Si krijues i përmbajtjes në YouTube duke u fokusuar kryesisht në softuerin krijues të desktopit, kam parë mijëra ndërfaqe përdoruesish gjatë viteve.

Sigurisht që ka shumë krijues, zhvillues, përdorues, etj. që kanë përjetuar ose testuar shumë më tepër ndërfaqe softuerësh se unë. Megjithatë, unë kam testuar dhe punuar me një numër të respektueshëm softuerësh në faza të ndryshme të zhvillimit të tyre si për kërkime ashtu edhe për kërkime dhe për qëllimet e krijimit të përmbajtjes.

Unë kam përdorur të pëlqyeshme të GIMP, Premiere Pro, Photoshop, After Effects, Illustrator, Affinity Photo, Affinity Designer, Affinity Publisher, InDesign, Scribus, LibreOffice, Blender, darktable, RawTherapee, OBS, Krita, DaVinci Resolve, Final Cut, Olive dhe më shumë. Këto programe përfshijnë kategori të ndryshme softuerësh krijues dhe të gjithë kanë gjëra që më pëlqejnë në to dhe gjëra që nuk më pëlqejnë – në shkallë të ndryshme.

UI (që do të thotë "Ndërfaqja e përdoruesit“) në secilin prej këtyre programeve mund të ndryshojë shumë pasi kjo listë përfshin kategori të ndryshme krijuese dhe përfshin softuer falas dhe me pagesë.

Sidoqoftë, ekziston një program që kohët e fundit e ka bërë veten të dalluar nga softueri i përmendur më lart - falas dhe me pagesë - falë një versioni të fundit të lëshimit kryesor që prezantoi përditësime të mëdha në ndërfaqen e tij ndërfaqe. Ky program është Inkscape.

Ja pse.

Së fundmi, Inkscape lëshoi ​​​​një version Beta për versionin e tyre të ardhshëm të qëndrueshëm 1.2. Nëse nuk jeni të njohur me Inkscape, ai është një redaktues grafikësh vektorial pa pagesë dhe me burim të hapur. Ai është më i krahasueshëm me Illustrator - megjithëse është ndoshta më mirë ta mendojmë në termat e një multiversi Dr. Strange ku Illustrator ekziston në një univers dhe Inkscape në tjetrin.

Inkscape 1.2: Një histori shumë e shkurtër

Inkscape, për mendimin tim, ka pasur gjithmonë një ton potencial, por gjithashtu ka qenë i çuditshëm. Ta quash "të çuditshme" do të thotë ta thuash bukur - ndoshta "buggy" është një term më i mirë. Mjafton të thuhet se dihet se ka shumë përplasje dhe ka shumë kufizime.

Kjo është veçanërisht e vërtetë që nga Inkscape 1.0 u lëshua në vitin 2020 – gjë që e çoi programin në një nivel krejtësisht të ri për sa i përket veçorive dhe funksionalitetit, por e bëri programin shumë më të paqëndrueshëm. Inkscape 1.0 na tregoi gjithashtu se programi po shkonte në një drejtim më të mirë për sa i përket dizajnit të UI, por nuk ishte asgjë e veçantë në krahasim me softuerët e tjerë kreativë modernë.

Në pranverën e vitit 2021, ekipi Inkscape lëshoi ​​​​Inkscape 1.1, dhe u bë e qartë se komuniteti i zhvilluesve vullnetarë të Inkscape kishte filluar të zhvendoste fokusin drejt përmirësimit të përvojës së përdoruesit përmes një ndërfaqeje më të mirë.

Me këtë version, Inkscape prezantoi një "Ekrani të mirëseardhjes", i cili është mjaft standard në softuerin me pagesë, por që gjendet rrallë në softuerët falas dhe me burim të hapur. Shtesa ose ndryshime të tjera të dukshme të ndërfaqes së përdoruesit të prezantuara në Inkscape 1.1 përfshijnë një "paletë komandash" për të ndihmuar përdoruesit të kërkojnë dhe të aplikojnë me lehtësi gjëra si filtra ose veprime, dialogë të lidhur (që do të thotë se dialogët mund të zhvendosen në pozicione të reja rreth kanavacës) dhe veçori të përmirësuara të eksportimit dhe mbështetje për eksportimin në formate të reja skedarësh.

Këto përmirësime të ndërfaqes së përdoruesit në Inkscape 1.0 dhe Inskcape 1.1 janë të shkëlqyera dhe e kanë ndihmuar Inkscape të bëjë përparim në rritje drejt bërjes softuer më të mirë. Sado të dobishme dhe emocionuese që janë këto veçori, ato thjesht vendosin themelin për atë që do të vinte.

