GIMP ju lejon të krijoni paletat tuaja të personalizuara nga një larmi burimesh - qoftë kjo thjesht përmes eksperimentimit me mjetin pikues të syve dhe dialogut "Ndrysho planin e përparëm / ngjyrën e sfondit" (dmth. Rrotën e ngjyrave), ose duke përdorur ngjyrat në një përbërja e imazhit dhe disa nga mjetet e integruara të GIMP për të nxjerrë ngjyra specifike për të formuar një paletë (siç demonstroj në të këtë mësimdhënie GIMP se si të krijoni paleta me porosi).

Sidoqoftë, po sikur të kishit një gamë që dikush tjetër e krijoi në GIMP që dëshironi ta ngarkonit në GIMP tuaj? Si do ta përmbushnit një detyrë të tillë? Gjithashtu, si mund të eksportoni paletat tuaja nga GIMP që njerëzit e tjerë të ngarkojnë? Në këtë artikull, unë ju tregoj se si të instaloni paleta të personalizuara në GIMP duke përdorur dy metoda të ndryshme. Metoda e parë ju tregon se si të shtoni skedarë të paletës .GPL në GIMP. E dyta ju tregon se si të krijoni një skedar palete të lexueshëm (të eksportuar nga GIMP) që më pas mund ta importoni në GIMP (pak a shumë si një skedar .GPL - megjithëse kjo metodë lejon jo-koduesit të krijojnë dhe ngarkojnë skedarë palete pa një shtojcë). Le të zhytemi!

Metoda 1: Përdorimi i skedarëve .GPL

1. Gjeni Seksionin e Paletave të GIMP

Arsyeja që po filloj me këtë hap është se ndihmon të dini se si të lokalizoni skedarët e paletës si brenda GIMP ashtu edhe në kompjuterin tuaj. Kjo ju ndihmon të kuptoni se cilat lloje të paletave të skedarëve përfshihen dhe në cilin dosje ato zakonisht gjenden.

Si të hapni Dock Palettes në GIMP 2.10

Mund t'i gjeni paletat tuaja duke shkuar te Windows> Dialogues me Dockable> Paleta (shënuar me shigjetën e kuqe në foton më sipër). Kjo do të hapë të gjitha paletat që keni krijuar në GIMP ose që kanë ardhur me GIMP si parazgjedhje. Përsëri, nëse jeni duke kërkuar informacion mbi si të krijoni një paletë, unë rekomandoj të shikoni tutorialin tim të videos në kanalin tim YouTube.

Bashkohuni me 1,500 studentë për një klasë master GIMP 2.10 në Udemy

Pasi të jeni në skedën Paleta (shënuar me shigjetën e gjelbër në foton më sipër), mund të zgjidhni një paletë me të cilën dëshironi të punoni. Për këtë udhëzim, ne do të përdorim paletën "Ngjyra ndërtimore Isometrike" (kjo paletë u krijua për timen) Krijoni një Ndërtesë 3D Isometrike me GIMP 2.10 | Udhëzues Arti i Shpejtësisë në kanalin tim).

2. Gjeni skedarin e paletës me të cilën po punoni

Klikoni me të djathtën Trego në Udhëzuesin e Skedarit Paleta tutorial GIMP 2 10

Klikoni me të djathtën në paleta Isometric Building Color dhe shkoni te "Show in File Manager" (shënuar me shigjetën e kuqe në imazhin më sipër). Kjo do t'ju çojë në dosjen në kompjuterin tuaj ku janë ruajtur të gjitha paletat tuaja.

Dosje Palete GIMP me skedarë GPL

Ju do të vini re se të gjitha skedarët në këtë dosje janë skedarë .GPL (treguar më sipër) - lloji origjinal i skedarit i GIMP për paleta.

Redakto Preferencat Dosjet Paleta

Ju gjithashtu mund të gjeni dosjen tuaj Palettes duke shkuar te Redakto> Preferencat> Dosjet> Paletat. Adresa e shfaqur këtu tregon hierarkinë e dosjeve në kompjuterin tuaj që përfundimisht çon në dosjen ku ndodhen paletat tuaja (shënuar me shigjetën e kuqe në foton më sipër).

Ju mund ta kopjoni këtë adresë dhe ta ngjisni në File Manager (në Windows) në krye.

