Vegla Shape Builder po vjen zyrtarisht në Inkscape dhe shumë shpejt! Kontribuesi kryesor i Inkscape, Martin Owens, ka bërë përparime me përgatitjen e një versioni të zbatueshëm për versionin tjetër të madh të lëshimit të qëndrueshëm të Inkscape, dhe testet kryesore tashmë janë duke u zhvilluar.

Vegla Shape Builder është një mjet funksionimi "live" ose "në kanavacë" boolean që ju lejon të kombinoni forma të shumta ose segmente formash për të krijuar forma të reja. Ai u popullarizua nga Adobe Illustator, i cili lëshoi ​​versionin e parë të mjetit në Illustrator CS5 në maj 2010.

Owens ka publikuar video të përditësuara në kanalin e tij në YouTube duke diskutuar kontributet e tij në këtë funksion popullor dhe shumë të kërkuar për Inkscape.

Në një video që Owens publikoi rreth 3 javë më parë me titull Shape Builder dhe Power Styles – Përditësimi i Inkscape më 27 gusht 2022, ai diskuton se si mjeti Shape Builder u prezantua fillimisht në Inkscape nëpërmjet një projekti të një studenti të Google Summer of Code. Projekti nuk u përfundua kurrë. Për më tepër, për shkak të bazës së kodit gjithnjë në zhvillim të Inkscape, puna fillestare në atë projekt përfundimisht u vjetërua për versionet më të reja të Inkscape.

Megjithatë, falë përpjekjeve të fundit të Owens, kodi origjinal i Shape Builder është "ribazuar" ose përditësuar për të qenë i pajtueshëm me bazën më të fundit të kodeve të Inkscape, duke lejuar Owens dhe zhvilluesit e ardhshëm të Inkscape të punojnë me kodin dhe ta bëjnë atë gati për lëshimin e ardhshëm të qëndrueshëm. . Owens gjithashtu "rifaktoroi" kodin për të qenë në gjendje të prezantojë veçori të reja dhe të heqë disa veçori të tepërta ose ndryshe të panevojshme.

Në videon e tij të fundit, Shape Builder 2: Boolean Boogaloo – Përditësimi i Inkscape më 17 shtator 2022, Owens zbulon se ai ka "përfunduar" një version funksional të mjetit Shape Builder dhe tashmë ka kërkuar dhe marrë reagime nga testuesit përmes një versioni zhvillimor të Inkscape. Në video, Owens diskuton se si funksionon Vegla e Ndërtuesit të Formave dhe pse është një mjet kaq i gjithanshëm, ndërkohë që luan njëkohësisht klipe të përdoruesve që testojnë ose demonstrojnë një version funksional të funksionit. Owens ka filluar gjithashtu procesin e përsëritjes dhe ka rregulluar disa gabime ose të meta të përgjithshme UX që u zbuluan në mjet përmes procesit të reagimit.

Ju mund ta shihni këtë mjet në veprim në imazhin e mësipërm. Në versionin e zhvillimit të Inkscape 1.3, do të gjeni veglën e ndërtuesit të formës në kutinë e veglave (shigjeta e kuqe). Me veglën e zgjedhur, mund ta vendosni në "Shto formë" ose "Fshi formën" në varësi të faktit nëse doni të përzieni segmente të formës ose t'i hiqni ato. Në imazh, zgjodha "Fshi Shape" (shigjeta blu). Më pas, thjesht mund të klikoni dhe tërhiqni miun mbi format ose segmentet e formës që dëshironi të shtoni ose fshini (shigjeta jeshile – segmentet që dëshironi të fshini do të theksohen me ngjyrë rozë).

Rezultati i cilësimit "Fshi Shape" për Veglën e Ndërtuesit të Shapes shfaqet në imazhin e mësipërm.

Ndërsa padyshim që ka ende shumë punë që duhet bërë për të siguruar që ky mjet të jetë në përputhje me reklamat, duket shumë e mundshme që ne do të shohim më në fund Inkscape Shape Builder Tool në versionin e ardhshëm të lëshimit të qëndrueshëm, Inkscape 1.3.

Për ata prej jush që nuk e njohin këtë softuer, Inkscape është një redaktues grafikësh vektorial pa pagesë dhe me burim të hapur, më i ngjashëm me Adobe Illustrator.

Ndërsa prisni për Inkscape 1.3, mund të shikoni tonën Tutoriale të Inkscape edhe uneArtikuj Ndihmë nkscape për të mësuar më shumë rreth këtij softueri të mrekullueshëm, falas të grafikës vektoriale!

Pin atë në Pinterest