Në këtë tutorial, unë do t'ju tregoj se si ta mbushni tekstin tuaj me një gradient duke përdorur Inkscape, redaktuesin falas të grafikës vektoriale! Kjo është një teknikë shumë e thjeshtë që kërkon vetëm disa hapa, kështu që le të zhytemi!

Për fillestarët, kapni mjetin Text nga kutia e veglave Inkscape duke klikuar në ikonën e tij (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm) ose duke shtypur tastin e shkurtores "T" në tastierën tuaj.

Më pas, ndryshoni fontin tuaj në fontin e dëshiruar duke klikuar në menynë rënëse (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm) dhe duke zgjedhur emrin e fontit (shigjeta jeshile në imazhin e mësipërm - gjithashtu thjesht mund të filloni të shkruani emrin e fontit në fushën e tekstit nëse e dini tashmë emri i fontit tuaj).

Do të ndryshoj gjithashtu madhësinë e shkronjave (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm) në 144 pikë (shigjeta jeshile) në mënyrë që të jetë e bukur dhe e madhe kur shtojmë tekstin tonë për herë të parë.

Kur të jeni gati, klikoni në kanavacën tuaj me mjetin e tekstit për të krijuar një rresht teksti. Pastaj, shkruani tekstin tuaj (Unë shkova me "INKSCAPE" për tekstin tim - shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm).

Më pas, klikoni në mjetin Gradient në kutinë e veglave (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Për të vizatuar një gradient brenda tekstit tuaj, klikoni dhe tërhiqeni miun nga maja e tekstit deri në fund (shigjeta jeshile – shënim: nëse mbani tastin ctrl, ai do të vizatojë gradientin tuaj në modalitetin me vijë të drejtë). Pikat e fillimit dhe të përfundimit mund të shkojnë jashtë tekstit tuaj - gradienti do të vazhdojë të vizatohet vetëm brenda tekstit tuaj. Pra, mos ngurroni të luani me vendndodhjen e këtyre pikave për të marrë një rezultat tjetër.

Nëse jeni si unë, mund të mos keni ngjyrat që dëshironi të vendosura për gradientin tuaj aktualisht (ose mund të mos keni asnjë ngjyrë dhe teksti juaj të jetë zhdukur). Mos u shqetësoni - ka disa mënyra për të ndryshuar ngjyrat e gradientit tuaj.

Mënyra më e lehtë është të klikoni në secilën dorezë të gradientit, e njohur si "fillimi" për dorezën e parë ose "mbarimi" për dorezën e fundit që keni vizatuar, më pas klikoni me të majtën mbi një ngjyrë në paletën e ngjyrave Inkscape. Për shembull, unë do të klikoj mbi gradientin "start" me mjetin tim të gradientit (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm), pastaj kliko me të majtën në ngjyrën e kuqe në paletën e ngjyrave (shigjeta blu).

Pra, kjo është një metodë për ndryshimin e ngjyrave të gradientit. Megjithatë, çfarë nëse dëshironi të shtoni ngjyra të personalizuara në dorezat e gradientit që nuk ndodhen në shiritin e ngjyrave?

Gjithçka që duhet të bëni është të klikoni në dorezën e gradientit që dëshironi të modifikoni (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm), më pas klikoni dy herë në kutinë "Mbush" në këndin e poshtëm majtas të dritares së kanavacës (poshtë paletës së ngjyrave - blu shigjeta).

Kjo do të shfaqë dialogun "Mbush dhe Stroke" (i përshkruar në të gjelbër në imazhin e mësipërm).

Nëse nuk u dërguat automatikisht te Redaktori i Gradientit kur u hap dialogu Fill dhe Stroke, klikoni në skedën "Mbush" (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm), më pas kliko ikonën "Gradient linear" (shigjeta jeshile).

Klikoni shigjetën pranë "Stops" për të zgjeruar veçorinë e ndalesave të gradientit (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Kjo do t'ju lejojë të shikoni dhe modifikoni çdo "Stop" ose dorezë të gradientit.

