Ka shumë mënyra për të rilyer një foto në GIMP - me disa që janë më të lodhshme, megjithëse më të sakta, se të tjerët. Në këtë manual, unë ju tregoj atë që mendoj se është një nga metodat më të thjeshta dhe prapëseprapë më të sakta për të rikujtuar një foto (ose për të ndryshuar ndonjë ngjyrë në një foto). Unë do të përdor GIMP 2.10.22 për këtë udhëzim, i cili është versioni më i fundit i GIMP në kohën e këtij udhëzimi.

Ju mund ta shikoni versionin video të këtij tutoriali më poshtë, ose ta kaloni para tij për të lexuar versionin e Artikullit të Ndihmës

Për fillestarët, unë do të hap imazhin që dua të përdor për këtë manual (të cilin mund ta shkarkoni falas nga Pexels nëse doni ta ndiqni së bashku). Unë mund të hap një foto në GIMP duke shkuar te File> Open ose thjesht duke klikuar dhe tërhequr foton time nga kompjuteri im në dritaren GIMP (siç demonstrohet nga shigjetat e kuqe, duke ndjekur rrugën e gjelbër me pika në imazhin e mësipërm).

GIMP shpesh do t'ju pyesë nëse doni të "shndërroni" imazhin në hapësirën origjinale të ngjyrave sRGB të GIMP ose "të mbani" profilin origjinal të ngjyrës së figurës. Kjo pjesë varet nga ju, por unë prirem të shkoj me "të kthyer".

Pasi imazhi të hapet në GIMP, tani mund të përdorim mjetin "Rrotullo Ngjyrat" për të ngjyrosur imazhin tonë. Për të hyrë në këtë mjet, shkoni te Ngjyrat> Harta> Rrotullo ngjyrat.

Dialogu "Rrotullo Ngjyrat" përmban disa rrota me ngjyra dhe disa rrëshqitës. Pranë majës së dialogut është një seksion me titull "Gama e burimit" (shigjeta e kuqe në imazhin më sipër). Kjo zonë ju lejon të zgjidhni gamën e ngjyrave që dëshironi të ndryshoni. Arsyeja që ky mjet është efektiv është se ngjyrat në një imazh janë rrallë, ose kurrë më parë, vetëm një ngjyrë e vetme. Ato zakonisht janë një gamë ngjyrash me nuanca të ndryshme, mbushje dhe madje edhe variacione të vogla në ngjyrim. Duke zgjedhur një gamë ngjyrash të ngjashme me këtë filtër, mund të zgjidhni në mënyrë efektive variacione të një ngjyre të vetme në të gjithë imazhin dhe t'i shkëmbeni ato ngjyra me një gamë të re ngjyrash - duke krijuar kështu një pamje më realiste.

Ju do të vini re se rrota e ngjyrave brenda zonës së burimit buron si dy shigjeta që konvergojnë në të njëjtën pikë. Këto shigjeta shënojnë fillimin dhe fundin e gamës së ngjyrave që ju po zgjidhni. Ju mund të klikoni në secilën prej këtyre shigjetave për të zgjeruar ose zvogëluar gamën e ngjyrave që po zgjidhni, ose klikoni në mes të shigjetave për të rrotulluar të gjithë diapazonin rreth timonit (që në thelb rezulton në zgjedhjen e ngjyrave të reja). Në këtë rast, unë dua të zgjedh ngjyrat blu të lehta në imazhin tim (shigjeta e gjelbër në imazhin më sipër), kështu që mund të rrotulloj të dy shigjetat rreth rrotës së ngjyrave derisa të arrij në zonën ku ndodhet bluja.

Siç thashë më parë, unë gjithashtu mund të zgjeroj ose zvogëloj diapazonin duke klikuar dhe tërhequr vetëm një shigjetë të vetme në të njëjtën kohë. Në këtë rast, unë dua të zgjedh një gamë më të vogël më afër dritës blu / blu. Kështu që, unë do të tërheq çdo shigjetë individuale (shigjetat e kuqe në imazhin më lart) më afër kësaj ngjyre. Ndërsa e bëj këtë, do të shihni se do të kemi një hije pak më të ndryshme të flokëve të verdha në model (më shumë pse flokët janë të verdha tani për një moment).

