Gjatë disa muajve të fundit kam marrë shumë kërkesa për të bërë një krahasim midis GIMP dhe Affinity Photo - veçanërisht pasi kam publikuar GIMP vs Photoshop: Video e plotë e krahasimit.

Epo, në artikullin e sotëm, më në fund do t'u jap njerëzve atë që duan!

Këtu është krahasimi im midis GIMP dhe Affinity Photo. Ju ose mund ta shikoni videon mbi këtë temë më poshtë, ose mund ta kaloni atë për versionin e plotë të artikullit.

Pra, le të fillojmë me një prezantim të shpejtë të dy programeve, duke filluar me GIMP.

Hyrje në GIMP

Siç shumë prej jush e dinë që kam përdorur GIMP, një redaktues fotografie falas dhe me burim të hapur, për më shumë se një dekadë tani dhe kam krijuar udhëzime për softuerin që nga viti 2011. Në fakt, 17 majth i vitit 2021 do të jetë 10-vjetori i kanalit tim në YouTube!

GIMP është kryesisht një redaktues fotografish i bazuar në raster dhe përdor mjete të zakonshme redaktimi si mjeti Nivelet (foto më sipër).

Vetë programi GIMP ka ekzistuar që nga viti 1996 kur u krijua si një alternativë e softuerit të lirë ndaj Photoshop për sistemet operative Linux dhe aktualisht është në dispozicion për makinat Windows, MAC dhe Linux. GIMP është kryesisht një redaktues fotografish i bazuar në raster, me të gjitha mjetet që ju duhen për të modifikuar dhe retushuar në mënyrë profesionale fotografitë nga fillimi në fund, dhe gjithashtu përfshin shumë mjete për krijimin e kompozimeve të dizajnit grafik ose manipulime me foto.

It'sshtë një program falas dhe me burim të hapur, që do të thotë se është zhvilluar dhe mbështetur nga një komunitet i decentralizuar, mbarëbotëror i zhvilluesve dhe përdoruesve si ti apo unë. Megjithëse GIMP është një program i pavarur, ai punon mirë së bashku me softuer të tjerë të lirë dhe me burim të hapur si Inkscape, Scribus, Darktable dhe Blender, për të përmendur disa.

Hyrje e Fotove të Afinitetit

Nga ana tjetër, Affinity Photo, u lançua për herë të parë në 2015 nga Serif, një zhvillues privat britanik i softuerit, në thelb si një ribrandim i një softueri të mëparshëm të njohur si "Photo Plus", i cili u lansua fillimisht në 1999 dhe doli në pension në 2017.

Sot, softueri Affinity Photo është i disponueshëm për makinat Windows dhe MAC, si dhe për iPad, por nuk është i disponueshëm për makinat Linux në kohën e këtij artikulli. Sipas mendimit tim, ky program është me të vërtetë alternativa e parë premium e Photoshop-it për të shkuar me majë me gishtin me produktin mbizotërues të Adobe.

Affinity Photo është gjithashtu një redaktues fotografie i bazuar në raster me mjete redaktimi dhe manipulimi.

Ashtu si GIMP, Affinity Photo ka të gjitha mjetet e redaktimit të fotove që ju duhen për të redaktuar dhe manipuluar fotot, megjithëse Affinity ka disa zile dhe bilbila shtesë si një komplet i plotë i veçorive jo shkatërruese të redaktimit dhe automatizimi i integruar i detyrave më të përparuara të redaktimit si grumbullimi i fokusit ose redaktimi i imazhit RAW.

Affinity Photo ngarkon një tarifë një herë për një licencë të vetme dhe gjithashtu mund të integrohet me aplikacione shtesë si Affinity Designer ose Affinity Publisher - të cilat së bashku, së bashku me Affinity Photo, njihen si "Triniteti i Afinitetit".

Tani që u njohët me GIMP dhe Affinity Photo, le të futemi në ashpërsinë e mënyrës së krahasimit të këtyre dy programeve, duke filluar me tiparet e tyre kryesore të redaktimit të fotografive.

GIMP ngre shiritin duke siguruar shumë veçori të shkëlqyera në një Redaktues Fotosh Falas

Fillimi i një projekti të ri në GIMP është i lehtë - thjesht shkoni te File> New ose File> Open.