Klikoni në ndalesën që dëshironi të modifikoni (shigjeta jeshile në imazhin e mësipërm), më pas ndryshoni ngjyrën e ndalesës duke përdorur rrëshqitësit e ngjyrave. Nëse keni një kod HEX për ngjyrën që dëshironi të përdorni, mund ta kopjoni dhe ngjisni atë kod në fushën pranë "RGBA" (të përshkruara me blu në imazh).

Në rastin tim, unë e di që kodi HEX për ngjyrën time të parë është "F75C03", kështu që do ta ngjis këtë kod në fushën RGBA.

Përsëriteni këtë proces duke klikuar në ndalesën e dytë të gradientit (shigjeta e kuqe), më pas duke zgjedhur ngjyrën tuaj të re nëpërmjet rrëshqitësve ose duke ngjitur kodin tuaj HEX (të përshkruar në blu në imazhin e mësipërm - vlera e kodit tim të dytë HEX është "F1C40F").

Ju gjithashtu mund të futni një ndalesë të re në gradientin tuaj duke klikuar ikonën "+" drejt fundit të dialogut (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Si parazgjedhje, do të jetë ngjyra mesatare e ndalesës origjinale të gradientit të parë dhe të dytë. Sidoqoftë, mund të klikoni në këtë ndalesë (shigjeta jeshile) dhe të ndryshoni ngjyrën në çdo gjë që dëshironi duke përdorur metodat e diskutuara më parë (Unë ndryshova ngjyrën time në foton e mësipërme, prandaj është një ngjyrë rozë).

Mund të ripoziciononi pikat e gradientit tuaj duke klikuar dhe zvarritur shigjetat përgjatë rrëshqitësit të gradientit në krye të dialogut (shigjeta jeshile në imazh). Ju gjithashtu mund të vendosni manualisht pozicionin e ndalesave duke përdorur këtë rrëshqitës duke klikuar në shigjetën që korrespondon me atë ndalesë, më pas duke shtypur një vlerë numerike në fushën "Stop offset" (të përshkruara nga vija blu me pika në imazh).

Më në fund, mund të ndryshoni llojin e gradientit në cilindo nga një sërë opsionesh në Inkscape duke klikuar ikonat në krye të dialogut (të përshkruara në të gjelbër në foto). Për shembull, nëse klikoj ikonën "Radial Gradient" (shigjeta blu), gradienti im linear do të përditësohet në një gradient radial ose rrethor.

Mund të ndryshoj dimensionet e gradientit radial duke zvarritur dorezat në kanavacë (shigjetat e kuqe në imazhin e mësipërm), plus ripozicionoj ndalesat e gradientit ose drejtpërdrejt në pëlhurë ose duke përdorur rrëshqitësin e gradientit sipër në dialogun Fill dhe Stroke.

Kur të keni mbaruar personalizimin e gradientit tuaj, mund të klikoni në një mjet tjetër si mjeti Zgjidh (shigjeta e kuqe) për të parë produktin e përfunduar pa doreza. Vini re se mund ta ndryshoni gradientin duke përdorur dialogun Fill dhe Stroke pa mjetin e gradientit për sa kohë që teksti është zgjedhur.

Një gjë e fundit që do të përmend është se mund ta ndryshoni tekstin pasi të keni shtuar gradientin dhe teksti i ri do të shfaqë të njëjtin gradient. Pra, nëse kap edhe një herë veglën time të tekstit, klikoj në tekstin "INKSCAPE" dhe shkruaj diçka të re, si "GRADIENT", do të shihni se teksti i ri do të ketë ende të njëjtin gradient si teksti i vjetër.

Kjo është ajo për këtë tutorial! Nëse ju pëlqeu, mund të shikoni mësimet e mia të tjera të Inkscape dhe Artikujt e Ndihmës së Inkscape.

Pin atë në Pinterest