Në këtë artikull ndihme do t'ju tregoj se si të krijoni një gradient transparent duke përdorur GIMP. Kjo është një teknikë shumë e lehtë, miqësore për fillestarët, e cila ju lejon që imazhi juaj të "zbehet" ngadalë në transparencë, ose në thelb të fshini gradualisht imazhin. Mund ta ndiqni duke përdorur imazh falas që kam shkarkuar nga Unsplash këtu. Mund të shikoni versionin video të udhëzuesit më poshtë, ose kaloni pas tij për artikullin e plotë të ndihmës. Le të fillojmë!

Hapi 1: Hapni imazhin në GIMP

Për të filluar, do të dëshironi të importoni imazhin tuaj në GIMP nëse nuk e keni bërë tashmë. Ju mund ta bëni këtë duke shkuar te File>Open dhe duke zgjedhur vendndodhjen e skedarit në kompjuterin tuaj. Ju gjithashtu thjesht mund të tërhiqni dhe lëshoni imazhin tuaj në zonën kryesore të imazhit të GIMP (ndiqni shigjetat e kuqe përgjatë vijës së gjelbër me pika në imazhin e mësipërm).

Pasi imazhi juaj të jetë në GIMP, mund t'ju pyesin nëse dëshironi ta konvertoni imazhin në hapësirën e ngjyrave sRGB të GIMP. Unë rekomandoj të shtypni "Convert" (shigjeta e kuqe në foton e mësipërme) përveç nëse ju duhet të mbani hapësirën origjinale të ngjyrave të imazhit për një arsye specifike.

Hapi 2: Shtoni një kanal Alfa

Me imazhin e importuar në GIMP, tani do të dëshironi të përfundoni hapin e rëndësishëm të shtimit të një kanali alfa në shtresën tuaj të imazhit. Për ta bërë këtë, kliko me të djathtën mbi shtresën e imazhit në panelin "Shtresat" (shigjeta e kuqe) dhe kliko "Shto kanalin alfa" (shigjeta jeshile). Ky hap është i rëndësishëm sepse pa një kanal alfa të shtuar në imazhin tuaj, imazhi juaj do të fshihet në një ngjyrë dhe jo në transparencë.

Hapi 3: Shtoni një maskë me shtresa në imazhin tuaj

Me kanalin tuaj alfa të shtuar, ajo që dëshironi të bëni është të shtoni një maskë shtresash në imazhin tuaj. Kjo do t'ju lejojë të shtoni në mënyrë jo destruktive një gradient "transparent" në imazhin tuaj. Për të shtuar maskën e shtresës, klikoni ikonën e maskës së shtresës në fund të panelit të shtresave (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Ju gjithashtu mund të klikoni me të djathtën në shtresën e imazhit dhe të zgjidhni "Shto maskën e shtresës".

Në dialogun Layer Mask që shfaqet, nën "Initialize Layer Mask To:" zgjidhni "White (Full Opacity)" (shigjeta jeshile në imazhin e mësipërm). Klikoni butonin "Shto" në fund të dialogut (shigjeta blu).

Tani duhet të shihni një kuti të bardhë direkt në të djathtë të miniaturës së imazhit tuaj në panelin e shtresave (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Kjo kuti e bardhë është maska ​​juaj e shtresës.

Hapi 4: Vizatoni një gradient në maskën tuaj të shtresës

Më pas, kapni mjetin Gradient nga kutia juaj e veglave duke klikuar dhe mbajtur miun në grupin e veglave që përmban mjetin e mbushjes së kovës (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm), më pas duke lëshuar miun në mjetin "Gradient" (shigjeta blu). Ju gjithashtu thjesht mund të shtypni tastin "G" në tastierën tuaj për të hyrë në këtë mjet nëpërmjet tastit të shkurtores.

Me mjetin e gradientit të zgjedhur, klikoni ikonën e vogël poshtë ngjyrave të pjesës së parë dhe të sfondit (në drejtim të fundit të Kutisë së Veglave - shigjeta e kuqe në imazh) për të rivendosur ngjyrat tuaja në bardh e zi.

