Zbatimi i mprehjes në foto ka shumë përfitime. Ndihmon në rikthimin e detajeve në imazhin tuaj që ka humbur gjatë procesit të dixhitalizimit, veçanërisht rreth skajeve të subjekteve ose objekteve në një foto. Mund të ndihmojë gjithashtu në rregullimin e fotografive që dolën të paqarta gjatë sesionit tuaj fotografik për shkak të një kamere të lëkundur, fokusit të humbur ose një mori arsyesh të tjera. Në fund, shtimi i mprehjes gjatë rrjedhës së punës për redaktimin e fotografive është një mënyrë e thjeshtë për të përmirësuar pamjen dhe për të përmirësuar cilësinë e fotove tuaja.

Ka mënyra të shumta për të mprehur fotot tuaja duke përdorur GIMP, por metoda më e provuar dhe e vërtetë për ta bërë këtë është përdorimi i filtrit Sharpen (Maska Unsharp). Unë do të diskutoj se si ta përdorni këtë filtër në thellësi në këtë artikull, si dhe do të jap këshilla gjatë rrugës për t'ju ndihmuar të arrini fotografi më të qarta çdo herë në GIMP.

Kur duhet aplikuar mprehja gjatë redaktimit të imazhit

Si fillim, unë rekomandoj t'i mprehni fotot tuaja drejt fundit të fluksit të punës për redaktimin e fotografive, që do të thotë pasi të keni korrigjuar ngjyrat, retushoni dhe ndryshoni madhësinë ose shkurtoni foton. Kjo shmang përmirësimin e detajeve për gjërat që planifikoni të hiqni nga fotografia (p.sh. rrudhat ose objektet) duke siguruar gjithashtu që efekti i mprehjes përfundimtare të jetë i optimizuar për imazhin përfundimtar.

Si të aplikoni filtrin Sharpen (Maska Unsharp).

Mbani në mend se ky filtër është krijuar për të shmangur rritjen e njollave ose zhurmës në fotot tuaja, kështu që është në rregull nëse fotografia ka ende papërsosmëri kur vjen koha për t'u mprehur.

Për të aplikuar filtrin, sigurohuni që shtresa juaj e imazhit të jetë shtresa aktive në panelin tuaj të shtresave (shigjeta blu në imazhin e mësipërm), më pas shkoni te Filters>Enhance>Sharpen (Unsharp Mask) – e shënuar me shigjetën e kuqe në foto.

Kjo do të shfaqë dialogun "Sharpen (Unsharp Mask" (i përshkruar në blu në imazhin e mësipërm), i cili përmban tre rrëshqitës së bashku me disa opsione dhe cilësime shtesë. Sigurohuni që kutia "Parapamje" në këndin e poshtëm të majtë të dialogut të jetë kontrolluar (shigjeta e kuqe) përpara se të filloni të ndryshoni cilësimet. Kjo do të sigurojë që të shihni një pamje paraprake të drejtpërdrejtë në imazhin tuaj ndërsa aplikoni mprehjen.

Rrëshqitësi i rrezes

Rrëshqitësi i parë, "Radius", (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm) ju lejon të rritni ose zvogëloni zonën në të dyja anët e një "buze" të një detaji në imazhin tuaj për mprehje. Skajet janë thjesht konturet rreth detajeve në një imazh – si skica e syve ose vetullave të subjektit, vijat në flokët e subjektit ose kontura e nofullës së subjektit (shigjetat blu në imazh). Në thelb, çdo zonë ku pikselët ndryshojnë papritur intensitetin ose kontrastin e tyre është një avantazh. Meqenëse ky filtër funksionon duke rritur kontrastin rreth detajeve të skajeve, rrëshqitësi i Radius është i rëndësishëm sepse ju lejon të vendosni sa e madhe apo e vogël e një zone dëshironi të aplikoni mprehjen tuaj në skajet e imazhit tuaj.

Shfaqja e këtij rrëshqitësi në veprim është më efektive kur rrisim vlerën e rrëshqitësit të dytë, kështu që do të kthehemi te rrëshqitësi Radius. Unë premtoj se do të ketë kuptim për ju deri në fund të këtij artikulli.

Rrëshqitësi i shumës

Rrëshqitësi tjetër, "Shuma", (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm) ju lejon të rrisni ose ulni sasinë e mprehjes së aplikuar në imazhin tuaj. Sa më e lartë të vendosni vlerën për këtë rrëshqitës, aq më i fortë do të jetë efekti i mprehjes. Sa më e ulët të jetë vlera, aq më i dobët do të jetë efekti dhe kështu do të ketë më pak mprehje të aplikuar në imazhin tuaj. Nëse klikoj dhe zvarrit këtë rrëshqitës për të rritur vlerën diku midis 20 dhe 25 (shigjeta blu në imazh), do të shihni se fuqia e efektit do të jetë intensive dhe do të shohim shumë detaje në imazhin tonë. Rritja e tepërt e vlerës "Sasia" shton gjithashtu zhurmë në foto, të cilën mund ta shihni kur zmadhoni.

Nëse, nga ana tjetër, e zbres vlerën në "0" (shigjeta e kuqe në imazh), do të duket sikur nuk ka fare mprehje në imazhin tonë.

