Sipas një artikull nga The Verge, Richard Stallman "po ribashkohet me bordin e Fondacionit të Software-it të Lirë". Stallman është padyshim një nga figurat më polarizuese, në mos më shumë, në programet e lira dhe botët e teknologjisë. Çfarë e bën këtë njeri kaq përçarës? Ta themi thjesht: e mira, e keqja dhe e shëmtuara.

Mirë

Stallman ka vlerësime të shumta në botën e softuerit të lirë, që nga "fillimi i Fondacionit të Software-it të Lirë" në 1985, për t'u emëruar një "autor kryesor i licencës së përgjithshme publike GNU", dhe së fundmi (ndoshta vetë) i shpallur themeluesi i "softuerit të lirë" lëvizja kur ai njoftoi se do të zhvillonte sistemin operativ GNU. " (E gjithë kjo është nga profili i tij në Faqja e Fondacionit të Softuerit të Lirë, të cilën ai e shkroi vetë me sa duket dhe për këtë mund të përmbajë një nuancë të vetë-zmadhimit). Ai ishte gjithashtu përfituesi i grantit të miqësisë MacArthur në 1990.

Bad

Ndërsa Stallman pa dyshim ka kontribuar shumë në çështjen e softuerit të lirë, ai pa dyshim ka përdorur shtatin e fituar nga kontributet e tij për t'i bërë kolegët e tij femra të pakëndshme.

Sipas shapit të MIT Selam Jie Gano tani postim viral, "Hiq Richard Stallman", shumë gra në Laboratorin e Shkencave Kompjuterike MIT dolën përpara me histori personale të shqetësimit që Stallman u kishte shkaktuar atyre gjatë kohës së tij si një Shkencëtar Vizitor në Laboratorin e Shkencave Kompjuterike dhe të Inteligjencës Artificiale të MIT (CSAIL).

Episode të tilla për t'i bërë koleget e tij femra të pakëndshme variojnë nga përparime të çuditshme vetëvrasëse seksuale ("Richard Stallman më tregoi për mjerimin e tij dhe se ai do të vriste veten nëse nuk do të dilja me të."), Për t'i" goditur "ato shpesh aq sa të garantojë kolegët femra të jenë të parapërgatitura me një përgjigje të ngarkuar paraprakisht për ta sprapsur atë"Nëse RMS ju godet, thjesht thoni" Unë jam përdorues vi "edhe nëse nuk është e vërtetë.").

Gano bën argumentin se Stallman ishte një kontribues i madh, në mos thjesht i lidhur në mënyrë të pamohueshme, me kulturën toksike dhe armiqësore që gratë përjetuan në laboratorët e MIT në CSAIL në vitet 1980 (dhe gjatë dekadave pasuese, siç vërtetohet nga studentët që dolën përpara në Artikulli i Gano). Një trajtim i tillë bëri që gratë në hapësirë ​​të bashkoheshin së bashku për të përpiluar dhe lëshuar materiale të gjëra “Pengesat ndaj barazisë në akademi: Gratë në shkencat kompjuterike në MIT” raporti në vitin 1983, i cili përshkruan sistematikisht ankesat dhe përvojat e tyre të seksizmit karshi burrave në hapësirë ​​dhe propozon zgjidhje për të siguruar që gratë e laboratorit të fitojnë respektin që meritojnë.

I shemtuari

Pastaj ka gjërat e fundit (2019) në lidhje me Richard Stallman që shpërtheu në shtypin e zakonshëm. Pa përsëritur tërë sprovën, thelbi i saj është se Stallman mbrojti kolegun dhe mikun e tij, Marvin Minksy (tani i ndjerë), për marrëdhënie seksuale me të paktën një viktimë të trafikimit të seksit të mitur të prokuruar nga famëkeqi Jefferey Epstein.

