Në një video të fundit postuar fillimisht në Faqja Patreon e Martin Owens, Znj. Owens (aka Kama Lord) ndërhyn për një Martin Owens të dremitur dhe ndoshta të mbingarkuar (është faji i tij që i është përkushtuar kaq shumë zhvillimit të Inkscape) për të njoftuar se Inkscape po punon për një "redaktues boolean në telajo" si një rezultat i disa kodimeve të bëra nga studenti i Google Summer of Code Osama Ahmad. Lord vazhdon të shpjegojë në video se "për shumë përdorues të mjeteve të tjera, kjo do të njihet si një redaktues formash ose ndërtues formash".

Mbaje derisa të marr nofullën nga dyshemeja.

Inkscape duke prezantuar një mjet për ndërtimin e formave do të krijonte një ndryshim sizmik në ekuilibrin e fuqisë në botën e softuerit vektorial. Aktualisht, Adobe Illustrator është, me sa di unë, programi i vetëm për të ofruar çdo lloj krijuesi të formës në kanavacë që bashkon ose zbret forma dhe formon segmente me klikimin dhe zvarritjen e miut mbi zonat e përmendura nga përdoruesi. Kjo veçori për mua ka qenë gjithmonë bukë-gjalpë e Illustrator - është vegël marquee që ishte ekskluzive për programin.

Nga ana tjetër, programe të tjerë, përfshirë Inkscape, kanë qenë në gjendje të zbatojnë një "operacion boolean" më të thjeshtë për ndërveprimin e formës midis formave të zgjedhura, megjithëse kjo karakteristikë nuk është gati aq intuitive ose e dobishme sa një ndërtues i formave në kanavacë.

Lord vazhdon të shpjegojë më tej funksionalitetin e këtij mjeti: "Kjo do t'ju lejojë të ndërtoni një sërë formash më të thjeshta, të mbivendosura, dhe të merrni mbivendosjet dhe të bashkoni dhe / ose të hiqni pjesë të ndryshme në një formë përfundimtare të përbërë." Ndërsa ajo flet, videoja tregon një përdorues që tërheq një mi, i cili zvarritet nga një vijë e kuqe, nëpër segmente të shumta të formës së mbivendosur, pastaj lëshon miun për të treguar se ato segmente janë bashkuar në një segment të vetëm (dhe duke lënë segmentet përreth pa u prekur).

Ky tipar i ri novator është vendosur të lëshohet me Inkscape 1.2, të cilin, sipas videos, ne ndoshta nuk do ta shohim për 300 ditë të tjera nga tani (dmth. Pranvera 2022).

Ky përparim është vetëm një nga disa i njoftuar në të njëjtën video Patreon. Gjithashtu u njoftua një përmirësim emocionues për Redaktuesin Gradient të Inkscape bazuar në një bashkëpunim midis zhvilluesve kontribues Mike Kowalski dhe Adam Belis. Videoja tregon ndalesa të reja të gradientit si ato të përdorura në GIMP, megjithëse ato të demonstruara në video duket të jenë më miqësore për përdoruesit. Redaktuesi i ri do t'i sigurojë përdoruesit më shumë opsione të personalizimit gradient sesa janë aktualisht në dispozicion, një përmirësim shumë i nevojshëm për Inkscape nëse më pyetni.

Më në fund, u njoftuan dy azhurnime të mëdha të rreshtimit të ardhshëm për Inkscape. E para është kontribuar nga praktikanti Kavya Jaiswal dhe përfshin dorezat e shtrirjes që do të shfaqin, kur aktivizohen, rreth objekteve të zgjedhura ose grupeve të objekteve (të ngjashme me dorezat e transformimit të zbatuara tashmë). Kjo do ta bëjë më të lehtë përafrimin dhe shpërndarjen e objekteve ose grupeve të objekteve në kanavacën tuaj në kohë reale, e cila është një tjetër azhurnim i përvojës së përdoruesit.

Karakteristika e dytë e shtrirjes që vjen në Inkscape u kontribuua nga një tjetër student i Google Summer of Code, Parth Pant, dhe është në thelb versioni i Inkscape i tiparit të njohur "Udhëzime të zgjuara" të gjetura në softuer premium si Adobe Illustrator dhe Affinity Designer. Lord i referohet kësaj veçorie si "copëzimi i shtrirjes në kanavacë" në video pasi është një përdorim ose evolucion i aftësive paraprake të këputjes së Inkscape. Pavarësisht nga nomenklatura e përdorur për të përshkruar veçorinë e re, ajo që do të bëjë është të shfaqë udhëzues të drejtpërdrejtë kur funksioni i këputjes është i aktivizuar për t'i lejuar përdoruesit të rreshtojnë shpejt objektet në kanavacë në kohë reale me një tjetër ose në pika të caktuara me interes përreth kanavacë. Kjo do të kursejë një ton kohë duke përmirësuar në mënyrë drastike funksionalitetin e Inkscape. (Kam parë shumë njerëz që pyesin se kur një tipar i tillë do të implementohej në Inkscape).

Në mbyllje, ndërsa është e mrekullueshme të shohësh që kontribuesi kryesor i Inkscape Martin Owens më në fund mbyll sytë, shpresoj që ai të mos flejë shumë pasi me të vërtetë po pres këto veçori të reja!

Pin atë në Pinterest