2021 ishte një vit yjor për Darktable për sa i përket publikimeve të reja dhe veçorive të reja të prezantuara në procesorin e papërpunuar falas. Filloi me 3.4.1 Darktable lëshuar në shkurt 2021, në vazhdim të Lëshimi kryesor i Darktable 3.4 nga dhjetori 2020, me Lëshimi kryesor i Darktable 3.6 vjen menjëherë pas në korrik të 2021, dhe më në fund Darktable 3.8 u njoftua në dhjetor të 2021 për të mbyllur gjithçka.

Unë nuk do të mbuloj të gjitha tiparet e shkëlqyera që erdhën me lëshimet e Darktable 3.4 dhe Darktable 3.6 në këtë artikull. Sidoqoftë, një veçori SHUMË e dukshme që u njoftua me Darktable 3.8 është mbështetja e shumëpritur e skedarëve CR3 RAW.

Skedari CR3, i cili qëndron për "Canon RAW version 3", u prezantua nga Canon në 2018 me lëshimin e kamerës së tyre Canon EOS M50. Ky format skedari RAW ishte versioni i gjeneratës së ardhshme të formatit popullor të skedarit CR2 RAW që u shfaq me modelet më të vjetra të kamerës (p.sh. Canon 7D, 5D Mark IV ose 90D).

Kamerat më të reja që përdorin skedarë imazhi CR3 përfshijnë kamerat e reja të njohura pa pasqyrë nga Canon, duke përfshirë kamerat Canon EOS R, EOS R5 dhe EOS R6. Këto kamera u renditën të gjitha si kamera që tani mbështeten nga Darktable 3.8 në shënimet zyrtare të lëshimit.

Mungesa e mbështetjes së redaktimit CR3 në Darktable ishte një pengesë kryesore për shumë fotografë në mbarë botën përpara këtij versioni të ri të lëshimit. Me kaq shumë profesionistë që dëshirojnë të përdorin kamerat më të fundit dhe më të mira, mungesa e mbështetjes së Darktable për CR3 nënkuptonte që redaktuesit e fotografive duhej të kërkonin diku tjetër për softuer të aftë për të hapur dhe modifikuar fotot e tyre.

Tani që Darktable mbështet versionin më të fundit të Canon RAW, përdoruesit që kaluan në procesorë të tjerë RAW (duke përfshirë redaktuesin falas RAW RAWTherapee, i cili në përgjithësi nuk është aq i mirë sa Darktable për mendimin tim, ose softuer premium si Photoshop ose Foto afiniteti) tani mund të kthehet me besim te ky redaktues i mahnitshëm i fotografive RAW pa pagesë.

Për më shumë informacion mbi Darktable, shikoni timin Udhëzime për tryezën e errët, ose imi Bazat e redaktimit të fotografive në kursin Darktable.

Pin atë në Pinterest