Tani, shkoni te seksioni "Opsionet e veglave" për mjetin Gradient (zakonisht i vendosur direkt nën kutinë tuaj të veglave - nëse nuk është i dukshëm, shkoni te Windows> Dialogët e Dockable> Opsionet e Veglave). Klikoni butonin "Gradient" (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm) dhe zgjidhni një nga gradientët që ndryshon nga e zeza në të bardhë (të përshkruara në blu) - Unë shkova me opsionin "FG në BG (RGB)" thjesht duke klikuar mbi të .

Klikoni në dropdown "Shape" (shigjeta e kuqe) dhe zgjidhni "Linear" (shigjeta blu).

Më në fund, klikoni dhe tërhiqni miun në përbërjen tuaj për të vizatuar gradientin (këshilla: mbani tastin ctrl në tastierën tuaj për të vizatuar në modalitetin e vijës së drejtë). Imazhi juaj tani duhet të shfaqet sikur po zbehet ose po fshihet në transparencë duke përdorur gradientin.

Shënim: ju gjithmonë mund të ndryshoni drejtimin e gradientit duke përdorur butonin "Reverse" në opsionet e veglave (shigjeta e gjelbër në imazhin e mësipërm). Pastaj mund të klikoni dhe tërhiqni pikat fundore të gradientit për t'i ripozicionuar ato në imazhin tuaj.

Njëra skaj i gradientit do të përmbajë të bardhë, e cila do të përmbajë errësirë ​​ose do të shfaqë pikselët në imazhin tuaj, dhe skaji tjetër i gradientit tuaj do të përmbajë të zezën ose do të përmbajë transparencë që fsheh imazhin tuaj. Në këtë shembull, pika e majtë e gradientit tim përmban të bardhë (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm), dhe pika e djathtë e gradientit përmban të zezën (shigjeta blu në imazh).

Mund të klikoj dhe të tërhiq njërën nga pikat fundore me miun për të rregulluar se në cilën pikë fillon zbehja dhe në cilën pikë imazhi është plotësisht i zbehur dhe tani transparent.

Nëse e vendosni miun mbi vijën midis dy pikave fundore, do të shihni një rreth të vogël të shfaqet drejt mesit të vijës (shigjeta e kuqe). Kjo është "pika e mesme" e gradientit tuaj.

Ju mund të klikoni dhe tërhiqni pikën e mesit për të rregulluar pikën në të cilën imazhi është me 50% të paqartë, gjë që ndryshon shpejtësinë me të cilën imazhi zbehet në transparencë totale. Për shembull, nëse tërhiq pikën e mesit majtas, imazhi im do të fillojë të zbehet në transparencë totale më shpejt.

Kur të jeni gati për të aplikuar gradientin, shtypni tastin enter në tastierën tuaj. Nëse gradienti nuk zbatohet kur shtypni tastin enter, thjesht kapni një mjet tjetër nga kutia e veglave si mjeti "Lëviz".

Nëse shikoni miniaturën e imazhit të shtresës suaj në panelin e shtresave (shigjeta e kuqe në foton e mësipërme), tani do të shihni se kutia e bardhë ka një gradient që ndryshon gradualisht nga e bardha në të zezë (ose e zezë në të bardhë, në varësi të drejtimit tuaj gradienti po shkon). Imazhi juaj tani zbehet gradualisht në transparencë duke përdorur një gradient!

Hapi 5: Eksporto imazhin me transparencë

Nëse dëshironi të eksportoni imazhin ME transparencën e gradientit të paprekur, mund ta bëni këtë duke shkuar thjesht te File>Export As (shigjeta e kuqe), më pas eksportoni imazhin si një lloj skedari që mbështet transparencën (disa shembuj përfshijnë PNG, WebP, GIF, dhe TIFF).

Pra, nëse dua ta eksportoj imazhin tim si PNG, mund ta riemërtoj skedarin tim dhe të sigurohem që ai të përfundojë me ".png" (shigjeta e kuqe) - zgjatja e skedarit PNG. Klikoni "Eksport" për të eksportuar imazhin (shigjeta jeshile).

Mund të përmbaheni me vlerat e paracaktuara për PNG dhe të klikoni përsëri "Eksport" (shigjeta e kuqe), dhe tani imazhi juaj do të eksportohet me gradient transparent.

Kjo është ajo për këtë tutorial! Nëse ju pëlqeu, mund të shikoni tjetrin tim Artikuj Ndihmë GIMP, Tutoriale Video GIMP, apo edhe timen GIMP 2.10 Masterclass në Udemy!

Pin atë në Pinterest