Në këtë artikull ndihme unë do t'ju tregoj se si të shtoni një goditje në format tuaja duke përdorur një metodë të thjeshtë dhe miqësore për fillestarët. Mund ta shikoni versionin video të këtij udhëzuesi më poshtë ose ta kaloni atë për versionin e plotë të artikullit të ndihmës i disponueshëm në 30+ gjuhë.

Hapi 1 - Vizatoni formën tuaj

Për të filluar, do të dëshironi të hapni GIMP dhe të krijoni një dokument të ri (shkoni te File>New ose shtypni ctrl+n në tastierën tuaj).

Me dokumentin tuaj të ri të hapur, kapni një mjet për zgjedhjen e formës nga kutia juaj e veglave (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm) si mjeti Rectangle Select (goditni tastin "R" në tastierën tuaj për shkurtoren) ose mjetin "Elipse Select" (goditni tasti "E" në tastierën tuaj për shkurtoren - shigjeta blu në foton e mësipërme).

Pasi mjeti juaj të jetë aktiv, klikoni dhe tërhiqeni miun nëpër përbërjen tuaj për të vizatuar formën tuaj. Nëse mbani tastin Shift ndërsa zvarritni, forma juaj do të ketë një raport pamjeje 1:1. Nëse mbani gjithashtu tastin alt gjatë zvarritjes, forma do të vizatohet nga qendra. Lëshoni miun për të aplikuar përzgjedhjen e formës.

Ju mund ta plotësoni formën tuaj me një ngjyrë duke përdorur disa hapa të thjeshtë. Fillimisht, krijoni një shtresë të re në panelin e shtresave (shigjeta blu në imazhin e mësipërm) duke klikuar ikonën e Shtresës së Re (shigjeta e kuqe). Emërtoni shtresën si të dëshironi (unë e quajta timen "Shape Fill" - e përshkruar me ngjyrë të gjelbër) dhe sigurohuni që menyja rënëse "Fill With" të jetë vendosur në "Transparency" (shigjeta rozë). Klikoni OK për të krijuar shtresën.

Tani, me këtë shtresë aktive, klikoni dhe tërhiqni ngjyrën e planit të parë që dëshironi të përdorni nga Swatch-i juaj i planit të parë në zonën brenda përzgjedhjes (ndiqni shigjetat e kuqe përgjatë vijës së gjelbër me pika në imazhin e mësipërm). Forma juaj tani do të mbushet me këtë ngjyrë.

Hapi 2 - Vizatoni goditjen tuaj

Duke e mbajtur zonën e përzgjedhjes aktive, tani do të vizatojmë goditjen tonë rreth formës. Së pari, krijoni një shtresë tjetër të re (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Këtë herë, emërtojeni "Shape Stroke" (e përshkruar në të gjelbër) dhe sigurohuni që "Fill With" të jetë ende e vendosur në "Transparency" (shigjeta rozë). Kliko OK për të shtuar shtresën e re.

Ju keni dy mundësi për të vizatuar një goditje.

Metoda 1

Mënyra më e lehtë është të shkoni te Edit>Stroke Selection. Kjo do të sjellë dialogun "Përzgjedhja e goditjes".

Më pas, klikoni në pamjen e parë për të zgjedhur ngjyrën që dëshironi të përdorni për goditjen tuaj (Unë do të zgjedh të bardhën për timen). Klikoni OK për ta vendosur këtë ngjyrë si ngjyrën tonë të parë.

Tani do të dëshironi të rregulloni cilësimet e goditjes duke përdorur dialogun Stroke Selection. Do të sigurohem që e imja të jetë vendosur në "Stroke line" (shigjeta e kuqe në foton e mësipërme), plus opsionin "Solid color" (shigjeta rozë). Vazhdoni të aktivizoni "anti-aliasing" për të siguruar një goditje më të butë dhe caktoni gjerësinë që dëshironi të përdorni për goditjen tuaj (unë shkova me 20 piksel - të përshkruara në të gjelbër).
Nëse klikoni në listën rënëse "Dash Preset" (të përshkruara me të kuqe), do të keni disa opsione shtesë për cilësimet e linjës suaj dhe llojin e goditjes që dëshironi të përdorni rreth formës suaj. Unë do të zgjedh opsionin "Line" nga dropdown.

Këtu do të vini re se ka një opsion tjetër për "Stroke with a paint tool" (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm) - ky opsion do të përdorë cilësimet e penelit dhe furçës tuaj aktualisht aktive për të pikturuar goditjen rreth formës suaj. Unë preferoj të shkoj me opsionin "Stroke line" në krye, pasi lejon pak më shumë kontroll dhe prodhon një rezultat më të pastër. Megjithatë, mund të ketë shumë raste kur dëshironi të goditni me një penel.

Kur të jeni gati, klikoni butonin "Stroke" (shigjeta jeshile) për të vizatuar goditjen rreth formës suaj.

Një problem i kësaj metode për të përkëdhelur formën tuaj është se goditja do të duket pak e mprehtë ose "e ngadaltë", siç dua të them, rreth formës suaj. Këtë mund ta shihni në foton e mësipërme – veçanërisht në zonën ku tregon shigjeta e kuqe. Unë personalisht preferoj ta konvertoj zonën e përzgjedhjes në një shteg fillimisht përpara se të vizatoj goditjen time.

Metoda 2

Metoda tjetër për të përkëdhelur formën tuaj ka disa hapa shtesë, por për mendimin tim është metoda më e mirë për shkak të goditjes më të butë që prodhon. Nëse dëshironi të ndiqni, unë do ta vazhdoj këtë metodë pas pikës ku kemi mbushur formën e rrethit me ngjyrë blu.

Për të filluar këtë metodë, me zonën tuaj të përzgjedhjes së formës ende aktive, klikoni në skedën "Shtigjet" (shigjeta e gjelbër në imazhin e mësipërm). Pastaj, klikoni ikonën "Përzgjedhja në rrugën" (shigjeta e kuqe). Kjo do ta kthejë përzgjedhjen tuaj të formës në një shteg.

Tani, çaktivizoni zonën tuaj të përzgjedhjes duke shkuar te Select>Asnjë ose duke shtypur ctrl+shift+a në tastierën tuaj.

Me zonën e përzgjedhjes të çzgjedhur, klikoni në ikonën "Paint përgjatë shtegut" në fund të skedës "Shtigjet" (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Kjo do të sjellë dialogun "Rruga e goditjes" (të përshkruara në të gjelbër).

Më tej, lundroni përsëri në panelin "Layers" (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm). Sigurohuni që të jeni në një shtresë të re për goditjen (Unë kam ende shtresën time "Shape stroke" nga më herët - e shënuar me shigjetën e gjelbër, por mund të krijoni një shtresë të re nëse nuk e keni këtu).

Cilësimet për dialogun "Rruga e goditjes" janë të njëjta me cilësimet që kemi trajtuar më parë për dialogun "Përzgjedhja e goditjes". Pasi të jeni gati për të pikturuar goditjen tuaj, klikoni OK.

Kjo eshte! Super e lehtë dhe një mënyrë e shkëlqyer për të shtuar efekte ose dimensione shtesë në format tuaja. Nëse ju pëlqeu ky artikull, mund të shikoni më shumë Artikuj Ndihmë GIMP në faqen time, shiko timin Tutoriale Video GIMP, ose merrni akses në përmbajtje shtesë duke u bërë a Anëtar Premium DMD.

Pin atë në Pinterest