Në maj të 2022, Inkscape 1.2 Beta u lëshua dhe, për mendimin tim, ngriti shiritin për dizajnin e ndërfaqes së përdoruesit.

Shiriti u ngrit sepse UI-ja e Inkscape 1.2 jo vetëm që duket e mirë, por gjithashtu ju lejon ta personalizoni atë më shumë se çdo program tjetër (që kam përjetuar personalisht). Dhe mënyra se si duket dhe mënyra se si mund të personalizohet ishte rezultati i përdoruesve që japin komente, zhvilluesit që pranojnë dhe diskutojnë reagimet, zhvilluesit që zbatojnë manifestimet më optimale të atij reagimi dhe përdoruesit që testojnë implementimet dhe nisin ciklin e reagimeve.

Është zhvillim i softuerit, i demokratizuar. Është një rast i mrekullueshëm studimi se pse ekziston softueri i lirë dhe me burim të hapur dhe sa gjëra të mrekullueshme mund të arrihen përmes zhvillimit të komunitetit.

Pse veçohet Inkscape 1.2 UI

Pra, çfarë më pëlqen konkretisht në lidhje me ndërfaqen e re të Inkscape 1.2?

Përditësimet e ekranit të mirëseardhjes

Menjëherë në shkop, ekrani i mirëseardhjes (i cili, përsëri, ishte prezantuar për herë të parë në Inkscape 1.1) lejon përdoruesin të personalizojë ndërfaqen e përdoruesit me skedën "Konfigurimi i shpejtë" (i përshkruar në të gjelbër në imazhin e mësipërm). Këtu, përdoruesi mund të:

  • zgjidhni konfigurimin e tyre të kanavacës,
  • vendos shkurtoret e tastierës,
  • caktoni stilet dhe ngjyrat e ikonave (në listën rënëse Paraqitja) dhe
  • ndërroni ngjyrat e ndërfaqes për të zgjedhur nga modaliteti i dritës ose i errët

Ekrani i mirëseardhjes është reagues, kështu që ikonat që zgjidhni do të përditësojnë automatikisht pamjen paraprake të ikonës që ndodhet afër fundit të dritares (shigjeta e verdhë në imazhin e mësipërm). Për më tepër, ngjyra e ekranit të mirëseardhjes do të ndryshojë kur kaloni midis modaliteteve të lehta dhe të errëta (shigjeta e kuqe).

Më pas mund të lundroni në skedën "Koha për të vizatuar" (e përshkruar në të gjelbër në imazhin e mësipërm) dhe ose të hapni një dokument të fundit, të zgjidhni një shabllon nga cilado prej kategorive të shablloneve (të përshkruara në blu të lehta), ose të ngarkoni një dokument të ri nga kompjuteri juaj (nëpërmjet butonit "Ngarkim" që do të shfaqet kur jeni në skedën "Skedarët ekzistues" - të përshkruar me të kuqe në imazhin e mësipërm). Opsioni i fundit u prezantua në Inkscape 1.2 – i cili ndihmoi në përmbylljen e grupit të veçorive për krijimin e dokumenteve në ekranin e mirëseardhjes.

Do të hap një faqe 1920×1080 px duke klikuar në skedarin përkatës të shabllonit (shigjeta e kuqe) nën skedën "Ekrani".

Kanavacë e Re

Me hapjen e një dokumenti të ri në Inkscape, përdoruesit e versioneve të mëparshme të Inkscape do të vërejnë një zonë kanavacë të rinovuar dhe me pamje më të pastër. Për Inkscape 1.2, zhvilluesit kanë përditësuar kufirin rreth faqes, kanë ndryshuar ngjyrën e "tavolinës" (ose kufirin gri rreth faqes - shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm) dhe kanë përmirësuar pamjen e hijes së lëshimit poshtë faqes ( shigeta e gjelbërt). Këto ndryshime delikate por të rëndësishme ndihmojnë Inkscape të ndihet më rehat dhe familjar (veçanërisht kur kalon nga Illustrator).

Vegla e faqeve krejt të reja (përbërje me shumë faqe)

Oh, dhe duke folur për zonën e kanavacës – Inkscape 1.2 tani mbështet dokumente me shumë faqe.

Për ata prej jush që vijnë nga Illustrator, më lejoni të përkthej: Inkscape tani mbështet tabela të shumta arti.

