Në këtë artikull ndihme, unë do t'ju tregoj se si të instaloni shtojcat në GIMP. Mbani në mend se zakonisht vetëm shtojcat e krijuara posaçërisht për GIMP do të funksionojnë në GIMP. Me fjalë të tjera, nuk mund të tërhiqni dhe lëshoni thjesht një shtojcë Photoshop në GIMP dhe ta bëni atë të funksionojë – megjithëse ka shtojca të tjera të palëve të treta atje që bëjnë të mundur përdorimin e shtojcave të Photoshop në GIMP. Por kjo është një temë krejtësisht tjetër!

Le të hyjmë në të! Mund të shikoni versionin e videos më poshtë ose ta kaloni atë për versionin e artikullit të ndihmës.

Për fillestarët, hapni GIMP. Navigoni te seksioni Preferencat duke shkuar te Edit>Preferences.

Lëvizni poshtë deri në fund të listës së faqeve të preferencave (të përshkruara me të gjelbër në imazhin e mësipërm) derisa të shihni "Dosjet". Klikoni ikonën "+" për të zgjeruar listën e Dosjeve (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Ju duhet të shihni dosjen "Plug-ins" të listuar këtu (shigjeta blu). Klikoni në këtë dosje – këtu GIMP ruan të gjitha shtojcat e tij për programin.

Këtu duhet të shihni dy adresa ose destinacione të dosjeve. Pjesa e sipërme është dosja e shtojcave të përdoruesit, ose ku përdoruesi mund të shtojë shtojca të reja, ndërsa destinacioni i poshtëm është vendi ku GIMP ruan shtojcat e tij të integruara që vijnë me programin. Klikoni në opsionin e parë (do të shihni që thotë "Roaming" diku në destinacion - shigjeta e kuqe në foton e mësipërme). Me këtë opsion të zgjedhur, klikoni ikonën e vogël që duket si një kabinet skedarësh (e etiketuar "Trego vendndodhjen e skedarit në menaxherin e skedarëve" kur rri pezull mbi të me miun tuaj - shigjeta blu në imazhin e mësipërm).

Tani duhet të keni të hapur një dritare të Menaxherit të Skedarit me dosjen "shtojca" të theksuar (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Klikoni dy herë për të hyrë në këtë dosje.

Nëse nuk keni instaluar ende ndonjë shtesë të palës së tretë ose të personalizuar, kjo dosje do të jetë bosh. Në rastin tim, megjithatë, unë kam shumë shtojca të instaluara në GIMP. Kështu, unë kam disa skedarë në dosjen time tashmë (treguar në imazhin e mësipërm). Mbajeni të hapur këtë dritare të Menaxherit të Skedarit pasi aty do të instalojmë shtojcën e re GIMP.

Nëse nuk e keni tashmë të hapur shtesën që dëshironi të instaloni në GIMP në një dritare tjetër File Manager, mund të hapni një dritare të re të File Manager duke shkuar te File>Open in New Window (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm ). Gjeni shtojcën që dëshironi të instaloni në GIMP në kompjuterin tuaj. Nëse e keni shkarkuar plugin-in nga interneti, ai do të jetë në vendin ku e keni shkarkuar në kompjuterin tuaj (dmth. dosja Shkarkime).

Shumë shtojca vijnë në një skedar ZIP si parazgjedhje (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Ju do të duhet të nxirrni skedarët në këtë skedar zip përpara se të mund të importoni shtojcën në GIMP. Për ta bërë këtë, klikoni me të djathtën në dosjen ZIP që përmban shtojcën tuaj dhe shkoni te "Extract All" (shigjeta jeshile në imazhin e mësipërm).

Zgjidhni një vendndodhje në kompjuterin tuaj ku dëshironi të nxirrni skedarët e shtojcave duke përdorur butonin e shfletimit (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Unë prirem t'i nxjerr ato në të njëjtën dosje ku kam shkarkuar skedarin ZIP, i cili është vendndodhja e parazgjedhur. Sigurohuni që "Trego skedarët e nxjerrë kur të përfundojë" të jetë e kontrolluar (shigjeta jeshile). Klikoni "Ekstrakt".

Dosja e nxjerrë tani duhet të shfaqet në një dritare të re të File Manager. GIMP mbështet lloje të ndryshme skedarësh të shtojcave, por zakonisht shtojcat janë skripta Python (prandaj pse skedari im shfaqet si "Skedar PY" - shigjeta e kuqe). Nëse keni shumë skedarë PY këtu, shtojca juaj mund të ketë funksione të shumta. Nëse ky është rasti juaj, zgjidhni të gjithë skedarët duke klikuar dhe zvarritur miun në përgjithësi të gjithë skedarët.

Në rastin tim, unë kam vetëm një skedar PY. Do të klikoj mbi këtë skedar për ta zgjedhur atë (shigjeta jeshile), më pas tërhiq këtë skedar PY në dosjen "plug-ins" që hapëm më parë (shigjeta e kuqe).

Më pas, dilni nga skeda e Preferencave të GIMP (nëse nuk e keni bërë tashmë) dhe mbyllni GIMP. Rihap GIMP.

Kontrolloni faqen e internetit ku keni shkarkuar shtojcën GIMP – zakonisht ka udhëzime se ku mund të gjeni shtojcën në menynë e GIMP. Në rastin tim, shtojca ime e re gjendet duke lundruar në skedën Shtigjet, duke klikuar me të djathtën në rrugën time dhe duke shkuar te "Mjetet>Modifiko shtegun>Thjeshtoje" (shigjeta e kuqe në foton e mësipërme). Sidoqoftë, çdo shtojcë do të jetë në vendndodhjen e vet të menysë në varësi të asaj që ka kuptim për atë shtojcë.

Kjo është ajo për këtë tutorial! Nëse ju pëlqeu, mund të shikoni tjetrin tim Artikuj Ndihmë GIMP, shiko a Udhëzues video GIMP, ose merrni akses në më shumë përmbajtje duke u bërë një Anëtar Premium DMD.

Pin atë në Pinterest