Nëse jeni mësuar me softuer premium, hapja e GIMP për herë të parë mund të jetë paksa konfuze. Nuk ka një ekran të mirëpritur që ju drejton se ku të shkoni ose çfarë të bëni. Sidoqoftë, pasi të kuptoni se gjithçka që duhet të bëni është të shkoni te Skedari> Re ose Skedari> Hapur, gjithçka tjetër në lidhje me GIMP duhet të duket e njohur për këdo që ka përdorur ndonjëherë softuer për redaktimin e imazheve.  

GIMP përdor një plan urbanistik të vetëm me zonat kryesore të paraqitura në foton më sipër.

GIMP operon në një hapësirë ​​të vetme pune, me një dritare imazhi në qendër dhe mjetet, menutë dhe dialogët e ankorueshëm që e rrethojnë atë.

GIMP ka mijëra mjete dhe karakteristika të dobishme, si mjetet e tij të transformimit (kjo imazh përmban mjetin e shkallës).

Nëse GIMP ka provuar ndonjë gjë, është se ekzistojnë një grup bazë tiparësh që njerëzit presin në një redaktues të qëndrueshëm fotografish. Që çdo redaktues të merret seriozisht, ai duhet të ketë mjete transformimi, mjete boje, mjete teksti dhe formash, mjete zgjimi të zgjedhjes, një sistem shtresash me aftësi maskimi dhe përzierjeje, filtra të ndryshëm praktikë dhe efekte që mund të shtohen në imazhe ose shtresa aftësi të fuqishme importuese dhe eksportuese që mbështesin një larmi të madhe të formateve të skedarëve. Duhet të ketë gjithashtu një ndërfaqe përdorimi të personalizueshme që mund të rregullohet bazuar në preferencat e përdoruesit dhe aftësinë për të importuar modele, furça, gërma dhe paleta të personalizuara ose të palëve të treta. GIMP ka të gjitha këto karakteristika, që do të thotë se vendos shiritin mjaft të lartë për softuer premium.

Karakteristikat Premium në Foto Afiniteti

Nëse Affinity Photo ka provuar ndonjë gjë, është se tiparet "premium" të një programi fillojnë me automatizimin e teknikave të përparuara të redaktimit të fotografive, si dhe të kesh një suitë gjithëpërfshirëse të tipareve jo-shkatërruese të redaktimit - të gjitha në një zgjidhje me çelësa kthese që nuk nuk kërkon ndonjë softuer shtesë. Kjo është ajo ku GIMP fillon të humbasë ritmin me Affinity Photo, dhe ku Affinity Photo tregon se ia vlen të parave.

Photo Affinity përfshin shumë veçori të automatizuara, si tipari i saj i Qepjes Panoramike.

Për shembull, Affinity Photo mbështet qepjen panoramike të integruar, grumbullimin e fokusit, redaktimin e imazheve në grupe, përpunimin RAW, regjistrimin makro, i cili është i barabartë me veprimet e Photoshop dhe një veçori të bashkimit HDR. Ai gjithashtu ka karakteristika jo-shkatërruese të redaktimit të bëra të njohura nga Photoshop si shtresat e rregullimit, shtresat e efekteve dhe mjetet e formës vektoriale. Në fund të fundit, ai ofron një panel me qasje të shpejtë në faqet e fotove falas të aksioneve si Unsplash, Pexels dhe Pixabay - ashtu si Adobe ofron hyrje të shpejtë në Adobe Stock nga Photoshop - megjithëse Affinity Photo ju lejon të kërkoni nëpër foto në këto faqe nga direkt brenda panelit.

Affinity Photo përdor 5 "persona" kryesorë ose hapësira pune

Affinity Photo gjithashtu përdor një sistem dinamik "Personas" - "personas" që është termi Affinity përdor për "hapësira pune" - që tregojnë ose fshehin mjete të caktuara dhe shkurtore të shiritave të veglave në varësi të personit në të cilin ndodheni. Ka gjithsej 5 persona kryesorë, me secilin që shërben për një qëllim të veçantë, megjithëse Photo Persona ka të ngjarë atje ku do të kaloni shumicën e kohës kur jeni brenda programit. Unë kam një i tërë tutorial kushtuar personave në faqen time të internetit, Vektori i Fotografive Pro, nëse doni të mësoni më shumë rreth kësaj teme. Por Photo Persona është hapësira kryesore e punës ku redaktoni, manipuloni ose retusoni fotot tuaja, si dhe shtoni tekst, forma dhe efekte në imazhet ose objektet tuaja. Kjo personazh është më e ngjashme me atë që do të gjesh në ndërfaqen e përdoruesit të GIMP.

