Në këtë artikull ndihme do t'ju tregoj një metodë të shpejtë dhe të lehtë për fillestarët për krijimin e tekstit të mrekullueshëm 3D duke përdorur GIMP.

GIMP është një program pa pagesë për redaktimin e fotografive dhe dizajnin grafik, më i ngjashëm me Photoshop-in.

Mund ta shikoni versionin e videos më poshtë ose ta kaloni atë për versionin e artikullit të ndihmës – i disponueshëm në 30+ gjuhë. Le të hyjmë në të!

Vendosja e një dokumenti të ri me tekst

Si fillim, unë do të krijoj një përbërje të re duke shkuar te File>New (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm) ose duke përdorur tastin e shkurtores ctrl+n (cmd+n në një MAC).

Më pas, do të hap skedën Palettes duke shkuar te Windows>Dockable Dialogues>Palettes (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Këtu në skedën Palettes (të përshkruara në të gjelbër në imazhin e mësipërm), unë mund të zgjedh nga disa skema ngjyrash të integruara për të krijuar përbërjen time.

Më pëlqeu paleta e ngjyrave "Grayblu" (shigjeta blu në imazhin e mësipërm), kështu që do të klikoj dy herë mbi emrin e paletës për të hapur skedën "Paleta Editor".

Kjo skedë "Redaktori i Paletës" (e përshkruar në të gjelbër në imazhin e mësipërm) do të më japë akses të lehtë në të gjitha ngjyrat që do të përdor gjatë gjithë tutorialit.

Më pas, do të klikoj dhe do të zvarrit një ngjyrë të errët nga Redaktori i Paletës në sfondin tim (ndiq shigjetën e kuqe në imazhin e mësipërm). Kjo do të ndryshojë ngjyrën e sfondit tim.

Me kompozimin tim të konfiguruar tani, unë do të klikoj në veglën Tekst në kutinë e veglave (shigjeta jeshile në imazhin e mësipërm). Mund t'i rregulloj cilësimet e mia te Opsionet e veglave - me fontin tim të vendosur në këtë rast në "Barlow Condensed Heavy Itic Condensed" dhe madhësinë e fontit të vendosur në "750 px". Ndryshova ngjyrën e fontit duke klikuar dhe zvarritur një nga ngjyrat e paletës sime në kutinë "Ngjyra".

Kur të jem gati, do të klikoj mbi kompozimin me mjetin e tekstit dhe do të shkruaj "GIMP" me të gjitha shkronjat (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Kjo do të krijojë automatikisht një shtresë teksti në panelin e shtresave (shigjeta blu), dhe teksti ynë tani do të shfaqet në përbërje.

Më pas, unë do të klikoj në mjetin Alignment në kutinë time të veglave (në grupin e parë të veglave – klikoni dhe mbani grupin e veglave për të zbuluar mjetin e shtrirjes, i cili është nën mjetin Lëviz si parazgjedhje – shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Më pas do të klikoj në tekstin që sapo krijova me mjetin e shtrirjes. Në opsionet e veglave për mjetin tim të shtrirjes, do të sigurohem që "Relative to" të jetë vendosur në "Image" nga menyja rënëse (shigjeta blu) dhe do të klikoj ikonat "Rreshtoni qendrën e objektivit" dhe "Rreshtoni në mes të objektivit". (e përshkruar me të verdhë në imazhin e mësipërm). Kjo do ta rreshtojë tekstin tim horizontalisht dhe vertikalisht në qendër të imazhit tim.

Më pas do të sigurohem që të klikohem në shtresën e tekstit “GIMP” në panelin e Shtresave (shigjeta blu në imazhin e mësipërm) dhe do të kliko ikonën e kopjuar për të kopjuar këtë shtresë (shigjeta e kuqe). Do të klikoj edhe një herë ikonën për ta dubluar përsëri. Tani duhet të keni 3 shtresa teksti GIMP (të përshkruara në të verdhë).

