "Raporti i aspektit" (shigjeta blu).

Do të shkruaj "1200:630" për të vendosur raportin tim të pamjes në fushën e tekstit poshtë menysë rënëse (shigjeta e verdhë). Kjo përputhet me raportin e pamjes së madhësisë së rekomanduar të imazhit që dua të jetë imazhi im përfundimtar.

Duke përdorur mjetin e prerjes, tani do të klikoj dhe do të tërhiq miun nëpër imazh për të vizatuar zonën e prerjes. Kur lëshoj miun tim, gjithçka jashtë zonës së prerjes do të zbehet (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm - duke supozuar se "Thekso" është kontrolluar në Opsionet e veglave, që zakonisht është si parazgjedhje).

Si parazgjedhje, zona ime e prerjes i ka udhëzuesit të vendosur si "Vijat qendrore" (shigjeta e verdhë në imazhin e mësipërm). Mund ta ndryshoj këtë cilësim duke përdorur udhëzuesit me zbritje drejt fundit të opsioneve të veglave. Për shembull, unë do t'i ndryshoj udhëzuesit e mi në "Rregulla e të tretave" (shigjeta jeshile). Opsionet e ndryshme të udhëzuesit këtu bazohen në parimet e fotografisë, gjë që e bën të lehtë kornizën e kompozimit tuaj duke përdorur këto parime.

Mund ta vendosni miun mbi çdo anë ose qoshe të zonës së prerjes (dmth. zonën e theksuar të shënuar me shigjetën e kuqe në imazhin e mësipërm), më pas klikoni dhe tërhiqeni për të ndryshuar madhësinë e kufirit të zonës së prerjes. Vini re se gjithmonë mund të shihni madhësinë e zonës suaj të prerjes në fushat "Madhësia" të vendosura në Opsionet e veglave (të përshkruara me të gjelbër në imazhin e mësipërm). Ju do të dëshironi të mbani madhësinë e përgjithshme të zonës së prerjes më të madhe se madhësia përfundimtare 1200×630 e imazhit.

Ju gjithashtu mund të klikoni dhe tërhiqni miun në mes të zonës së prerjes (shigjeta e kuqe) për të ripozicionuar prerjen në imazh.

Pasi të jeni gati për të prerë imazhin, klikoni një herë brenda zonës së prerjes dhe imazhi juaj do të pritet.

Vini re se nëse opsioni "Fshi pikselat e prerë" në "Opsionet e veglave" nuk është i zgjedhur (shigjeta jeshile në imazhin e mësipërm), kufiri origjinal i imazhit do të shfaqet përsëri rreth imazhit tuaj nëpërmjet një vije me pika të verdhë (shigjeta e kuqe). Mund të rivendosni imazhin origjinal, duke zhbërë kështu prerjen, duke shkuar te Image>Fit Canvas to Layers. Vetëm zona e imazhit tuaj brenda kufirit të kanavacës do të eksportohet.

Imazhi ynë tani është prerë në raportin e pamjes që duam, por nëse shikoni edhe një herë dimensionet tona të imazhit në "Shiritin e Titullit" do të shihni se imazhi është 1532×804 (i përshkruar në të gjelbër dhe i zmadhuar në foton e mësipërme - dimensionet tuaja ka të ngjarë të jenë paksa të ndryshme bazuar në atë se sa e madhe keni vizatuar zonën tuaj të korrjes në imazhin tuaj). Tani do të duhet të shkallëzojmë imazhin tonë që të përputhet me dimensionet tona të dëshiruara.

Për ta bërë këtë, shkoni te Image>Scale Image (shigjeta e kuqe).

Në kutinë "Shkallëzimi i imazhit" që shfaqet, nën "Madhësia e imazhit", sigurohuni që ikona e lidhjes së zinxhirit pranë kutive "gjerësia" dhe "lartësia" të jetë e lidhur (shigjeta e kuqe në foton e mësipërme). Më pas, ndryshoni "Gjerësinë" e imazhit tuaj në 1200 (shigjeta jeshile). Shtypni tastin e skedës. Lartësia e figurës do të përditësohet automatikisht në "630". Nën "Cilësia", sigurohuni që menyja rënëse "Interpolation" (shigjeta blu) të jetë vendosur ose në "NoHalo" ose "LoHalo" për cilësinë më të mirë të imazhit pas shkallëzimit. (Për më shumë informacion mbi interpolimin, shikoni tutorialin tim mbi këtë temë).

Shtypni butonin “Scale” për të shkallëzuar imazhin tuaj (shigjeta e verdhë).

Pasi të përfundojë shkallëzimi, shikoni përmasat e imazhit në shiritin e titullit. Tani duhet të shihni një madhësi imazhi 1200×630 – madhësia e saktë që duam! Pra, çfarë të bëjmë tani?

Kompresoni imazhin tuaj duke e eksportuar në WebP

Prerja dhe shkallëzimi i imazhit zvogëloi madhësinë e skedarit duke zvogëluar lartësinë e figurës nga 1920 në 1200 piksel dhe gjerësinë nga 1280 në 630 pikselë, por ne mund ta zvogëlojmë madhësinë e figurës edhe më tej duke aplikuar kompresim kur eksportojmë imazhin.  

Pra, tani duhet ta eksportojmë imazhin në një format skedari që do të aplikojë kompresim në imazh pa ulur ndjeshëm cilësinë e figurës. Ndërsa JPEG-të janë gjithmonë një opsion i mirë, tani ekziston një opsion edhe më i mirë: WebP.

Formati WebP aplikon më shumë kompresim se JPEG ndërsa ndikon në cilësinë e imazhit më pak se një JPEG. Me fjalë të tjera, do të merrni një imazh më të bukur me një madhësi më të vogël skedari. Plus, formatet WebP mbështeten nga të gjithë 5 shfletuesit kryesorë të uebit.