Affinity Photo ka veçori unike si "Asistenti" virtual që kryen automatikisht detyra për ju.

Photo Affinity ka disa karakteristika shtesë që janë unike për këtë program, si pamja paraprake e drejtpërdrejtë e efekteve dhe pikseleve brenda kokës tuaj të furçës, si dhe "Toolbar" i lartpërmendur që përmban ikona për shkurtore të dobishme programi ose veprime të zakonshme bazuar në Persona që ju përsëri. Ka një "Asistent" virtual që shfaqet herë pas here kur programi ka kryer automatikisht një veprim për ju - siç është krijimi i një shtrese pixel kur jeni duke u përpjekur të pikturoni në një dokument të ri që nuk ka çdo shtresë. Më në fund, Affinity Photo siguron një pamje të parë të drejtpërdrejtë të paravendosjeve të rregullimit të imazhit brenda panelit të Rregullimeve, kështu që ju mund të shihni lehtësisht se si rregullimi do të ndikojë në imazhin tuaj përpara se të aplikoni ato rregullime.

Ekrani i Mirëseardhjes së Affinity Photo është shumë i ngjashëm me atë të Photoshop

Kur hapni Affinity Photo për herë të parë, ju përshëndesin me një ekran mirëseardhje, jo ndryshe nga ai që do të gjeni në Photoshop, që përmban lidhje të shpejta me burime të dobishme si udhëzime, mjete premium dhe mostra të projekteve. Ju gjithashtu mund të krijoni shpejt një dokument të ri duke përdorur cilësimet tuaja ose ndonjë nga dhjetëra modele të para-instaluara.

Duhet të theksoj se GIMP gjithashtu ka modele të integruara, si dhe mijëra tutorial dhe pasuritë (përfshirë ato që unë ofroj përmes a Anëtarësimi Premium i DMD) për t'u përdorur nga përdoruesit - por Affinity integron mjeshtërisht këto burime në një ekran të mirëpritur, i cili përmirëson lehtësinë e përgjithshme të përdorimit të programit.

Përdorim Karakteristikat Premium në GIMP

Programet falas si Darktable ndihmojnë në zgjerimin e aftësive të GIMP me karakteristika si HDR Merge.

Kështu që kjo më çon në pikën time të radhës - GIMP zakonisht mund të riprodhojë shumicën e veçorive dhe efekteve premium të gjetura në Affinity Photo, por shpesh kërkon përdorimin e shtojcave të palëve të treta ose instalimin e softuerit shtesë me burim të hapur. Për shembull, Shtojca BIMP lejon redaktimin e imazheve në grupe direkt brenda GIMP, Ndërsa Darktable, një procesor RAW me burim të hapur, lejon redaktimin e imazheve RAW dhe kryerjen e bashkimeve HDR për ekspozimin e imazheve në kllapa (kam një kurs në Bazat e redaktimit të fotografive në Darktable nëse doni të mësoni më shumë rreth këtij programi). Pala e tretë falas Softueri Hugin mund të thur foto panoramike. Inkscape mund të përdoret për vizatimin e formës vektoriale, dhe Shtojca G'MIC ka shumë karakteristika dhe efekte shtesë që mund të zgjerojnë më tej aftësitë e GIMP.  

Pra, po, GIMP kërkon një mentalitet bootstrap kur jeni duke u përpjekur të kryeni teknika më të përparuara të redaktimit dhe ndonjëherë mund të kërkojë durim kur jeni duke pritur që disa veçori të reja të lëshohen në një azhurnim. Por, kur bëhet fjalë për redaktimin themelor dhe të ndërmjetëm të fotografive, i cili mendoj se është niveli që shumica e njerëzve janë gjithsesi, GIMP ka më shumë se mjete të mjaftueshme për të kryer punën, veçanërisht kur faktorizoni të gjithë programin tjetër falas që mund të jetë çiftëzohet me.

Dobësitë e fotografisë së afinitetit

Deri më tani, unë kam kënduar lavdërimet e Affinity Photo si një program premium, por do të doja të mbuloja pikat e dobëta të programit.