3. Kopjoni skedarin e paletës që dëshironi të importoni në këtë dosje

Tani që e dini se ku janë vendosur të gjitha skedarët e paletës, thjesht mund të kopjoni dhe ngjitni çdo skedar .GPL në këtë dosje për të ngarkuar një paletë të re. Kështu, për shembull, nëse keni shkarkuar një skedar .GPL nga një faqe në internet në dosjen tuaj Shkarkime në kompjuterin tuaj, mund të kopjoni skedarin nga dosja juaj e shkarkimeve dhe ta ngjisni këtu në këtë dosje palete.

Pasi të keni kopjuar skedarin tuaj të ri të paletës .GPL në dosjen tuaj, sigurohuni që të ktheheni përsëri në GIMP dhe të klikoni në ikonën "Refresh Palettes" (shigjetën e gjelbër) në fund të dialogut të paletave.

Kjo eshte. Seriozisht - është kaq e lehtë!

Metoda 2: Përdorimi i një skedari palete të eksportuar nga GIMP (Zakonisht një skedar .CSS ose. TXT)

Ky seksion është për jo-koduesit / jo-zhvilluesit - kështu që mos u frikësoni nga emrat e skedarëve të përmendur në titull. Sidoqoftë, duke u thënë, do të duhet të shkulni disa kode për ta bërë këtë punë (unë do t'ju eci nëpër atë pjesë).

1. Eksportoni skedarin tuaj të paletës nga GIMP

Gjëja e parë që do të duhet të bësh është të eksportosh skedarin tënd të paletës nga GIMP. Ju mund ta kaloni këtë hap nëse dikush tashmë ju ka dhënë një skedar .TXT që punon për ta ngarkuar. Ju mund të kaloni deri në Hapin 4 për të parë se si të importoni skedarin tuaj të paletës që funksionon.

Eksportoni paletën në fletën e stilit CSS në GIMP 2.10

Përndryshe, shkoni në skedën tuaj Paleta dhe klikoni me të djathtën në paletën që dëshironi të eksportoni. Zbritni te "Eksporto Si" dhe zgjidh "Fletë Stili të CSS" (demonstruar në imazhin e mësipërm - dhe shënuar me shigjetën e kuqe). Ju nuk do të keni nevojë për asnjë lloj lexuesi kodi për të hapur dhe punuar në këtë skedar. Thjesht do t'ju duhet një redaktues themelor i tekstit, i cili vjen falas në çdo kompjuter (zakonisht).

Eksporti Script Fu në Paletën e Dialogut CSS

Tjetra, zgjidhni vendndodhjen në kompjuterin tuaj ku dëshironi të eksportoni skedarin duke përdorur dropdown (unë shkova me Desktopin tim), pastaj riemërtoni skedarin në atë që dëshironi të quhet (sigurohuni që të mos keni hapësira në name - Kam përdorur karakterin "_" në vend të një hapësire. Ju gjithashtu dëshironi të siguroheni që emri i skedarit të përfundojë në .css). Klikoni në rregull për të ruajtur skedarin, i cili do të eksportojë paletën tuaj në një skedar .CSS. Kjo skedar do të përmbajë kod - por mos u shqetësoni, është kod mjaft i thjeshtë.

2. Bëni disa këshilla të vogla në skedarin tuaj CSS, kështu që GIMP mund ta lexojë atë

Vendndodhja e Skedarit Palette CSS në Windows

Tërhiqni menaxherin tuaj të skedarëve në kompjuterin tuaj (ose Dritarja e Gjetësit në një MAC) ku keni eksportuar skedarin tuaj (do të shihni këtu që unë jam në Dosjen time të Desktopit). Gjeni skedarin CSS dhe klikoni dy herë mbi të. Kjo duhet ta hapë skedarin në redaktuesin e tekstit tuaj (nëse nuk e bën, kliko me të djathtën mbi të dhe zgjidh "Hap me". Zgjidh "Notepad" si programin me të cilin dëshiron ta hapësh).

