Mirë se vini përsëri në Davies Media Design, dhe në këtë artikull do të mbuloj se si të eksportoni shtresa të vetme nga përbërja juaj GIMP në çdo lloj skedari.

Ja një shembull se kur do ta përdorni këtë: ju keni një përbërje me një sërë shtresash të hapura, por dëshironi të izoloni një nga shtresat dhe ta eksportoni atë shtresë në një lloj skedari të caktuar (dmth. PNG ose një imazh JPEG). Si e arrini këtë?

Në GIMP, redaktuesin falas të fotografive, përgjigjet janë të thjeshta (ka shumë metoda). Le të zhytemi!

Si fillim, hapeni përbërjen tuaj në një format që është krijuar me dhe mbështet shtresa të shumta (dmth. dokumentet .XCF ose .PSD – GIMP përdor formatet e skedarëve .XCF si parazgjedhje, kështu që nëse keni punuar me një përbërje me shumë shtresa në GIMP atëherë skedari duhet të jetë tashmë i hapur). Unë kam rreth 16 shtresa në përbërjen time të shembullit në foton e mësipërme (të gjitha shtresat janë të përshkruara në të gjelbër).

Për hapin tjetër, do të dëshironi të izoloni shtresën që dëshironi të eksportoni. Ja ku ka shumë metoda nga të cilat mund të zgjidhni për ta arritur këtë.

Metoda 1 për të eksportuar një shtresë nga GIMP

Për metodën e parë, thjesht shift+klikoni në ikonën e syrit pranë shtresës që dëshironi të izoloni dhe eksportoni. Për shembull, nëse dua të eksportoj shtresën me modelin femër (ajo ka një shigjetë të verdhë që tregon drejt saj), mund të shift+klikoj në ikonën e syrit pranë asaj shtrese (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm).

Tani do të shihni se të gjitha ikonat e syrit për shtresat e tjera do të fshihen, me e vetmja ikonë e dukshme që është ikona mbi të cilën kemi klikuar. Kjo ikonë quhet ikona "shfaq/fshih" dhe shift+klikimi mbi të është thjesht një shkurtore për të ndryshuar statusin e shfaqjes ose fshehjes së të gjitha shtresave të tjera në përbërje, përveç asaj që klikoni.

Pra, në këtë rast, ne tani kemi fshehur të gjitha shtresat e tjera në përbërjen tonë. Tani mund të eksportojmë shtresën e vetme të dukshme – atë me modelin femëror.

Megjithatë, ka një gjë që duhet të kemi parasysh, përpara se të eksportojmë. Madhësia e përgjithshme e përbërjes sonë ka mbetur e pandryshuar. Është ende madhësia e kufirit origjinal të përbërjes së imazhit (shigjeta blu në foton e mësipërme). Kjo do të thotë që nëse e eksportojmë shtresën tani, ajo do të dalë si kjo madhësi (1920x1080px) dhe jo madhësia e shtresës individuale. Metoda e dytë do ta zgjidhë këtë problem, por për metodën e parë ne thjesht do të eksportojmë shtresën në këtë madhësi.

Shtypni shift+ctrl+e për të eksportuar shtresën ose shkoni te File>Export As (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm).

Riemërtoni skedarin në çfarëdo që dëshironi (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm – mund të përfshini shtesën e skedarit në emër, siç bëra këtu – .png – ose ta lini atë për momentin). Më pas, klikoni në listën rënëse "Zgjidhni llojin e skedarit sipas zgjerimit" (shigjeta blu) për të zgjedhur një lloj skedari për ta ruajtur atë si. Për shembull, në këtë rast unë mund të zgjedh llojin e skedarit "PNG Image" pasi skedarët PNG mbështesin sfonde transparente. Klikoni butonin "Eksport" në këndin e poshtëm djathtas për të eksportuar skedarin.

Më pas mund të klikoni shift-shift në ikonën e syrit (shigjeta e kuqe) edhe një herë për të rishfaqur të gjitha shtresat në përbërjen tuaj.

Metoda 2 për të eksportuar një shtresë nga GIMP

Metoda e dytë përfshin izolimin e shtresës që dëshironi të eksportoni duke e hapur atë si një përbërje të re. Unë do të përdor shtresën me modelin mashkullor për këtë shembull.

Për të hapur shtresën si një përbërje të re, klikoni dhe tërhiqeni shtresën nga paneli i Layer-it drejt kutisë së veglave (ndiqni shigjetën e kuqe poshtë djathtas në shigjetën e kuqe lart majtas në foto). Lëshojeni miun sapo të qëndroni pezull mbi kutinë e veglave (në versionet më të reja të GIMP do të shihni skica të bardha rreth e sipërme dhe të poshtme të kutisë së veglave kur qëndroni mbi të).

GIMP do të hapë këtë shtresë të vetme si një përbërje të re. Madhësia e përbërjes së re do të jetë e njëjtë me shtresën e modelit mashkullor.

Diçka që duhet të vërejmë është se kjo shtresë e veçantë ka një maskë shtresë të lidhur me të (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm), kështu që madhësia e shtresës në vetvete është madhësia e imazhit origjinal që fshihet nën maskën e shtresës. Nëse nuk jeni të sigurt se si funksionojnë maskat e shtresave, Unë rekomandoj të shikoni këtë tutorial GIMP mbi shtresat dhe maskat e shtresave ose mundeni lexoni këtë artikull në mënyrë rigoroze për maskat e shtresave.

Ne ose mund ta eksportojmë imazhin ashtu siç është, ose mund të bëjmë një hap të shpejtë për të hequr transparencën e tepërt të imazhit (duke e mbajtur ende të paprekur maskën e shtresës). Unë do të kryej opsionin e fundit për qëllime demonstrimi.

Shkoni te Image>Crop to Content (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm) për të hequr të gjithë transparencën e tepërt rreth modelit. Ju do të shihni se kufiri i imazhit zvogëlohet deri në piksele në imazh (shigjeta e verdhë në imazhin e mësipërm), duke shkurtuar kështu hapësirën e tepërt rreth modelit. Megjithatë, nëse shikoni në panelin e shtresave, maska ​​e shtresës është ende e paprekur në imazh (shigjeta blu).

Pasi çdo gjë të jetë konfiguruar sipas dëshirës tuaj, mund të shkoni përsëri te File>Export As ose të përdorni shift+ctrl+e për të eksportuar imazhin. Mund të ndiqni hapat nga fundi i Metodës 1 (të treguar më herët në këtë artikull) për të përfunduar zgjedhjen e llojit të skedarit dhe eksportimin e shtresës si imazhin e saj.

Kjo është ajo për këtë tutorial! Nëse ju pëlqeu, mund të shikoni otin timmësimet e saj video GIMP, Artikuj për ndihmë nga GIMP, ose merrni akses në më shumë përmbajtje duke u bërë një Anëtar Premium DMD!

Pin atë në Pinterest