Për njërin, mjetet e tij të përzgjedhjes inteligjente nuk janë aq të mira sa kam parë në programe të tjera. Photoshop është ende udhëheqësi i industrisë kur bëhet fjalë për mjetet e tij të përzgjedhjes së Subjekteve dhe Objekteve, të cilat ofrojnë zgjedhje të saktë të zonave komplekse me klikime minimale. Dhe ka programe të tjerë më pak të njohur që kanë pasur përparime në teknologjinë e përzgjedhjes inteligjente, si Luminar 4-të Karakteristikë e zëvendësimit të qiellit me fuqi AI.

Mjeti më i mirë për përzgjedhjen e zgjuar të Affinity Photo është Mjeti i Furçës së Përzgjedhjes

Karakteristika kryesore e përzgjedhjes inteligjente e Affinity Photo është Selection Brush Tool e cila bashkohet me dialogun e tij "Refine Selection", por për mua kjo karakteristikë nuk është kaq novatore. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur e konsideroni atë GIMP tashmë ka njoftuar se po punon për një tipar të ngjashëm të furçës së zgjedhjes, i njohur si Paint Select Tool, i cili tashmë është lëshuar në versionin e tij të zhvillimit 2.99.4. GIMP gjithashtu ka Zgjedhni Vegël Parathënie, i cili është një mjet mjaft i fuqishëm ose përshkruan subjektet dhe fshin sfondet e imazheve. Me fjalë të tjera, ndërsa Affinity Photo është inovative në shumë fusha, ajo mbetet prapa në kategorinë thelbësore të "përzgjedhjes së zgjuar".

Së dyti, megjithëse asistenti i Affinity Photo është një tipar i vogël interesant unik për këtë program, është e nevojshme sepse Affinity Photo ka shumë sjellje dhe rregulla që janë kundër-intuitive për përdoruesit e rinj. Për shembull, kur krijoni një përbërje të re, sipas parazgjedhjes, përbërja nuk do të përmbajë shtresa pavarësisht se shfaq një dokument ose kanavacë. Ju ose duhet të shtoni një shtresë të re pixel ose të importoni një foto në atë dokument për të qenë në gjendje të kryeni ndonjë veprim. Për mua, ka më shumë kuptim të filloj një përbërje të re, të zbrazët me një shtresë Sfondi si parazgjedhje, në vend se të fillosh një projekt të krijuar rishtazi pa shtresa dhe t'u kërkosh përdoruesve të shtojnë manualisht një shtresë të re të parë.

Për mendimin tim, paneli "Stilet" në Affinity Photo përmban stile të vjetruara.

Së treti? Së treti, paneli "Stilet", i cili ju lejon të shtoni shpejt stile në gjëra të tilla si forma vektoriale ose teksti, përmban ato që unë i konsideroj si stile të vjetruara. Megjithëse këto stile mund të rregullohen pas faktit duke klikuar dy herë në logon "fx" që shfaqet në shtresën tuaj të tekstit dhe duke lundruar në efektet e ndryshme që shtohen në tekstin tuaj, unë thjesht mendoj që Afiniteti duhet të rishikojë dhe të rregullojë cilësimet e paracaktuara të këtyre stileve ose hiqni qafe fare.

Për më tepër, nuk është plotësisht e qartë se si të hiqni një stil nga teksti ose objektet tuaja pa shtypur butonin e zhbllokimit, duke zhbërë veprimin në panelin e Historisë ose duke fshirë shtresën e tekstit dhe duke filluar nga e para.  

Affinity Photo ka një proces disi tepër të komplikuar për kryerjen e transformimeve.

Dobësia e fundit që do të theksoj në Affinity Photo është mënyra se si programi trajton transformimet. Ndryshe nga GIMP, i cili ka mjete të ndryshme të përcaktuara të transformimit që mund të ndërrohen midis mënyrave të shtresës, përzgjedhjes dhe rrugës, Affinity Photo drejton të gjitha transformimet e saj përmes mjetit lëvizës ose panelit të transformimit. Kjo thjeshton gjërat në disa raste, por gjithashtu ndërlikon pa nevojë transformimet në raste të tjera.

Për shembull, nëse vizatoj një zonë përzgjedhjeje me mjetin "Rectangle Marquee" në Affinity Photo, dhe pastaj vendos që dua të ndryshoj kufirin e zonës së përzgjedhjes, duhet të kap mjetin "lëviz" nga kutia e veglave, Maskë e Shpejtë, shndërroni zonën e përzgjedhjes dhe më pas çaktivizoni maskën e shpejtë. Sipas mendimit tim, kjo është shumë hapa për një proces shumë të thjeshtë.