Këto shigjeta korrespondojnë secila me një rrëshqitës në të majtë. Pra, një nga shigjetat korrespondon me rrëshqitësin "Nga" (shigjetat e kuqe në imazhin më lart), ndërsa tjetri korrespondon me rrëshqitësin "Për" (shigjetat e gjelbra në imazhin më lart). Ju mund të keni vërejtur kur rrotulloja shigjetat rreth rrotës së ngjyrave dhe rregulloja individualisht secilën shigjetë brenda se këto vlera ndryshuan në vlera të reja. Kështu që, unë mund të ndryshoj vlerat në këto rrëshqitës duke klikuar dhe tërhequr shigjetat në rrotën e ngjyrave. Sidoqoftë, unë gjithashtu mund t'i ndryshoj këto vlera manualisht duke tërhequr rrëshqitësin me miun tim, ose duke klikuar në mes me timonin e miut mbi vlerat numerike dhe duke shtypur manualisht një vlerë.

Nën rrëshqitësit janë tre karakteristika shtesë - kutia e zgjedhjes "Në drejtim të orës", butoni "Invert Range" dhe butoni "Select All" (i përshkruar me të kuqe në imazhin e mësipërm).

Kutia e kontrollit "Cloudwise" (shigjeta e kuqe) ndryshon gamën e ngjyrave nga brenda dy shigjetave në jashtë dy shigjetave (shigjeta e gjelbër). Kjo thjesht ndryshon ato ngjyra që keni zgjedhur duke përmbysur zonën brenda shigjetave. Në këtë shembull, do të shihni se në vend që të zgjidhen flokët e modelit dhe sfondi, tani janë zgjedhur tonet e fytyrës dhe lëkurës së saj. Do të zgjedh këtë kuti.

Butoni "Invert Range" (shigjeta e kuqe) do të kthejë drejtimin e gamës tuaj të ngjyrave. Tani për tani, ngjyrat në diapazonin tuaj të ngjyrave zgjidhen në mënyrë të kundërt në drejtim të akrepave të orës. Duke përmbysur rendin (shigjeta e gjelbër), rezultati do të jetë pak më ndryshe. Në këtë shembull, flokët e modeles shkojnë nga e verdha në portokalli me këtë ndryshim të lehtë. Unë do të klikoj "Invert Range" edhe një herë për të kthyer drejtimin përsëri në drejtim të kundërt të akrepave të orës (dhe për të rivendosur flokët e verdhë).

Butoni "Zgjidh të Gjithë" thjesht do të zgjedhë të gjitha ngjyrat në rrotën e ngjyrave. Kjo veçori nuk është shumë e dobishme për këtë mjet, kështu që nuk do të hyj më në detaje (në thelb, mund të përdorni filtrin e ngopjes së nuancës).

Nën seksionin "Gama e Burimit" është "Gama e Destinacionit" (shigjeta e kuqe). Ky seksion është vendi ku ju zgjidhni ngjyrën e RE në të cilën dëshironi të ndryshoni ngjyrën tuaj të vjetër. Tani për tani, për shkak se rrota e ngjyrave në këtë seksion është përqendruar në të verdhën (shigjetën e gjelbër), ngjyrat tona të vjetra (blu / çaj) janë ndryshuar në ngjyrat e reja (e verdha / portokallia). Kjo është arsyeja pse modeli ynë aktualisht ka flokë të verdhë / portokalli.

Rrota e ngjyrave, shigjetat, rrëshqitësit dhe kutia e kontrollit / butonat për këtë seksion funksionojnë në të njëjtën mënyrë si ato për pjesën e Burimit Gama - megjithëse padyshim që këto cilësime ndikojnë në ngjyrën e re sesa në ngjyrën që po përpiqemi të ndryshojmë.

Kështu që, nëse doja që ngjyra e saj e re e flokëve të ishte diçka ndryshe nga e verdha, mund të klikoj dhe ta tërheq miun brenda në mes të shigjetave në rrotën e ngjyrave për t'i ripozicionuar ato. Për shembull, nëse i përqendroj këto shigjeta në pjesën e purpurt të rrotës së ngjyrave (shigjeta e kuqe), flokët e saj do të marrin një ngjyrë rozë / purpurtë.

Sigurisht, unë gjithashtu mund të zgjeroj ose zvogëloj gamën e ngjyrave për të marrë ngjyra paksa të ndryshme. Për shembull, zgjerimi i shigjetës "Nga" nga jashtë (shigjeta e kuqe) paraqet më shumë ngjyra blu, duke bërë që ngjyra përfundimtare e flokëve të duket më e purpurt. Nëse unë sjell shigjetën "Për" brenda (shigjeta e gjelbër), duke zvogëluar gamën e ngjyrave, flokët bëhen një vjollcë e errët.