Për të eksportuar në WebP, shkoni te File>Export As (shigjeta e kuqe).

Klikoni në cilindo nga dosjet në seksionin "Vendet" (të përshkruara në të gjelbër) për të zgjedhur imazhin në kompjuterin tuaj ku dëshironi të ruani imazhin tuaj. Ju thjesht mund të klikoni dy herë në një dosje për ta futur atë dhe të shihni se në cilën dosje jeni pranë titullit "Ruaj në dosje" (shigjeta e kuqe). Më pas, riemërtoni imazhin tuaj në çfarëdo që dëshironi – thjesht sigurohuni që ta përfundoni emrin e imazhit me shtesën “.webp” (shigjeta blu) për të eksportuar imazhin në formatin WebP. Kur të jeni gati, klikoni "Eksport" në këndin e poshtëm djathtas të dritares (shigjeta e verdhë).

Më pas, do të shfaqet dialogu "Eksportoni imazhin si WebP". Sigurohuni që "Lossless" nuk është zgjedhur (shigjeta e kuqe). Unë zakonisht vendos "Cilësinë e imazhit" në 80 (shigjeta blu - kjo është një përqindje, kështu që sa më e ulët të jetë përqindja aq më e ulët do të jetë cilësia e imazhit, por aq më e vogël do të jetë madhësia e skedarit të imazhit). Nëse imazhi juaj nuk përmban transparencë (d.m.th. një logo pa sfond), nuk duhet të shqetësoheni për rrëshqitësin "Alpha quality" (në fakt, në një eksperiment që kam kryer, duke ulur cilësinë alfa nga 100 në 90 në fakt paksa rriti madhësinë e skedarit të një imazhi me një sfond transparent nga 8.50 kb në 8.52 kb). Menyja rënëse "Lloji i burimit" që mund ta mbani të vendosur në "Default".

Nëse dëshironi ose jo të kontrolloni ose hiqni zgjedhjen e ndonjë prej opsioneve të meta të dhënave, duke përfshirë të dhënat Exif, të dhënat ITPC dhe të dhënat XMP, varet nga ju. Të dhënat Exif dhe XMP janë meta të dhëna që zakonisht caktohen nga kamera juaj që përshkruajnë informacione në lidhje me foton tuaj, si p.sh. modeli i kamerës ose lloji i lenteve që është përdorur. ITPC, nga ana tjetër, përdoret nga anëtarët e shtypit dhe cakton informacione për imazhin tuaj si pronësia, të drejtat dhe licencimi. Nëse nuk jeni të sigurt se çfarë të bëni, thjesht lini të kontrolluara këto opsione.

Po kështu, ju jeni mirë duke e lënë të pakontrolluar opsionin "Ruaj profilin e ngjyrës", pasi shumica e shfletuesve do të përdorin automatikisht hapësirën e ngjyrave sRGB për të shfaqur imazhin tuaj, gjë që përdor GIMP. Nëse jeni duke përdorur një profil ngjyrash të ndryshme, do të dëshironi ta lini këtë të kontrolluar. Gjithashtu, nëse jeni të shqetësuar se imazhi nuk shfaqet siç duhet për shfletues të caktuar, lënia e tij e kontrolluar shton vetëm disa kb në madhësinë e përgjithshme të imazhit.

Së fundi, opsioni "Ruaj tablonë" mund të mbetet i pakontrolluar, gjë që do të na kursejë më tej disa kilobajt.

Klikoni "Eksport" (shigjeta e verdhë në imazhin e mësipërm) për të eksportuar imazhin në formatin WebP. Kur krahasoni skedarin e eksportuar të WebP me një skedar JPEG që ka të njëjtën madhësi dhe cilësinë e tij gjithashtu është vendosur në "80", imazhi i WebP vjen me rreth 30 kb, ose afërsisht 25%, në madhësi më të vogël se JPEG.

Tani mund të identifikoheni në faqen tuaj të WordPress dhe të lundroni në faqen ose postimin ku dëshironi të ngarkoni imazhin tuaj, ose thjesht lundroni në seksionin "Media" duke përdorur navigimin kryesor dhe tërhiqni dhe lëshoni imazhin tuaj në Bibliotekën e Medias. Në rastin tim, unë do të lundroj te "Post" duke përdorur navigimin kryesor (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm) dhe do të klikoj në "Blog Post 1" (shigjeta blu) për të modifikuar atë postim në blog.

Më pas do të hap shiritin anësor të cilësimeve të postimit (shigjeta e kuqe) dhe do të lëviz poshtë te seksioni "Imazhi i veçuar" dhe do ta zgjeroj këtë seksion (shigjeta blu). Më pas, do të klikoj imazhin për ta zëvendësuar me imazhin tim të ri.

Do të kaloj te skeda "Ngarko skedarë" (shigjeta e kuqe) dhe mund ta tërhiq dhe ta lëshoj imazhin tim nga kompjuteri im në WordPress (shigjeta blu).

Së fundi, unë do të klikoj "Set Featured Image" për të zbatuar këtë ndryshim (shigjeta e kuqe).

Klikoni "Përditëso" (shigjeta e kuqe) për të përditësuar faqen tuaj me imazhin e ri të paraqitur.

Nëse kliko "Shiko postimin", (shigjeta blu)…

…tani do të shihni imazhin e ri të paraqitur në krye të blogut tim.

Kjo është ajo për këtë tutorial! Nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth hartimit të një faqe interneti WordPress, ju rekomandoj të shikoni faqen time WordPress 6.0 për kursin jo-kodues! Ose, nëse doni të mësoni më shumë rreth GIMP, shikoni timin GIMP 2.10 Masterclass në Udemy!   

Pin atë në Pinterest