Disa prej jush mund ose nuk kanë dëgjuar për një teknikë në fotografi të njohur si "Bracketing Exposure". Kjo është kur i tregoni kamerës tuaj se dëshironi të merrni shumë versione të të njëjtit imazh duke përdorur ekspozime të ndryshme. Me këtë teknikë, ju do të prodhoni një imazh me një ekspozim më të ulët (dmth. Një imazh më të errët), një imazh me një ekspozim të mesëm dhe një imazh me një ekspozim më të lartë (dmth. Një imazh më të ndritshëm). Kamera të ndryshme kanë aftësi të ndryshme, por këtu është një shembull.

Me Canon 7D tim, unë mund të përdor "Cilësimin e Ekspozimit. / Rregullimi i EEB" (AEB qëndron për Bracketing Auto Exposure) përmes menusë kryesore dhe të përdor numrin tim kryesor për të vendosur një ekspozim më të ulët dhe një vlerë të sipërme të ekspozimit. Si parazgjedhje, ekziston edhe një vlerë e ekspozimit mesatar. Pra, në fund të fundit, ky cilësim do të prodhojë tre vlera të ndryshme të ekspozimit të të njëjtit imazh (duke supozuar se jam vendosur në një tri-pod - duhet të shtypni butonin e qepenit tri herë për të krijuar secilën imazh të kllapës së ekspozimit). Disa kamera ju lejojnë të merrni më shumë se tre imazhe me kllapa ekspozimi.

E gjithë kjo është e rëndësishme sepse imazhet në kllapa të ekspozimit ju lejojnë të përzierni tre ekspozimet së bashku gjatë procesit të redaktimit të imazhit për të krijuar një imazh "HDR", ose Diagnostifikimi i Lartë. Duke i përzier këto tre fotografi me vlera të ndryshme ekspozimi së bashku, ju merrni ndriçimin më të mirë nga të gjitha fotot. Për shembull, ju mund të merrni detajet nga një qiell i ndritshëm dhe një plan i parë i ndriçuar dobët në të njëjtën kohë.

Pasi të keni marrë imazhet e juaja në kllapa të ekspozimit me kamerën tuaj dhe t'i keni importuar në kompjuterin tuaj, duhet të kryeni diçka të quajtur "Bashkimi HDR" për të filluar të përfitoni plotësisht nga kjo veçori. Ky term i referohet thjesht grumbullimit të imazheve tuaja në kllapa të ekspozimit njëra mbi tjetrën, dhe më pas redaktimit të fotografive të grumbulluara së bashku për të sjellë cilësitë më të mira në secilën. Në Darktable, ekziston një mënyrë e thjeshtë për të përmbushur këtë detyrë.

Filloni duke hapur aplikacionin Darktable në kompjuterin tuaj (unë hapa Darktable duke përdorur shiritin e kërkimit në Windows, treguar në imazhin më sipër - megjithëse shumë prej jush thjesht mund të përdorin shkurtoren Desktop).

Shkoni te tabela Lighttable (shigjeta e kuqe në imazhin më sipër) nëse nuk jeni dërguar atje si parazgjedhje. Kjo është ajo ku ju mund të importoni dhe të shfletoni përmes imazheve që keni marrë me kamerën tuaj.

Në anën e majtë të kësaj dritare, kaloni te seksioni zbritës "Import" (shigjeta blu në imazhin më sipër) dhe klikoni në shigjetën për ta zgjeruar. Do të shihni disa opsione për importimin e imazheve tuaja - zgjidhni "Folder" për të importuar një dosje të tërë me imazhe (shigjeta e verdhë në imazhin më sipër), ose zgjidhni "Image" për të importuar vetëm imazhe të zgjedhura nga një dosje (mund të zgjidhni shumë imazhe duke përdorur butonin shift ose ctrl kur klikoni në imazhet që dëshironi të importoni - unë kaloj importimin në më shumë detaje në tim Bazat e redaktimit të fotografive në Darktable kursi).

Në rastin tim, unë do të përdor opsionin "Folder" dhe do të importoj të gjitha imazhet brenda dosjes time 11 gusht 2020 (shigjeta e kuqe në imazhin më sipër). Unë do të klikoj një herë në atë dosje dhe do të klikoj në butonin "Hap" për të importuar ato imazhe (shigjeta blu).