Stallman mbrojti kolegun e tij duke deklaruar se ndërveprimi midis Minksy dhe viktimës duhet të ketë qenë "konsensual" pavarësisht se Stallman pranoi që Epstein po e detyronte viktimën të merrte pjesë në veprime të tilla, që përshkrimi i veprimeve të Minksy si "sulm seksual" ishte i padrejtë dhe se " është moralisht absurde të përkufizosh 'përdhunimin' në një mënyrë që varet nga detaje të vogla siç është vendi në të cilin ishte apo nëse viktima ishte 18 vjeç ose 17 vjeç. " Këto komente u bënë në një zinxhir të brendshëm të emailit CSAIL (i cili u ishte dërguar të gjithë anëtarëve të stafit dhe studentëve në zinxhir) që ishte zbuloi në tërësinë e saj nga Gano tek Vice.

Këto deklarata nga Stallman çuan më pas në zbulimin e deklaratave të kaluara që ai bëri në faqen e tij personale duke mbrojtur pornografinë e fëmijëve dhe duke bërë argumente për marrëdhënie seksuale me fëmijë të mitur.

Në këto deklarata, ai mendon se 14-vjeçarët duhet të jenë në gjendje të kryejnë marrëdhënie seksuale me të rriturit, dhe se të rriturit duhet të jenë në gjendje të bëjnë fotografi me "dashnorët" e tyre të mitur (ju mund të merrni më shumë informacion se çfarë saktësisht tha ai, duke përfshirë lidhjet deri atje ku e tha, në këtë Artikull Daily Beast - ai bëri shumë komente ndezëse rreth temës së pornografisë së fëmijëve).

Ta themi troç, këto nuk janë komente që bën një individ normal, i arsyeshëm në temën e pornografisë së fëmijëve dhe abuzimit seksual - dhe janë komente që ngrenë vetullën së paku (veçanërisht kur mendoni se Jefferey Epstein kishte depërtuar në Laboratorin e Shkencave Kompjuterike MIT )

Pse duhet të kujdesem?

Epo, pasi e gjithë kjo u nxor në dritë nga media të profilit të lartë si Ves, Wired, Washington Post, Beast Daily, CNN, dhe më shumë, Stallman dha dorëheqjen nga posti i tij si Visiting Scientist në MIT, si dhe nga Presidenca e Fondacionit të Softuerit të Lirë. Një dorëheqje e tillë u lejon këtyre organizatave të ecin përpara dhe të mësojnë nga ky gabim, dhe të përmirësojnë kulturat e institucioneve të tyre dhe të respektojnë dhe mbrojnë gratë që punojnë atje (dhe fëmijët e tyre).

Megjithatë, Fondacioni i Programit të Lirë (FSF) vendosi të bëjë një hap prapa dhe të rivendosë Richard Stallman në Bordin e tyre të Drejtorëve. Një vendim i tillë duket shumë i dyshimtë, sidomos kur shikon Njoftimi i çuditshëm i Stallman që deklaron veten përsëri në bord - duke shtuar njoftimin se “Disa prej jush do të jenë të lumtur për këtë, dhe disa mund të zhgënjehen. Po kush e di. Por, në çdo rast, keshtu eshte. Dhe nuk jam duke planifikuar të jap dorëheqjen për herë të dytë ”. Kjo pjesë e fundit më la të ndjehesha sikur ai la diçka aty nga fundi - diçka në një mendje të "Dhe çfarë do të bësh për këtë? Asgjë ”.

Me fjalë të tjera, videoja më la përshtypjen se ai me armë të fortë kthehej në Bordin e Drejtorëve, urrenin urrejtjet, ku ai do të jetë një mbledhës i palëvizshëm për një të ardhme të parashikueshme (e cila, për mendimin tim, hap derë që ai të vazhdojë sjelljen e tij të dobët - nëse jo ta intensifikojë atë).

Unë kam kontaktuar Drejtorin e Komunikimit dhe Komunikimit të FSF-së, Dana Morgenstein, për komente dhe sqarime lidhur me vendimin për ta lënë Stallman përsëri në bord. Unë do të shtoj përgjigjet e saj këtu nëse ajo përgjigjet (ajo nuk është përgjigjur ende në kohën e këtij artikulli).