Dokumenti CSS i paletës nga Kodi GIMP

I gjithë kodi për paletën do të shfaqet në një rresht të vetëm (imazhi më sipër ka titullin në rreshtin e parë dhe kodin në rreshtin e dytë - kjo është për hapin në paragrafin tjetër). Fatkeqësisht, GIMP nuk mund ta lexojë paletën në këtë format (e cila shtron pyetjen: pse ekipi i GIMP zgjodhi të eksportojë në një format që programi i saj nuk mund ta lexojë?), Kështu që do të duhet ta rregullojmë pak për ta bërë atë të funksionojë. Për fat të mirë për ju, unë e kam kuptuar këtë pjesë para kohe.

Së pari do të dëshironi të klikoni miun direkt pas karakterit të dytë të prerë përpara ("/" - Unë e theksova me ngjyrë blu në foton më lart) dhe shtypni butonin e hyrjes. Kjo do të vendosë kodin për të gjitha ngjyrat e paletës tuaj në rreshtin e dytë (siç shfaqet në imazhin më sipër) dhe do të lërë titullin e dokumentit vetëm në rreshtin e parë (/ * Gjeneruar me GIMP Palette Export * /).

Vetëm që të kuptoni se çfarë po ndodh këtu - GIMP ka eksportuar secilën paletë (15 gjithsej në rastin tim) si një copë kodi. Pjesa që thotë "Pa titull" është emri i ngjyrës individuale të paletës (asnjë prej këtyre ngjyrave të paletës nuk kishte emra personalë kur eksportoja paletën - prandaj thotë se thotë ". Pa titull" për secilën). Tjetra, brenda një palë kllapa keni kodin për secilën ngjyrë pasi korrespondon me vlerën e saj RGB (prandaj pse thotë ngjyra: RGB(XXX, XXX, XXX). Kur bëhet fjalë për vlerat RGB të shprehura si kod, 3 numrat e parë korrespondojnë me të kuq, grupi i dytë prej 3 numrave korrespondon me jeshilen, dhe grupi i tretë prej 3 numrave korrespondon me blu.

Ajo që ne do të bëjmë është të heqim të gjithë këtë kod në mënyrë që e vetmja gjë që mbetet janë vlerat individuale RGB për secilën ngjyrë në paleta. Plus, secila prej këtyre vlerave RGB do të jetë në linjën e vet në vend që të ndajë një rresht me ngjyrat e tjera.

Dokumenti CSS i Kodit Tutorial të Paletës GIMP

Për të filluar këtë proces, vendosni secilën ngjyrë në vijën e vet duke klikuar miun direkt pas karakterit të kllapës mbyllëse ("}") dhe shtypur tastin e hyrjes (treguar në figurën më sipër).

Organizuar Dokumentin e Kodit Tutorial të GIMP

Pasi ta keni bërë këtë, fshini gjithçka në secilën rresht EXCEPT për vlerat numerike RGB (mund të lini presjet).

Dokumenti juaj tani duhet të përmbajë vetëm titullin në krye, të ndjekur nga 15 rreshta - secila me 3 grupe numrash.

Dokumenti CSS i Kodit Tutorial të GIMP Palë me Titull

Tjetra, do të duhet të zëvendësoni titullin e dokumentit tuaj (rreshti i parë) me këtë titull (siç kam bërë në foton më lart):

Paleta GIMP
Emri: Vendosni një Titull për Paletën tuaj Këtu
Kolonat: 0
#

Arsyeja për këtë është që GIMP duhet të jetë në gjendje të lexojë siç duhet dokumentin si një skedar palete. Titulli i mësipërm është formati që kërkon. Ju mund të zëvendësoni fushën "Emri" me cilindo emër dëshironi t'i jepni paletave tuaja. Sidoqoftë, gjithçka tjetër duhet të mbetet e njëjtë. Për më tepër, duhet të siguroheni që secila pjesë e titullit të jetë në vijën e vet (duhet të ketë gjithsej 4 rreshta kur të mbaroni).