Për t'i mbajtur gjërat të duken bukur dhe të rregullta, do t'i ripozicionoj shtresat e kopjuara poshtë shtresës origjinale në renditja e grumbullimit të shtresave duke klikuar dhe zvarritur secilën prej tyre me miun tim (shigjeta e kuqe).

Shtimi i efekteve 3D në tekst

Është koha për të filluar shtimin e efekteve 3D në tekstin tonë! Për të filluar, do të sigurohem se është zgjedhur shtresa më e poshtme e tekstit GIMP (shigjeta e kuqe). Pastaj, do të shkoj te Filters>Drita dhe Hija>Hija e gjatë (shigjeta e verdhë).

Efekti në këtë shtresë do të formojë efektin e hijes për tekstin tim 3D. Pra, unë dua që ngjyra këtu të jetë pak më e errët. Për ta arritur këtë, do të klikoj dhe do të zvarrit një blu pak më të errët nga skeda ime Palette në kutinë e etiketuar "Ngjyra" (shigjeta të kuqe në imazhin e mësipërm). Ngjyra brenda kutisë tani duhet të përditësohet në ngjyrën tuaj të re.

Do t'i lë të gjitha cilësimet e tjera në vlerat e tyre të paracaktuara dhe do të klikoj "OK". (Vini re se nëse rregulloni këndin ose gjatësinë, do të dëshironi t'i mbani mend këto vlera pasi do t'ju duhen për hapin tjetër.) Tani duhet të keni një hije të gjatë blu të errët në shtresën e poshtme të tekstit.

Më pas, do të klikoj në shtresën e tekstit “GIMP #1” (shigjeta e kuqe) dhe do të aplikoj edhe një herë filtrin Long Shadow. Mund ta bëj këtë duke përdorur tastin e shkurtores "ctrl+shift+f" ose thjesht shkoj te Filters>Drita dhe Hije>Long Shadow (shigjeta e verdhë).

Këshillë: ctrl+shift+f është çelësi i shkurtores për ""Rishfaq" filtrin e fundit" në GIMP. Me fjalë të tjera, ai sjell dialogun për cilindo filtër të fundit që keni përdorur pa aplikuar cilësimet aktuale në shtresën aktive.

Për këtë hije të gjatë, unë do ta ndryshoj "Stilin" në "Fading: Fixed Length" nga menyja rënëse (shigjeta e verdhë).

Më pas do ta ndryshoj ngjyrën e hijes së gjatë në një blu më të çelur duke e tërhequr këtë ngjyrë nga skeda e Redaktuesit të Paletës (shigjetat e kuqe në imazhin e mësipërm). Do të klikoj OK për të aplikuar cilësimet në shtresën time.

Shtimi i një theksimi në tekstin 3D

Tani duhet të keni një tekst të bukur 3D. Megjithatë, unë do t'i shtoj kësaj vetëm një efekt të fundit për ta ndihmuar me të vërtetë të dallohet: një theksim.

Për të shtuar një theksim, dublikojeni shtresën e sipërme të tekstit dy herë duke klikuar ikonën "Dublicate" në fund të panelit të shtresave (shigjeta e kuqe). Tani do të shihni dy shtresa teksti shtesë në panelin tuaj të shtresave të emërtuara "GIMP #4" dhe "GIMP #3" (të përshkruara me të verdhë).

Klikoni në shtresën e tekstit "GIMP #3" (shigjeta e kuqe) dhe shkoni te Layer>Hiqni informacionin e tekstit (shigjeta e verdhë). Kjo do ta bëjë më të lehtë për ne që të ringjyrojmë shtresën e tekstit.

Blloko kanalin alfa për shtresën GIMP #3 duke klikuar ikonën e vogël në krye të panelit të shtresave (shigjeta e kuqe). Më pas, tërhiqni dhe lëshojeni ngjyrën tuaj të theksuar në kanavacë (në rastin tim unë shkova me të bardhën për këtë ngjyrë, të cilën e tërhoqa zvarrë nga pjesa e sfondit nën kutinë time të veglave - shigjetat blu në imazhin e mësipërm).