Nëse unë atëherë e zhvendos gjithë këtë gamë më afër të kuqeve (shigjeta e kuqe), flokët tani duken më shumë si një ngjyrë rozë / e kuqe.

Nën "Gama e Destinacionit" është seksioni "Trajtimi i Gri". Këtu, ju mund t'i tregoni GIMP se cilat zona të imazhit tuaj janë gri dhe çfarë doni të bëni me ato zona / ngjyrat gri. Kjo mund të jetë e dobishme në kontrollimin e çdo ngjyre gjaku në ngjyra të padëshiruara, ose futjen e ngjyrave në zona të ngopura / gri që fillimisht nuk morën ngjyrat e reja.

Slider "Grey Threshold" (shigjeta e kuqe) rrit numrin e ngjyrave që konsiderohen gri në figurë (kur e tërheq rrëshqitësin djathtas), ose zvogëlon numrin e ngjyrave të konsideruara gri (kur tërheq rrëshqitësin majtas).

"Modeli gri" është një zbritës (shigjeta blu) që ju lejon të përcaktoni se çfarë dëshironi të bëni me ngjyrat gri në imazh. "Ndrysho në këtë" do të ndryshojë ngjyrat gri në "Gama e burimit" në cilëndo ngjyrë që zgjidhni në rrotën e ngjyrave. "Treat as This" do të ndryshojë ngjyrat gri në "Range Source" tuaj në ngjyrën përkatëse në "Destination Range" bazuar në ngjyrën që zgjidhni në rrotën e ngjyrave Grey Handling.

Për të demonstruar se si funksionon kjo, unë do të mbaj ctrl dhe zoom në foto me timonin e miut. Nëse ngre "Pragun" (shigjetën blu), vendos butonin "Grey Mode" (shigjeta jeshile) në "Change to This" dhe zgjedh ngjyrën e kuqe në timonin tim të ngjyrave (thjesht duke klikuar në atë zonë me miun tim - shigjeta e kuqe), do të shihni se piksele të reja të kuqe futen në imazhin tim në zonat që i kam caktuar si gri. Në këtë rast të veçantë, efekti nuk është i dobishëm sepse tani ka ton me pixel të kuq në tonet e lëkurës (shigjeta e verdhë). Sidoqoftë, ka shumë raste kur kjo mund të jetë efektive - kështu që unë rekomandoj ta provoni me imazhin tuaj.

Nga ana tjetër, nëse ndryshoj zbritësin e Modalit Gri në "Treat as This" (shigjeta e gjelbër), atëherë zhvendos ngjyrën në timonin tim të ngjyrave Grey Handling në një nga ngjyrat brenda diapazonit të Zonës së Burimit (shigjetat e kuqe), ti ' Do të shoh se grive tani do t'u jepet e njëjta ngjyrë e Destinacionit Range që merr ngjyra përkatëse e Diapazonit të Burimit (në këtë rast, çajit i jepet një ngjyrë e purpurt - shigjeta blu në imazhin e mësipërm - kështu që ato piksele në tonet e lëkurës tani bëhen vjollcë - shigjeta e verdhe). Kjo gjithashtu nuk duket shumë mirë për këtë imazh të veçantë, kështu që unë thjesht do të sjell rrëshqitësin e pragut në 0 dhe do të ndryshoj rrëshqitësit "Hue" dhe "Saturation" në 0.

Vini re se rrëshqitësit Hue dhe Saturation ju ofrojnë një metodë manualisht për zgjedhjen e një ngjyre (ngjyre) në rrotën e ngjyrave dhe intensitetin e asaj ngjyre (ngopjes).

Unë do të bëj disa rregullime të vogla në Burimet dhe Destinacionet e Mia, pastaj kliko në rregull (shigjeta e kuqe) për të aplikuar efektin.

Kjo është ajo për këtë tutorial! Nëse ju ka pëlqyer, mos harroni të shikoni tjetrin tim Udhëzime GIMP, ose merrni më shumë duke u bërë një Anëtar Premium DMD!

Regjistrohuni në Buletinin DMD

Regjistrohuni në Buletinin DMD

Regjistrohuni për të marrë udhëzime të reja, azhurnime të kursit dhe lajmet më të fundit mbi softuerin tuaj të preferuar me burim të hapur!

Ju keni regjistruar me sukses!

Pin atë në Pinterest

Share Kjo