Sapo imazhet e mia të importohen, unë mund të lëviz nëpër to duke përdorur timonin e miut derisa të gjej imazhet që do të doja të përdorja për bashkimin tim HDR. Në rastin tim, unë kam kamerën time të konfiguruar për të marrë një version RAW të një fotoje (e cila krijon një skedar .CR2 - shigjetë blu në imazhin më sipër) dhe një version JPEG të fotografisë (shigjeta e verdhë) - kështu që çdo foto e marrë nga kamera ime është një kopje. Disa prej jush mund të kenë VETEM një imazh RAW, ose VETYM të keni një imazh JPEG. Sido që të jetë, kjo teknikë do të funksionojë për ju.

Në rastin tim, unë do të rri pezull miut mbi imazhin e parë që dua të përdor në bashkimin HDR dhe do të klikoj mbi të (shigjeta e kuqe në imazhin më sipër). Kjo do të zgjedhë imazhin. (Unë shkova me versionin RAW - ose skedarin CR2 - të fotos time në vend të versionit JPEG).

Pastaj, unë do të mbaj tastin ctrl dhe do të klikoj në foton më të ulët të ekspozimit (dmth. Foto më e errët - shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm).

Më në fund, ndërsa mbaj akoma tastin ctrl, unë do të klikoj në foton me ekspozim më të lartë (p.sh. foton më të ndritshme - shigjetën blu në imazhin më sipër). Tani duhet të kem tre fotografi të zgjedhura (dy fotot e tjera të zgjedhura shënohen me shigjetën e kuqe në imazhin e mësipërm) - secila prej tyre është e njëjta fotografi (unë me të vërtetë e bëra këtë fotografi në një trekëmbësh) por me vlera të ndryshme të ekspozimit.

Krijoni një tutorial të errët të bashkimit HDR të Bashkuar me DNG Image

Sapo të jenë zgjedhur të gjitha imazhet e mia nga kllapa e ekspozimit, unë do të kaloj në anën e djathtë të dritares Lighttable në dritaren e etiketuar "imazhe të zgjedhura" (shigjeta e verdhë) dhe do të klikoj për të zgjeruar këtë listë. Pastaj, unë do të klikoj në butonin me titull "Krijo HDR" (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm - shënim: ky buton do të shfaqet vetëm nëse keni zgjedhur shumë fotografi. Ju gjithashtu do të vini re, kur vendosni miun mbi të, që butoni thotë se do të "Krijo një imazh me gamë të lartë dinamike nga shkrepjet e zgjedhura.").

Pasi të klikoni në butonin Krijo HDR, Darktable do të fillojë të bashkojë imazhet së bashku (në këndin e poshtëm të majtë të Darktable do të thotë "bashkimi i 3 imazheve" - ​​shigjeta blu në imazhin më sipër - ose sidoqoftë shumë imazhe që po bashkoni).

Sapo bashkimi të ketë përfunduar, tani duhet të shihni një imazh të ri (shigjeta e kuqe në imazhin më sipër) i krijuar në fillim të tre imazheve që keni zgjedhur për bashkim. Imazhi mund të duket i errët dhe i ngopur në fillim, megjithëse mund ta rregulloni këtë duke përdorur skedën Darkroom. Kur klikoni në imazh dhe vendosni miun mbi të, do të shihni se imazhi tani është një skedar ".DNG". DNG qëndron për "Digital Negative" dhe është tipi standard i skedarit që përdoret kur krijoni një bashkim HDR.

Kur klikoni dy herë në imazhin DNG, ajo do të hapet në skedën Darkroom (e theksuar me të verdhë në figurën e mësipërme), ku mund ta redaktoni. Për shkak se fotografia është tre foto të ndryshme të grumbulluara mbi njëra-tjetrën, redaktimi që ju kryeni duke përdorur modulet në Darktable do të krijojë rezultate të ndryshme nga ato që mund të jeni mësuar kur redaktoni vetëm një foto të vetme.

Kjo është e gjitha për këtë tutorial! Nëse doni të mësoni më shumë rreth Darktable, shikoni timen Bazat e redaktimit të fotografive në Darktable kursi ku unë mbuloj bazat e mënyrës së përdorimit të programit, si dhe modulet më të mira për redaktimin ose përpunimin e imazheve tuaja RAW. Ju gjithashtu mund të shikoni timen Udhëzime për video të errëta ose artikuj për ndihmë!

Pin atë në Pinterest