Tani, me mjetin e lëvizjes të zgjedhur (tasti m në tastierën tuaj), lëvizni shtresën e sipërme të tekstit GIMP #4 pak djathtas dhe poshtë duke klikuar drejtpërdrejt në pikselët për këtë shtresë dhe duke zvarritur miun (shigjeta e kuqe). Lëshoni miun. Pjesa e bardhë që del nga pas kësaj shtrese do të jetë kulmi.

Më pas, klikoni alt+ në shtresën GIMP #4 (shigjeta e verdhë) për të krijuar një përzgjedhje rreth këtij teksti. Mund të shkoni gjithashtu te Layer>Transparency>Alpha to Selection (shigjeta e kuqe) nëse alt+klikimi nuk funksionon për ju.

Klikoni në shtresën "GIMP #3" për ta bërë atë aktive (shigjeta e kuqe), më pas kliko ikonën Layer Mask në fund të panelit të shtresave për të shtuar një maskë shtresash në shtresë (shigjeta jeshile).

Nën "Initialize Layer Mask to:" zgjidhni "Selection" (shigjeta blu në imazhin e mësipërm) dhe sigurohuni që kutia "Invert" të jetë e kontrolluar (shigjeta e verdhë). Kliko Shto për të shtuar maskën e shtresës. Shtresa e tekstit GIMP #3 tani duhet të ketë një Maskë Shtrese që i është caktuar në formën e tekstit.

Shtypni ctrl+shift+a për të hequr zgjedhjen e tekstit. Më pas, klikoni në shtresën e tekstit GIMP #4 (shigjeta e kuqe) dhe klikoni ikonën "Fshi këtë shtresë" në fund të panelit të shtresave (shigjeta jeshile) për ta fshirë.

Mund të rregulloni opacitetin e shtresës Theksimi (GIMP #3) duke përdorur rrëshqitësin Opacity në krye të panelit të shtresave (shigjeta jeshile). Sigurohuni që të jeni klikuar në shtresën aktuale (shigjeta e kuqe) dhe jo në maskën e shtresës kur rregulloni këtë rrëshqitës. Thjesht ulni vlerën nën 100 për një theksim më delikat.

Përqendroni dizajnin tuaj përfundimtar

Për të vendosur në qendër dizajnin përfundimtar, filloni duke fshehur shtresën e sfondit duke klikuar ikonën "Shfaq/Fshihe" në panelin e shtresave (shigjeta e kuqe). Më pas, shkoni te Layer>New nga Visible (shigjeta jeshile).

Zbuloni shtresën e sfondit (shigjeta e kuqe). Më pas, klikoni në shtresën "E dukshme" që keni krijuar (shigjeta jeshile) dhe shkoni te Layer>Crop to Content (shigjeta e verdhë). Kjo do të nxjerrë të gjithë pikselët transparentë të tepërt që rrethojnë dizajnin tuaj, duke zvogëluar kështu madhësinë e shtresës deri në madhësinë e dizajnit tuaj.

Më në fund, kapni mjetin Alignment nga kutia juaj e veglave (tasti i shkurtores Q në tastierën tuaj - shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm) dhe klikoni në shtresën tuaj të dukshme (shigjeta blu). Me veglën e vendosur për të rreshtuar "Në lidhje me: Imazhi", kliko "radhis në mes ose objektiv" dhe "rreshtoj qendrën e objektivit" (të përshkruar me të verdhë) për të rreshtuar dizajnin në qendër. Fshihni të gjitha shtresat midis shtresave të dukshme dhe të sfondit (kliko ikonën shfaq/fshih pranë secilës – të përshkruar në të gjelbër).

Kjo është e gjitha - ju tani keni një tekst të mahnitshëm 3D! Kjo është ajo për këtë tutorial GIMP. Nëse ju pëlqeu, mos harroni të shikoni tjetrin Artikuj për ndihmë nga GIMP, Mësime video për GIMP, ose merrni akses në më shumë përmbajtje duke u bërë një Anëtar Premium DMD!

Pin atë në Pinterest