Zakonisht, sa më i madh të jetë imazhi që po redaktoni, aq më i lartë mund të rrisni rrëshqitësin "Sasia" pa e tepruar. Në rastin tim, imazhi im është mbi 5000 piksel i gjerë dhe 3400 piksel në lartësi, që është një imazh mjaft i madh, kështu që mund të rris pak rrëshqitësin e sasisë dhe të marr një rezultat të këndshëm. Nëse jeni duke redaktuar një imazh më të vogël (dmth. 1280×720), mund të dëshironi ta mbani të vendosur "Shuma" në një vlerë më të ulët për të shmangur mprehjen e tepërt.

Me rrëshqitësin Sasia të kthyer paksa lart (shigjeta e kuqe), le të rishikojmë rrëshqitësin Radius për të parë se si mund të ndryshojë mprehjen e imazhit tuaj. Si parazgjedhje, vlera e rrëshqitësit është vendosur në 3. Nëse filloj të rris vlerën e rrëshqitësit (shkova në rreth 7.5 në imazh - shigjeta blu), do të vini re se të gjitha skajet rreth detajeve në imazhin tim fillojnë të ketë më shumë kontrast dhe të bëhet më e errët në pamje. Ngjyrat në imazhin tim gjithashtu do të fillojnë të tregojnë shenja shtrembërimi. (Shënim: këto vëzhgime janë pak më të vështira për t'u parë në imazhin këtu pasi e kam zvogëluar atë për faqen e internetit/artikullit).

Nëse vazhdoj ta rris këtë vlerë në diçka më ekstreme, si një vlerë rreth 50, skajet tani do të kenë shumë kontrast, ngjyrat do të jenë shumë më të shtrembëruara dhe imazhi në përgjithësi duket i shëmtuar.

Përsëri, nëse jeni duke përdorur një imazh më të vogël, mund të filloni t'i shihni këto efekte shumë më shpejt kur rregulloni vlerat e rrëshqitësit.

Unë rekomandoj ta mbani vlerën tuaj të Radius të caktuar në një vlerë më të ulët dhe të rregulloni rrëshqitësin Sasia derisa të jeni të kënaqur me sasinë e mprehjes së aplikuar në imazhin tuaj.

Për më tepër, sigurohuni që të zmadhoni deri në 100% të vlerës së zmadhimit për të parë më nga afër çdo zhurmë që mund të krijohet përmes mprehjes, veçanërisht nëse keni ndërmend të printoni imazhin. Nëse do ta dërgoni këtë diku ku imazhi përfundimisht do të përfundojë i ngjeshur, kjo mund të mos jetë aq e madhe. Mund të zbuloni se imazhi ka shumë zhurmë kur shikohet nga afër dhe mund të dëshironi të ndryshoni cilësimet tuaja për të zvogëluar zhurmën duke maksimizuar mprehjen.

Rrëshqitësi i pragut

Rrëshqitësi i fundit për këtë filtër është rrëshqitësi "Threshold". Ky rrëshqitës ju lejon të rregulloni se në cilën pikë ndryshimet në vlerat e pikselit konsiderohen si "skaf". Sipas GIMP, rritja e vlerës së këtij rrëshqitësi do të "mbrojë zonat e tranzicionit të butë tonal nga mprehja dhe do të shmangë krijimin e njollave në fytyrë, qiell ose sipërfaqe të ujit". Me fjalë të tjera, nëse filloni të shihni mprehje rreth njollave ose në zona ku ka një tranzicion të butë ngjyrash (aka jo një skaj), mund të rrisni vlerën e këtij rrëshqitësi dhe ai do të heqë mprehjen nga ato zona.

Nëse e çoj vlerën e këtij rrëshqitësi për të demonstruar cilësimin në veprim (shigjeta e kuqe), do të shihni se fotografia ime do të duket më e turbullt në përgjithësi sepse GIMP po redukton numrin e skajeve që marrin mprehje në imazhin tim. GIMP do të ruajë ende disa mprehje rreth skajeve të theksuara (si sytë e subjektit tim).

Për këtë imazh nuk kam nevojë të rregulloj pragun, kështu që do ta zvarrit vlerën përsëri në 0.

Ndarja e pamjes dhe Shtimi i paracaktimit

Nëse dëshironi të shihni se si duket imazhi juaj para dhe pas aplikimit të mprehjes, mund të klikoni opsionin "Split Preview" në këndin e poshtëm djathtas të dialogut (shigjeta e kuqe) për të parë një krahasim krah për krah. Mund të lëvizni gjithashtu vijën me pika rozë për të ripozicionuar pamjen paraprake.

Nëse dëshironi të shtoni cilësimet tuaja aktuale si një paravendosje brenda GIMP, klikoni ikonën "+" në krye të dialogut (shigjeta e kuqe). Më pas mund të emërtoni paracaktimin tuaj (unë e quajta timen “Cowgirl Edit” – shigjeta blu) dhe klikoni OK për të ruajtur paracaktimin (shigjeta jeshile).

Tani kur klikoni në listën rënëse "Paracaktimet" (shigjeta e kuqe), do të shihni paracaktimin tuaj të ruajtur drejt fundit të listës (shigjeta jeshile). Klikimi mbi paravendosjen do të zbatojë cilësimet tuaja aktuale në çfarëdo imazhi ku po punoni.

Kur të jeni të kënaqur me cilësimet tuaja, klikoni OK për të aplikuar mprehjen tuaj në imazhin tuaj.

Kjo është ajo për këtë tutorial! Nëse dëshironi të zotëroni më në fund GIMP, redaktuesin falas të fotografive, mund të regjistroheni në tim GIMP 2.10 Masterclass në Udemy. Ju gjithashtu mund të shikoni më shumë Udhëzimet GIMP në faqen time të internetit.

Pin atë në Pinterest