Në GIMP, ju thjesht vendosni miun mbi skajet e zonës së përzgjedhjes dhe klikoni dhe tërhiqni për të transformuar zonën.

Photoshop ka një problem të ngjashëm me transformimet kundër-intuitive të zonës së përzgjedhjes pasi duhet të shkoni te Select> Transform Selection për të kryer këtë detyrë.

Dobësitë e GIMP

Duke kaluar tek dobësitë e GIMP, më e dukshmja është se kryerja e detyrave më të avancuara në GIMP shpesh kërkon ndihmën e softuerit tjetër të lirë, i cili kërkon të zbulosh se çfarë programi kërkon për detyrën në fjalë, si dhe të marrësh kohë për të mësuar se si të përdorni softuerin. Davies Media Design kanali YouTube ka punuar gjatë viteve për të siguruar udhëzime që e bëjnë më të lehtë integrimin e softuerit dhe shtojcave shtesë shtesë në rrjedhën tuaj të punës GIMP, gjë që mendoj se ndihmon në lidhjen e disa pikave për tiparet premium jo të integruara drejtpërdrejt në GIMP dhe ka edhe burime të tjera si Pixls.us që mund t'ju drejtojë në drejtimin e duhur për softuerin më të mirë falas për çdo skenar të caktuar. Por Affinity Photo do t'ju kursejë shumë kohë pasi i ka këto karakteristika të integruara direkt në program.

Dobësia e dytë e GIMP është se aktualisht i mungojnë shumë karakteristika jo shkatërruese të redaktimit si shtresat e rregullimit. Kjo do të thotë që ju do të duhet të aplikoni redaktimet tuaja drejtpërdrejt në shtresat e imazhit në shumicën e rasteve, që do të thotë që nuk mund të ktheheni dhe të rregulloni rregullimet që keni bërë në fotot tuaja më vonë në rrjedhën tuaj të punës, siç mund të bëni në Affinity Photo ose Photoshop. Shtresat e rregullimit priten në GIMP 3.2, megjithëse sipas vlerësimit tim, ky version nuk do të dalë për rreth 3 vjet të tjera. Për më tepër, GIMP nuk ka një mjet vizatimi të formës vektoriale, megjithëse mundeni gjithmonë krijoni forma vektoriale në Inkscape.

Më në fund, siç e përmenda në videon time GIMP vs Photoshop, GIMP nuk mbështet redaktimin në CMYK. Kjo do të thotë që të gjitha projektet tuaja në GIMP do të krijohen në një hapësirë ​​me ngjyra RGB, e cila funksionon mirë për ueb por mund të krijojë disa probleme kur përpiqeni të shtypni punën tuaj. Nga ana tjetër, Affinity Photo ju lejon të redaktoni projekte në një format me ngjyra CMYK, dhe gjithashtu ka një mundësi CMYK për mjete të caktuara të rregullimit të imazhit, si mjeti Nivelet. GIMP ofron mbrojtje e butë duke përdorur një profil me ngjyra CMYK, që do të thotë se mund të shikoni paraprakisht ngjyrat e imazhit tuaj në një mënyrë me ngjyra CMYK para se t'i dërgoni ato në një printer. Kjo ju jep një ide mjaft të mirë se si ngjyrat tuaja RGB do të transferohen, por nuk është aq e saktë sa redaktimi i imazhit në CMYK.  

Pagesa për softuerin e afinitetit

Tjetra, unë dua të flas për strukturën e pagesës së Affinity Photo. Tani mendoj se të gjithë dimë për modelin famëkeq të pajtimit të Adobe Creative Cloud. Nga ana tjetër, Affinity Photo, ka vendosur të zbatojë modelin e vjetër Adobe duke akuzuar një tarifë të sheshtë për softuerin e tij, i cili i ul shpenzimet për krijuesit që përdorin softuerin, ndërsa gjithashtu ofron mundësi a-la-carte për njerëzit që kanë nevojë për aplikacione shtesë. ose burimet.

