Në këtë artikull do t'ju tregoj metodën e thjeshtë për gjenerimin e kodeve QR duke përdorur Inkscape - redaktori falas i grafikës vektoriale.

Kodet QR po rriten me shpejtësi në popullaritet, duke i lejuar njerëzit të nxjerrin shpejt kamerat e telefonit të tyre dhe të skanojnë kodin që do të dërgohet në çdo URL të uebsajtit. Këto kode QR janë bërë më të përhapura në vende si restorantet, duke i lejuar klientët të tërheqin shpejt menunë në telefonat e tyre dhe kështu të reduktojnë kontaktin me një menu të prekshme.

Pra, si krijoni një kod QR në Inkscape?

Filloni duke hapur Inkscape në kompjuterin tuaj (mund ta shkarkoni softuerin falas nga Inkscape.org). Nën skedën "Koha për të vizatuar" (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm) për ekranin e mirëseardhjes që shfaqet (duke supozuar se po përdorni Inkscape 1.0 ose më të ri), zgjidhni një madhësi dokumenti bazuar në cilindo nga shumë shabllonet e disponueshëm. Shkova me madhësinë "Desktop 1080p" nën skedën "Ekrani" (shigjeta e verdhë).

Me dokumentin tuaj të ri të hapur, shkoni te Extensions>Render>Barcode>QR Code (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm).

Kjo do të sjellë një dialog të kodit QR. Këtu mund të vendosni cilësime të ndryshme – duke përfshirë faqen e internetit ku dëshironi që njerëzit të drejtohen kur kodi skanohet me një kamerë smartphone (kjo është nën seksionin e emërtuar "tekst" - shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm).

Në rastin tim, kam shtypur faqen time të internetit, "daviesmediadesign.com", për fushën "tekst". Mund të klikoj "Aplikoni" për të gjeneruar kodin QR (shigjeta e verdhë), më pas kliko "Mbyll" për të dalë nga dialogu (mos dilni nga dialogu tani nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth cilësimeve të avancuara në vijim seksioni).

Ju mund të shihni produktin përfundimtar në imazhin e mësipërm, i cili u krijua duke përdorur vlerat e paracaktuara për gjeneratorin e kodit QR të Inkcape. Unë mbuloj disa mënyra për të personalizuar pamjen e kodit QR më vonë në këtë artikull.

Mund të rregulloj gjithashtu disa cilësime më të avancuara në këtë dialog, të cilin do t'i trajtoj më poshtë.

Cilësimet e avancuara të kodit QR

Deri në këtë pikë ne kemi hapur dialogun e kodit QR dhe kemi shtuar një URL në fushën "Tekst".

Më pas, nëse kontrolloj opsionin "Live Preview" (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm), një kod QR do të shfaqet në dokumentin tim (shigjeta blu - mund t'ju duhet ta zhvendosni dialogun e kodit QR për ta parë atë).

Nën fushën e tekstit është menyja rënëse "Madhësia, në katrorë njësi" (shigjeta e verdhë në foton e mësipërme). Kjo veçori ju lejon të ndryshoni manualisht sasinë e të dhënave që shfaq kodi QR - gjë që ndryshon madhësinë e vetë kodit. Unë nuk rekomandoj vendosjen manuale të kësaj vlere pasi zgjerimi Inkscape krijon automatikisht kodin QR të madhësisë së duhur bazuar në URL-në që shtoni në fushën "Tekst".

Për ta thënë thjesht: sa më e gjatë të jetë URL, aq më i madh do të jetë kodi QR. Për shembull, nëse shtoj një URL më të gjatë nga një prej artikujve të mi në faqen time të internetit (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm), do të shihni se kodi QR do të bëhet më i madh për të akomoduar karakteret shtesë (shigjeta blu). Do të përmbajë më shumë "module" ose katrorë të vegjël sepse URL-ja më e gjatë përmban më shumë karaktere.

Për ta përsëritur, unë rekomandoj ta mbash këtë listë rënëse të vendosur në "auto".

Zbritja tjetër është "Niveli i korrigjimit të gabimit" (shigjeta e kuqe). Si parazgjedhje, kjo do të vendoset në "L (Përafërsisht 7%)", e cila funksionon më mirë në mjedise "të pastra" - ose në situata kur nuk prisni që kodi QR të ndotet, të paralajmërohet ose të dëmtohet/shkatërrohet. Nëse prisni që kodi të vendoset diku ku mund të marrë një rrahje (p.sh. në një kantier ndërtimi, në një cep të zënë në një qytet të zhurmshëm, etj.) ju mund të dëshironi të ngrini korrigjimin e gabimit më lart.