Mjafton të themi që të kesh një mbrojtës të hapur të pornografisë dhe pedofilisë së fëmijëve, si dhe dikë që ka një histori të bërjes së grave të pakëndshme në vendin e punës, të jetë në një pozitë të fuqisë dhe vendimmarrja në hapësirën e softuerit të lirë nuk është në rregull - të paktën për mua nuk është ashtu. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur mendoni se ka shumë gra në Bord dhe Personel për FSF, dhe potencialisht mund të ketë praktike ose bashkëpunëtore femra që punojnë me FSF në të ardhmen. Kjo është një katastrofë që pret të ndodhë për këtë organizatë - një bombë me sahat që tingëllon.

Gjithashtu nuk është në rregull kur mendoni se FSF është një avokat i madh dhe fytyrë për softuerin e lirë, përfshirë GIMP, Inkscape dhe Darktable, të cilat përdorin licencën e përgjithshme publike GNU, dhe kështu njerëzit do të bëjnë shoqata midis asaj që përfaqësojnë njerëzit në bord dhe atë për të cilën qëndron komuniteti i përgjithshëm i softuerit të lirë (megjithëse duhet të theksoj se FSF dhe anëtarët e bordit të tij nuk janë përfaqësuesit de facto ose të vetëm ose administratorët e softuerit të lirë, dhe as, me sa di unë, ata nuk kanë fuqi vendimmarrëse me projektet GIMP, Darktable ose Inkscape - kjo do të ishte kundër-intuitive për natyrën e decentralizuar të softuerit të lirë, megjithëse njerëzit do ta bëjnë akoma shoqatën).

Sipas mendimit tim, një komunitet i tillë duhet të distancohet sa më shumë nga njerëzit e ngjashëm me Stallman, edhe nëse ai luante një rol të madh në arritjen e softuerit të lirë atje ku është tani. Dhe, siç ndodh, shumë njerëz në hapësirën e softuerit të lirë tashmë kanë marrë iniciativën për të ndërmarrë një veprim të tillë.

Për shembull, David Revoy, artisti dhe kontribuuesi i pabesueshëm i Krita, njoftohet në faqen e tij të internetit se ai "nuk do të investonte më energjinë time për ta".

Unë personalisht nuk kam pasur asnjë përfshirje në Fondacionin e Software-it të Lirë, as nuk jam i lidhur me të në asnjë mënyrë, por ju siguroj se nuk kam ndërmend të kem ndonjë shoqatë me ta për sa kohë që Stallman mbetet në bord ose është aktiv në asnjë mënyrë si një vendimmarrës për organizatën.

Në fund të fundit, unë besoj se softueri i lirë ka përgjegjësinë të ruajë dhe mbrojë sensin e tij të komunitetit. A mund t'i ndalojmë të gjithë aktorët me keqbesim të infiltrojnë në komunitet në një formë apo në një tjetër? Sigurisht që jo. Por unë besoj se ne mund t'i mbajmë përgjegjës drejtuesit e këtij komuniteti dhe të sigurohemi se nuk do të regresojmë në marrjen e vendimeve tona, veçanërisht kur bëhet fjalë për emërimin e individëve të caktuar në poste drejtuese që nuk duhet të marrin një status të tillë. Unë besoj se Richard Stallman duhet të hiqet menjëherë nga bordi i FSF-së, madje edhe me forcë nëse është e nevojshme, dhe një lëvizje e tillë duhet të bëhet e përhershme në mënyrë që ai të mos jetë në gjendje të ribashkohet më kurrë.

Regjistrohuni në Buletinin DMD

Regjistrohuni në Buletinin DMD

Regjistrohuni për të marrë udhëzime të reja, azhurnime të kursit dhe lajmet më të fundit mbi softuerin tuaj të preferuar me burim të hapur!

Ju keni regjistruar me sukses!

Pin atë në Pinterest

Share Kjo