Për shembull, në kohën e kësaj video Foto afiniteti për desktop do t'ju kushtojë një pagesë e vetme prej 49.99 $ me çmimin e saj të plotë. Ata ndonjëherë kryejnë shitje, kështu që ju mund ta merrni atë edhe më lirë se sa nëse e blini në kohën e duhur. Ata gjithashtu ofrojnë dy programet e tyre të tjerë, Designer i Afinitetit Botues afiniteti, për të njëjtin çmim. Pengesa kryesore për këtë është se blerja e aplikacionit ju jep vetëm akses në aplikacion në një pajisje (megjithëse disa njerëz më kanë thënë që janë në gjendje të përdorin të njëjtën licencë në shumë pajisje, me kusht që të përdorni të njëjtën sistemi operativ). Pra, nëse keni një kompjuter Windows dhe MAC, do të duhet të blini programin veçmas për secilën pajisje.

Ata gjithashtu ofrojnë një Versioni iPad i Affinity Photo për $ 19.99.

Kështu që Affinity Photo mund t'ju kushtojë më pak se 49.99 $ ose, nëse i blini të tre aplikacionet, deri në 149.97 $ për pajisje. Nëse keni ndërmend të përdorni pajisje të shumta, ju mund t'i shumëzoni ato totale me sa pajisje që keni ndërmend të përdorni. Kur ta krahasoni këtë me planin fotografik të Adobe me 9.99 dollarë në muaj, Affinity Photo do të fillojë t'ju kursejë para rreth 5th muaji i pronësisë si një produkt i pavarur në një pajisje të vetme.

Nëse jeni dikush që gjithashtu ka nevojë për botim dhe softuer të dizajnit grafik, duhet të blini planin e plotë Creative Cloud nga Adobe me 52.99 dollarë në muaj. Kjo do të thotë se "Trinity" i aplikacioneve të Affinity do të fillojë t'ju kursejë para para fundit të muajit tuaj të tretë të pronësisë, ose edhe më shpejt nëse blini aplikacione në shitje, kur krahasohet me planin e plotë të Creative Cloud.

A do të bëhet Affinity program abonimi?

Diçka për të mbajtur kujdes në të ardhmen është nëse Affinity do t'i përmbahet këtij modeli me tarifë të sheshtë, ose nëse ata do të kalojnë në një model pajtimi për t'i mbajtur të ardhurat e tyre më të parashikueshme.

Affinity Photo ofron pako premium furçe dhe strukture, si dhe asete të tjera premium.

Një avantazh që Affinity ka ndaj Adobe është se aktualisht nuk është një kompani e tregtuar publikisht, kështu që nuk ka pse t'u pëlqejë aksionerëve ose të mendojë për një periudhë afatshkurtër. Affinity Photo ofron produkte dhe burime të tjera për të financuar biznesin e saj, të tilla si pako furçash dhe teksturash, si dhe fletore pune, kështu që kjo mund të ndihmojë që ata të mos kalojnë në pagesa mujore ose vjetore në mënyrë që të gjenerojnë më shumë të ardhura.

Sidoqoftë, Affinity mund të ndryshojë lehtësisht modelin e saj të shitjeve në çdo kohë për një larmi arsyesh dhe konsumatorët mund të përfundojnë përsëri brenda një kurthi abonimi.

Ju nuk mund të jetë i lirë

Përparësia kryesore e GIMP është se është plotësisht falas. Padyshim që kjo do të thotë se nuk do t'ju kushtojë asgjë duke folur monetarisht, por gjithashtu do të thotë se nuk keni nevojë të jepni ndonjë informacion personal për të përdorur programin. Asnjë emër dhe adresë, asnjë informacion bankar - asgjë.

Si rezultat, nuk keni pse të rrezikoni që informacioni juaj të shitet tek një palë e tretë, as nuk duhet të shqetësoheni për ndërmarrjen që keni blerë softuerin duke u hakuar. Dhe gjithashtu nuk duhet të shqetësoheni për vendimmarrësit që zbatojnë një tarifë pajtimi për një produkt nga i cili tani varen projektet tuaja.

Faqja e shkarkimit e GIMP është e drejtpërdrejtë dhe pa reklama spammy ose butona të rremë të shkarkimit.

Dhe ndryshe nga shkarkimet e tjera të softuerit falas, Uebfaqja e GIMP nuk është plot me reklama të padëshiruara, butona të rremë të shkarkimit, ose paketa shkarkimesh të çuditshme. Prettyshtë mjaft e drejtpërdrejtë, e qëndrueshme dhe e sigurt. Për më tepër, aty ku Affinity Photo ka softuer për dizajn grafik dhe botues, GIMP ka homologë me burim të hapur si Inkscape për dizajn vektorial dhe Scribus për botim. 