Ky funksion kontrollohet duke përdorur "Page Tool" (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm), e cila është në thelb e njëjta gjë me "Artboard Tool" të Illustrator. Me këtë mjet të ri, ju mund të vizatoni shpejt faqet e reja me dorë të lirë, ose të përdorni shiritin e kontrolleve (të përshkruara në të gjelbër) për të krijuar më saktë faqe të reja bazuar në paracaktimet e dokumentit.

Ju gjithashtu mund të zgjidhni dhe ndryshoni madhësinë e çdo faqeje, të zhvendosni faqen duke klikuar dhe zvarritur, ose të përshtatni madhësinë e faqes në çdo përzgjedhje ose vepër arti në faqe. Më në fund, ju mund të eksportoni faqet tuaja të shumta si një PDF me shumë faqe.

Kjo veçori me shumë faqe me një mjet shoqërues të faqeve është një veçori e shumëpritur që duhet t'i ndihmojë projektuesit të ndërmarrin projekte më komplekse dhe profesionale.

Nivele të çmendura të personalizimit

Nëse nuk jeni të kënaqur me mënyrën se si duket ndërfaqja e përgjithshme e përgjithshme bazuar në zgjedhjet që keni bërë nga Ekrani i mirëseardhjes, mund të bëni ndryshime në ngjyrat dhe madhësitë e të gjithë elementëve në ekran duke shkuar te Edit>Preferences>Interface>Tema (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm).

Nën titullin "Tema" (e përshkruar në të gjelbër në imazhin e mësipërm), mund të lëvizni nëpër temat GTK nën "Ndrysho Temën GTK" dhe të shihni pamje paraprake të stileve të ndryshme të temave ndërsa klikoni në secilin opsion. Mund të përdorni gjithashtu rrëshqitës për të rregulluar madhësinë e shkronjave të ndërfaqes së përdoruesit ose sasinë e kontrastit midis ngjyrës së sfondit të ndërfaqes së përdoruesit dhe tekstit dhe ikonave (shigjeta jeshile). Ku tjetër keni parë një rrëshqitës kontrasti??

Nën titullin "Ikonat" (të përvijuara me të verdhë në imazhin e mësipërm), mund të zgjidhni një nga katër temat e ikonave duke përdorur listën rënëse "Ndrysho temën e ikonës". Nëse zgjidhni opsionin "multi-color" ose "hi color", do të merrni opsione shtesë, si p.sh. zgjedhjen e versionit "simbolik" të ikonave (shigjeta e verdhë), ose zgjedhjen e ngjyrave të përdorura për ikonat simbolike (drita shigjeta blu) - duke përfshirë "bazën e ngjyrës së ikonës" dhe tre "Theksimet e ngjyrave të ikonave". Këto ngjyra mund të jenë çfarëdo që dëshironi dhe mund të zgjidhen nga një rrotë ngjyrash, nga rrëshqitësit për modalitetin e ngjyrave të zgjedhura ose duke përdorur një kod HEX.

Nëse kaloj te Interface>Toolbars (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm) ndërsa jam ende brenda dialogut Preferences, do të shihni personalizimin për shiritin e veglave dhe ikonat e përdorura në të gjithë ndërfaqen e përdoruesit. Të gjitha mjetet e shfaqura këtu nën seksionin "Shiritat e veglave" (të përshkruara me të verdhë) aktivizohen si parazgjedhje, dhe kështu shfaqen në shiritin e veglave. Duke klikuar mbi ndonjë nga ikonat (shigjeta blu e çelur) do ta çaktivizojë atë mjet "off" dhe do ta fshehë atë nga Toolbar.

Nën ikonat e shiritit të veglave janë një palë rrëshqitës. Rrëshqitësi i sipërm (shigjeta e kuqe në foton e mësipërme) ju lejon të rregulloni madhësinë e ikonave të shiritit të veglave (të përshkruara me të kuqe), dhe rrëshqitësi i poshtëm (shigjeta e turbullimit të lehtë) ju lejon të rregulloni madhësinë e ikonave të shiritit të kontrollit (të përshkruara në blu e lehtë). Do të vini re se të dyja fillojnë nga 100% dhe shkojnë deri në 300%. Kjo do të thotë që ju mund të rritni madhësinë e ikonave deri në trefishimin e madhësisë së tyre origjinale. Rritjet ndërmjet këtyre vlerave janë gjithashtu mjaft të vogla (diku rreth 5% rritje), gjë që demonstron një nivel të paparë të qartësisë për të bërë rregullime në ikonat e UI.