Cilësimi më i lartë është "H (përafërsisht 30%)" dhe ky cilësim do të prodhojë kodin më të madh QR, ndërsa do të përmbajë gjithashtu më shumë të dhëna. % në thelb nënkupton sasinë e të dhënave që mund të shkatërrohen pa ndikuar në aftësinë e kodit QR për t'u skanuar me sukses.

Cilësimi "M (përafërsisht 15%)" (shigjeta e kuqe) është një kompromis i mirë për të mbrojtur kodin tuaj QR nga dëmtimi pa e bërë kodin shumë të madh ose të zënë.

Opsioni tjetër është menyja rënëse "Kodimi i karaktereve" (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Këtu ka katër opsione, me opsionin më të mirë për ju në varësi të gjuhës ose simboleve të përdorura në URL-në ose tekstin tuaj.

Nëse jeni duke përdorur një URL standarde që është në anglisht, mund të qëndroni me "Latin 1".

Kur përdorni disa gjuhë evropiane (jo anglisht), mund të dëshironi të përdorni CP 1250 ose CP 1252.

Së fundi, nëse jeni duke përdorur karaktere ose simbole unicode në tekstin tuaj, duke përfshirë simbole nga gjuhë të ndryshme në mbarë botën, mund të dëshironi të përdorni UTF-8.

Opsioni tjetër, "Invert QR Code" (shigjeta e verdhë) është një kuti kontrolli që thjesht ju lejon të ndryshoni ngjyrën e sfondit të kodit QR nga e bardha në të zezë (e demonstruar nga shigjeta e kuqe në imazh). Ju gjithashtu mund të ndryshoni ngjyrën DHE ngjyrën e sfondit të moduleve kryesore (format katrore) të kodit duke përdorur disa vegla në Inkscape (më shumë për këtë më vonë).

Fusha "Madhësia katrore" (shigjeta e verdhë) ju lejon të ndryshoni madhësinë e përgjithshme të kodit QR. Një vlerë më e vogël zvogëlon kodin QR dhe një vlerë më e madhe rrit të gjithë kodin QR. Në këtë rast, ndryshova madhësinë nga 4.0 në 10.0, duke e bërë kodin QR më të madh (shigjeta e kuqe). Ju gjithashtu mund të rregulloni madhësinë e kodit QR pasi të keni aplikuar ndryshimet tuaja duke përdorur mjete të tjera në Inkscape. Megjithatë, nëse doni të shkallëzoni kodin QR lart ose poshtë më saktë (bazuar në madhësinë e moduleve katrore brenda kodit, në piksel), mund ta përdorni këtë opsion.

Hapësira "Lloji i vizatimit" (shigjeta e verdhë) ju lejon të ndryshoni mënyrën se si vizatohen modulet brenda kodit QR. Si parazgjedhje, të dhënat paraqiten me katrorë kur zgjidhet opsioni "Smooth: neutral". Megjithatë, ka cilësime të tjera të personalizuara për të zgjedhur. Për shembull, opsioni "Shtegu: rrethi" do t'i ndryshojë të gjithë elementët e modulit në rrathë (shigjeta e kuqe në shembullin e mësipërm). Do ta ndryshoj përsëri në "Smooth: neutral" për hapin tjetër.

Opsioni tjetër, "Vlera e sheshtë e lëmuar (0-1)" (shigjeta e verdhë në foton e mësipërme), më lejon të shtoj ose zvogëloj sasinë e lëmimit të aplikuar në modulet katrore. Si parazgjedhje, kjo është vendosur në 2 – që do të thotë se ka pak zbutje rreth skajeve të çdo katrori. Unë mund ta kthej këtë vlerë deri në 1.0, gjë që shton zbutjen drastike të katrorëve dhe kështu i përzien më shumë të gjitha së bashku (shigjeta e kuqe). Një vlerë zero do të heqë të gjithë zbutjen e aplikuar në katrorë. Ju mund ta vendosni këtë vlerë në çdo gjë që preferoni - në thelb është vetëm një mënyrë për të ndryshuar estetikën e kodit.

Nën listën me zbritje të zbutjes është një fushë teksti e titulluar "Vargu i rrugës" (shigjeta e verdhë) për rregullimin e pamjes dhe pozicionit të kodit QR kur zgjidhni opsionin "Shtegu: me porosi" nga menyja rënëse Lloji i vizatimit (shigjeta e kuqe). Supozohet të funksionojë gjithashtu për opsionin "Symbol" Drawing type, megjithëse opsioni Symbol nuk funksionon në Inkscape 1.1 - të paktën jo për mua.