3. Emërtoni Ngjyrat Tuaja

Emërtoni paletat tuaja të personalizuara GIMP 2 10

Tani që kemi një titull të duhur në dokumentin tonë, së bashku me secilin kod me ngjyra RGB në vijën e vet, tani mund të emërtojmë secilën ngjyrë në mënyrë që ato të etiketohen kur t'i importojmë në GIMP. Për ta bërë këtë, klikoni në fund të numrit të fundit në secilin numër të caktuar dhe shtypni butonin Tab në tastierën tuaj (kjo do të shtojë një hapësirë ​​të madhe pas vlerës së fundit numerike - unë tregova për hyrjen e parë që bëra me shigjetën e kuqe në fotoja sipër). Tani, shkruani çfarëdo emri që dëshironi për këtë ngjyrë (ndihmon të dini se cila është ajo ngjyrë në të vërtetë. Unë u ktheva dhe klikova dy herë në paletën time brenda GIMP në mënyrë që të mund të shihja se cila ishte secila ngjyrë - siç mund ta shihni në anën e djathtë të fotoja).

Pasi të keni emëruar ngjyrën tuaj, klikoni në numrin e fundit të rreshtit të dytë të vlerave RGB dhe vazhdoni procesin më lart. Përsëriteni këtë për të gjitha 15 ngjyrat në paletën tuaj të ngjyrave (ose sado shumë që keni).

4. Ruani dhe Importoni Paletën tuaj

Tani që keni gjithçka të konfiguruar siç duhet në skedarin tuaj Palette, shkoni te Skedari> Ruaj (ose shtypni Ctrl + s) për të ruajtur skedarin. Ju mund ta emëroni skedarin çfarëdo që dëshironi - thjesht sigurohuni që ta ruani atë si një skedar .TXT. Zgjidhni destinacionin ku dëshironi të ruani dokumentin në kompjuterin tuaj dhe klikoni ruaj.

Importoni një Paletë në GIMP 2 10 2019 Tutorial

Tjetra, kaloni përsëri në skedën Palette në GIMP. Klikoni me të djathtën kudo brenda listës së Paletave dhe shkoni te "Import Palette" (treguar në foton më sipër).

Importoni një dritare të Dialogut të Ri në GIMP

Në dritaren e dialogut që do të shfaqet, do të dëshironi të kontrolloni opsionin "Skedari i Paletës" (shigjeta e kuqe në imazhin më sipër). Pastaj, klikoni në kutinë e etiketuar "(Asnjë)" me ikonën e dosjes (shigjeta e gjelbër në imazhin më sipër) për të zgjedhur skedarin Palette nga kompjuteri juaj.

Zgjidhni Paletën Dialogue File WIndow

Unë u zhvendosa në dosjen time Desktop dhe klikova në skedarin "iso__building_palette.txt" që krijova (shigjeta e kuqe në foton më sipër). Klikoni Open pasi të keni zgjedhur skedarin tuaj. Nëse në këtë pikë nuk shfaqet asnjë mesazh gabimi, kjo do të thotë që keni bërë gjithçka siç duhet. Nëse merrni një mesazh gabimi, do të duhet të ktheheni te dokumenti juaj .TXT dhe të kuptoni se ku gabuat.

Importoni një kuti të re të Paraparjes së Paletës në GIMP

Ju duhet të shihni ngjyrat tuaja të Paletës në kutinë "Paraqitje" (shënuar me shigjetën e kuqe në imazhin e mësipërm). Nëse gjithçka duket mirë, klikoni në butonin "Import".

Ndryshoni Paletën në GIMP 2.10 2019

Tani duhet të shihni Paletën tuaj në mesin e listës së paletave në GIMP (do të ketë të njëjtin emër me dokumentin tuaj .TXT). Nëse dëshironi të redaktoni ndonjë nga atributet e Paletës, duke përfshirë emrin, klikoni me të djathtën në paletën tuaj dhe shkoni te "Redakto Paletën" (shigjeta e kuqe në foton më sipër). Përndryshe, ju mund të klikoni dy herë në paletën tuaj për të parë ose përdorur të gjitha ngjyrat e ndryshme!

Nëse ju ka pëlqyer ky mësim, ju gjithashtu mund të shikoni ndonjë nga tim Tutoriale Video GIMP në kanalin tim YouTube ose në anën Faqja e mësimeve në faqen time, ose mund të lexoni ndonjë nga tonat Artikuj GIMP Si-tek!

Regjistrohuni në Buletinin DMD

Regjistrohuni në Buletinin DMD

Regjistrohuni për të marrë udhëzime të reja, azhurnime të kursit dhe lajmet më të fundit mbi softuerin tuaj të preferuar me burim të hapur!

Ju keni regjistruar me sukses!

Pin atë në Pinterest