Ky është vetëm një nga shembujt e shumtë të niveleve të larta të kontrollit mbi pamjen e programit që do të shihni gjatë këtij versioni të ri. Le të dalim nga dialogu i preferencave për të shfaqur disa veçori të tjera të mahnitshme të UI në Inkscape 1.2.

Paleta e ngjyrave e përditësuar për më shumë kontroll, personalizim

Nën zonën e kanavacës është Paleta e ngjyrave - zona ku zgjidhni ngjyrat për gjëra të tilla si objekte dhe tekst (të përshkruara në të gjelbër në foton e mësipërme). Në versionet e mëparshme, kjo paletë përdorte shiritin e saj të dedikuar të lëvizjes dhe pllakat e ngjyrave kishin një madhësi fikse.

Shiriti i lëvizjes së paletës së ngjyrave ishte problematik për shkak të kanavacës Edhe përdor një shirit lëvizjeje (shigjeta të kuqe në imazhin e mësipërm) për të lundruar horizontalisht në faqe. Me fjalë të tjera, kishte dy shirita rrotullimi brenda të njëjtës afërsi, duke e bërë konfuze për përdoruesit e rinj të dallonin një shirit nga tjetri. Më konfuze për përdoruesit e rinj ishte se shiriti i lëvizjes për paletën e ngjyrave do të shfaqej vetëm kur rri pezull – kështu që mund të humbet lehtësisht nëse nuk e dinit se ishte aty.

Në Inkscape 1.2, shiriti i lëvizjes është zëvendësuar me shigjeta lart e poshtë në anën e djathtë të paletës së ngjyrave (të shënuara me shigjetën e kuqe dhe të përshkruar me të kuqe në imazhin e mësipërm) për të ndihmuar përdoruesit të kërkojnë ose të lëvizin nëpër të ndryshmet e disponueshme ngjyrat.

Vetëm në të djathtë të shigjetave lart dhe poshtë është menyja për të parë dhe zgjedhur paleta të tjera ngjyrash të disponueshme (shigjeta e kuqe në imazh). Kjo veçori është përditësuar për të përfshirë tani pamje paraprake të vogla të ngjyrave të mostrave të ndryshme të disponueshme në secilën gamë ngjyrash (zona e theksuar me të gjelbër - ju mund të shihni pamjet paraprake të vogla nën emrin e secilës gamë ngjyrash).

Plus, në fund të kësaj menyje është një lidhje "Konfiguro" (shigjeta blu e lehtë).

Këtu, përdoruesi tani mund të bëjë rregullime në pamjen e paletës së ngjyrave. Mund të bëhen rregullime në madhësinë e pllakave me ngjyra me rrëshqitësin "Madhësia e pllakave" (shigjeta e kuqe), raporti i pamjes (shigjeta jeshile - raporti i gjerësisë me lartësinë, ku 0 në rrëshqitës është katror) e ngjyrës pllakat, madhësia e kufirit rreth çdo pllake (shigjeta blu e lehtë) dhe numri i rreshtave të mostrave të shfaqura në shiritin e ngjyrave (shigjeta e verdhë). Mund të shihni në foto që kam bërë disa rregullime, duke përfshirë bërjen e madhësive të pllakave më të mëdha, shtypjen e pllakave duke rritur raportin e pamjes, shtimin e një kufiri më të trashë rreth çdo pllake dhe rritjen e numrit të rreshtave të pllakave të shfaqura në 3.

Përsëri, këto cilësime granulare u japin përdoruesve kontrollin përfundimtar mbi pamjen dhe ndjesinë e paletës së ngjyrave dhe UI Inkscape 1.2. Kjo është veçanërisht e vërtetë duke pasur parasysh se madhësitë dhe stili i elementeve kontrollohen nga rrëshqitës të përshtatshëm për përdoruesit dhe jo nga alternativa më të rrëmujshme, dhe rrëshqitësit kanë një gamë të gjerë vlerash.

Le të tregojmë se sa e pabesueshme është kjo përmes një krahasimi.

Rrëshqitësi "Madhësia e pllakave" i paraqitur në këtë dialog "Konfiguro" për paletën e ngjyrave (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm) mban vlera nga 4 në 32, në rritje prej 1 (që do të thotë se ka gjithsej 19 vlera, duke përfshirë edhe 4 dhe 32). Përndryshe, paneli "Swatches" i Adobe Illustrator ofron vetëm 3 vlera për madhësitë e pllakave - "të vogla", "të mesme" dhe "të mëdha". Ka shumë më pak kontroll ose përshtatshmëri në Illustrator, një softuer me pagesë, sesa Inkscape 1.2 i ri – i cili është plotësisht falas.