Cilin program duhet të përdorni?

Kush duhet të përdorë GIMP

Nëse jeni një fillestar total i fotografisë, redaktimit të fotografisë, manipulimit të fotografisë dhe dizajnit grafik, unë ju rekomandoj shkarkoni GIMP për të redaktuar fotot tuaja, për të mësuar parimet e përgjithshme të redaktimit të fotove dhe për të krijuar kompozime të dizajnit. GIMP është plotësisht i aftë të krijojë redaktime dhe kompozime me cilësi profesionale, dhe siç e përmenda disa herë përmes këtij artikulli mund të integrohet me programe dhe shtesa shtesë për të zgjeruar aftësitë e tij.

Shtë një program i shkëlqyeshëm për fotografët e luftëtarëve ose hobistëve të fundjavës, si dhe çdo fotograf profesionist ose sipërmarrës që fillon një biznes me një buxhet të ngushtë.

Fotografi dhe dizajni kërkon shumë vite për të mësuar - edhe nëse thjesht po mësoni gjërat themelore, kështu që GIMP dhe softueri tjetër me burim të hapur do t'ju kursejë shumë para ndërsa mësoni kamerën tuaj dhe zhvilloni stilin tuaj të fotografisë dhe dizajnit. Importantshtë e rëndësishme të mbani mend, siç kam thënë në video dhe artikuj të tjerë, që zotërimi i pajisjeve më të mira dhe softuerit më të mirë të redaktimit nuk do t'ju bëjë një fotograf ose dizajner të shkëlqyeshëm.

Ka shumë burime falas dhe të përballueshme për t'ju ndihmuar të zotëroni GIMP - duke përfshirë qindra mësime falas në internet Davies Media Design kanali YouTube, kurse të përballueshme në DaviesMediaDesign.com, apo edhe tonën Masterclass GIMP në Udemy.

Kush duhet të përdorë fotografi afiniteti

Nëse, pasi përdorni GIMP për disa kohë, filloni ta gjeni veten duke kërkuar më shumë funksionalitet për detyra të niveleve më të larta të redaktimit, siç janë grumbullimi i fokusit ose duke krijuar një bashkim HDR për imazhe me kllapa ekspozimi, atëherë unë rekomandoj që të shkoj në Affinity Photo. Isshtë një program premium plotësisht i aftë dhe do t'ju kursejë shumë para gjatë kalimit në sistemin e produkteve Adobe Creative Cloud.

Ka të gjitha tiparet bazë të gjetura në GIMP, si dhe pothuajse të gjitha tiparet premium të gjetura në Photoshop.

Ndërsa zhvilloni të kuptuarit tuaj të fotografisë dhe softuerit krijues, do të filloni të vlerësoni me të vërtetë automatizimin e detyrave në Affinity Photo që ju ndihmojnë të shpejtoni rrjedhën tuaj të punës dhe të përmirësoni pamjen dhe ndjesinë e përbërjeve tuaja.

Për më tepër, si GIMP, Affinity Photo ka shumë burime në dispozicion për t'ju ndihmuar të mësoni softuerin - përfshirë mësime falas nga Pro Photo Vector, ose burime premium, si Libri i Punës i Affinity Photo, ofruar direkt përmes faqes në internet të Affinity Photo.

Mendime përfundimtare

Për ta përmbledhur këtë krahasim, mendoj se Affinity Photo është një hap tjetër i shkëlqyeshëm për përdoruesit e GIMP që thjesht kanë nevojë për ato veçori shtesë premium. Kushton dukshëm më pak se Photoshop dhe ka pothuajse të gjitha tiparet e njëjta. Ka më shumë një ndjesi "Startup" sesa Adobe, e cila ka më shumë një ndjesi globale konglomerati dhe në këtë kuptim e bën softuerin të ndihet pak më i shkathët dhe i përgjegjshëm ndaj kërkesave të konsumatorëve kur bëhet fjalë për inovacionin e veçorive.

Nëse jeni krejt i ri në fotografinë dhe redaktimin dixhital, filloni me GIMP dhe kur të vijë koha për të arritur një program premium, shkoni me Affinity Photo.

Mirë, kjo është ajo për këtë artikull! Nëse ju ka pëlqyer, mos harroni të shikoni tim Tutoriale GIMP në këtë faqe, ose timen Udhëzimet e afinitetit të fotografive mbi Pro Photo Vector.

Pin atë në Pinterest