Artikulli i parë thotë "m 0,1" - kjo është një koordinatë. Nëse ndryshoni vlerën e parë, ajo do të kompensojë vendndodhjen e kodit QR majtas ose djathtas (në varësi të faktit nëse e bëni numrin pozitiv ose negativ). Nëse ndryshoni vlerën e dytë, ai do të kompensojë kodin QR lart ose poshtë (përsëri, në varësi nëse numri është pozitiv ose negativ). Këtu mund të përdorni çdo numër – jam shumë i sigurt se bazohet në çfarëdo njësie në të cilën është vendosur dokumenti juaj (p.sh. pikselë). Kjo veçori nuk është plotësisht e nevojshme pasi gjithmonë mund ta ripoziciononi kodin tuaj QR pasi ta aplikoni duke përdorur mjetin Zgjidh.

Artikulli tjetër, i cili ndahet nga artikulli i parë me "|" simboli, thotë “0.5,-1 | 0.5, 1” si parazgjedhje. Këto vlera në thelb përcaktojnë madhësinë e simboleve të modulit (dmth. trekëndëshat). Ndryshimi i çdo vlere do të rregullojë një aspekt të simbolit të trekëndëshit. Për shembull, nëse shkruaj "0.8,-1 | 0.5, 1” trekëndëshat tani do të duken të anuar paksa në të djathtë sepse kam rregulluar përmasat e tyre.

Ju mund të luani vetë me vlerat këtu për të parë se si mund t'i personalizoni simbolet. Vetëm mbani në mend se vlerat ndoshta duhet të qëndrojnë nën 1.0 pasi simbolet fillojnë të rrjedhin në njëri-tjetrin kur shkoni përtej kësaj (dhe kështu e bën kodin QR të palexueshëm).

Fusha e fundit është "ID-ja e grupit". Kjo ju lejon të caktoni manualisht një ID në kodin QR për gjëra të tilla si eksportimi në një skedar SVG - i cili është një skedar "grafikë vektoriale të shkallëzueshme" që përmban gjithashtu një kod. Nëse e lini bosh, Inkscape automatikisht do t'i caktojë kodit një ID. Përndryshe, mund të shtoni një emër këtu me dorë. Shkrova "Ky është një test" si ID e Grupit. Unë do t'ju tregoj se ku shfaqet për momentin.

Klikoni Apliko (shigjeta e verdhë) për të gjeneruar kodin QR në përbërjen tuaj, më pas kliko "mbyll" për të dalë nga dialogu i kodit QR (shigjeta blu).

Mund ta shikoni ID-në e grupit duke shtypur ctrl+shift+x për të shfaqur dialogun e Redaktuesit XML (shigjeta e kuqe). Do të shihni kodin e fundit të lidhur me këtë kod QR të krijuar. Në rreshtin e fundit të kodit mund të shihni ID-në e grupit "Ky është test" që kam krijuar (shigjeta e verdhë). Në tabelën më poshtë, mund të shihni gjithashtu meta të dhënat për këtë kod QR, me rreshtin e dytë të emërtuar "id" dhe vlerën e etiketuar "Kjo është një test" (shigjeta blu).

Vetë kodi QR i gjeneruar është në fakt dy objekte të veçanta - sfondi dhe modulet e planit të parë (dmth. elementët katrorë). Mund të klikoj në sfond (shigjeta jeshile) me mjetin Select (shigjeta e kuqe) dhe të klikoj në një ngjyrë në paletën time të ngjyrave për të ndryshuar ngjyrën e saj (shigjeta blu).

Mund të bëj të njëjtën gjë me elementët e planit të parë - klikoni mbi to (shigjeta jeshile) me mjetin e përzgjedhjes (shigjeta e kuqe) dhe klikoni në një ngjyrë nga paleta ime e ngjyrave (shigjeta blu) për të ndryshuar ngjyrën.

Nëse dua, mund të përdor gradient në secilin objekt për të personalizuar më tej ngjyrat.

Kjo është ajo për këtë tutorial! Nëse ju pëlqeu, mund të shikoni tjetrin tim Tutoriale të Inkscape or Artikuj të Ndihmës së Inkscape.

Regjistrohuni në Buletinin DMD

Regjistrohuni në Buletinin DMD

Regjistrohuni për të marrë udhëzime të reja, azhurnime të kursit dhe lajmet më të fundit mbi softuerin tuaj të preferuar me burim të hapur!

Ju keni regjistruar me sukses!

Pin atë në Pinterest

Share Kjo