Udhëzues të thjeshtuar të kapjes dhe inteligjencës

Një shembull i fundit që do të mbuloj për këtë artikull që demonstron ndërfaqen e re të mahnitshme të ndërfaqes së Inkscape-it është "Shirti i Kontrolleve Snap" i ri i ripunuar. Në versionet e mëparshme të Inkscape, ky shirit ishte i vendosur përgjatë gjithë anës së djathtë të kanavacës dhe shfaqte të gjitha ikonat e kontrolleve të çastit në të njëjtën kohë. Kjo gjë i përmbyti përdoruesit e rinj me zgjedhje dhe e bëri përdorimin e këtyre kontrolleve konfuze dhe sfiduese.

Në Inkscape 1.2, shiriti "Snap Controls" është reduktuar në një ikonë të vetme dhe një menu rrotullimi, ose "menuja popover" siç pëlqen ta quajë Inkscape (e përshkruar me të kuqe dhe e shënuar me shigjetën në imazh). Klikimi i ikonës mundëson kontrollet e parakohshme, ndërsa klikimi përsëri do të çaktivizojë këputjen. Nëse një përdorues dëshiron më shumë kontroll, ai mund të klikojë në menynë popover (ikona me trekëndëshin) ku do të shohë një kuti zgjedhjeje, e cila thjesht ju informon nëse këputja është ose jo e aktivizuar aktualisht, dhe tre ikona të reja.

Dy ikonat e para janë mjaft standarde: kapja në kutitë kufizuese (shigjeta e kuqe) dhe aktivizimi i këputjes për nyjet (shigjeta jeshile). Ikona e tretë është një veçori shumë emocionuese dhe e shumëpritur: shtrirja në kanavacë, e njohur edhe për përdoruesit si "udhëzues inteligjentë" (shigjeta blu e hapur).

Kur aktivizohet (zakonisht është i çaktivizuar si parazgjedhje, prandaj klikoni ikonën për ta aktivizuar), përdoruesit tani shohin udhëzues direkt në kanavacën e tyre ndërsa lëvizin objektet përreth (shigjeta e kuqe në imazh). Ashtu si në softuerët e tjerë, duke përfshirë Adobe Illustrator ose Affinity Designer, këta udhëzues i ndihmojnë përdoruesit të rreshtojnë objektet në qendër të faqeve të tyre, të vendosin në qendër të objekteve të tjera, të ndajnë në mënyrë të barabartë objektet, apo edhe të krijojnë me shpejtësi rrjete të objekteve të vendosura në mënyrë të barabartë.

Më në fund, duke u rikthyer te "menuja e popoverit", ka një lidhje në fund të dritares me etiketën "Modaliteti i avancuar".

Kjo lidhje do t'ju çojë te kontrollet shtesë të kapjes që ju lejojnë të aktivizoni ose çaktivizoni veçoritë individuale të këputjes. Këto janë të gjitha kontrollet e këputjes që shfaqeshin përgjatë gjithë anës së djathtë të dritares së kanavacës Inkscape në versionet e mëparshme. Tani ato janë të vendosura mjeshtërisht në këtë menu. Për t'u rikthyer në konfigurimin më të thjeshtë, klikoni "Rivendosja në modalitetin e thjeshtë të kapjes" (shigjeta e kuqe në imazh).

Inkscape, redaktori falas i grafikës vektoriale, ka rritur seriozisht lojën e tij UI me këtë version mbresëlënës Inkscape 1.2. Ai jo vetëm që siguron kontroll të hollësishëm (fjalë të ditës) mbi cilësimet e ndërfaqes së përdoruesit në nivele të shumëfishta, ai gjithashtu thjeshton shumë kontrolle për të përmirësuar përvojën e përdoruesit, ndërkohë që i bën ato kontrolle të disponueshme në menutë lehtësisht të aksesueshme për përdoruesit më të avancuar.

Për më shumë informacion mbi të rejat në Inkscape 1.2, shikoni video-tutorialin tim që mbulon TË GJITHA veçoritë më të fundit me këtë version mega-lëshim (së shpejti!). Dhe, si gjithmonë, mund të shkarkoni versionin më të fundit të Inkscape FALAS nga Inkscape.org.

Pin atë në Pinterest