Karakteristika e Veprimeve të Kërkimit GIMP, e njohur gjithashtu si Karakteristika e Kërkimit të Integruar, është një mënyrë e shpejtë dhe e thjeshtë për të gjetur ASNJTH GJING që dëshironi të hapni në GIMP. Kjo veçori funksionon me gjetjen dhe hapjen e filtrave, efekteve, imazheve, mjeteve dhe pothuajse çdo artikulli të menusë që ekziston në GIMP.

Kur bëhet fjalë për ndonjë gjë që përdor një dialog (p.sh. filtrat ose krijimin e një imazhi ose shtrese të re), kjo karakteristikë është jashtëzakonisht e dobishme sepse thjesht mund të shkruani emrin e veprimit që kërkoni, pastaj klikoni dy herë në rezultatin e kërkimit për t'u hapur ai dialog direkt nga dialogu i Veprimeve Kërkuese.

Më lejoni të demonstroj duke treguar këtë veçori në veprim. Ju mund ta shikoni videon e mësimit më poshtë, ose ta kaloni pranë versionit të Ndihmës së këtij udhëzuesi.

Për fillestarët, mund të hyni në funksionin e Veprimeve të Kërkimit duke përdorur butonin e prerë ("/") në tastierën tuaj ose duke shkuar te Ndihma> Kërkoni dhe Drejtoni një Komandë (siç tregohet në imazhin më lart - mund të shihni butonin e prerë përpara në të djathtën ekstreme të elementit të menusë).

Kjo do të sjellë dialogun e etiketuar "Veprimet e Kërkimit" (shigjeta e kuqe në imazhin më sipër).

Vini re se edhe nëse nuk keni një përbërje të hapur akoma, kjo karakteristikë do të funksionojë ende. Sidoqoftë, rezultatet që shfaqen do të shfaqin vetëm veprime që do të funksionojnë në këtë fazë të redaktimit tuaj (me fjalë të tjera, nuk mund të hapni një filtër pa krijuar një dokument të ri ose duke hapur më parë një imazh të ri).

Për shembull, le të themi që doja të hap panelin tim Histori i Dokumentit për të gjetur një dokument që kam krijuar në GIMP kohët e fundit. Për ta bërë këtë, unë thjesht do të filloja të shkruaj "Dokument" (shigjeta e kuqe - vini re se tipari i Veprimeve të Kërkimit nuk është i ndjeshëm në shkronja të vogla) dhe menjëherë do të shoh një rezultat të etiketuar "Histori Dokumenti" (shigjeta blu). Unë do të klikoj dy herë në këtë rezultat të kërkimit.

Kjo do të hap panelin tim të Historisë së Dokumenteve (shigjeta e kuqe në imazhin më sipër) ku mund të lëviz nëpër dokumentet e mëparshme që kam krijuar ose hapur në GIMP. Për shembull, një nga imazhet e mia të fundit ishte një logo e zezë dhe e bardhë Wilber (maskota e GIMP - shigjeta blu në imazhin më sipër) që unë krijova. Nëse klikoj dy herë në këtë hyrje në panelin Histori i Dokumentit, ai do ta hapë dokumentin në GIMP.

Ekziston edhe një përbërje dizajni që kam krijuar kohët e fundit për një nga artikujt e ndihmës të Davies Media Design që përmban disa shtresa. Do të klikoj dy herë për të hapur edhe këtë përbërje (shigjeta e kuqe në imazhin e mësipërm - do t'i përdor të dyja këto përbërje për të demonstruar funksionin e Veprimeve të Kërkimit).

Kështu që kemi parë që kjo karakteristikë mund të përdoret për të hapur Historikun tonë të Dokumenteve, dhe pastaj për të hapur dokumente në GIMP, por mund të bëjë shumë më tepër se kaq. Për shembull, tani do të klikoj në shtresën e sipërme në panelin tim Layers (shigjeta e kuqe në imazhin më sipër), pastaj kliko në ikonën "Krijo një shtresë të re" (shigjeta e gjelbër). Kjo do të hapë dialogun "Shtresa e Re". Unë do ta quaj këtë shtresë "Vignette" (shigjeta blu) dhe do të klikoj në rregull.

Tani mund të shtoj shpejt një vinitë në këtë shtresë duke përdorur filtrin e integruar të Vignette të GIMP. Në vend që të kërkoj efektin në menunë Filters, unë thjesht mund të sjell dialogun tim të Veprimeve të Kërkimit (shtyp butonin e prerë përpara në tastierë ose të shkoj te Ndihma> Kërko dhe ekzekuto një komandë) dhe të filloj të shkruaj "Vignette" (E kuqe shigjeta). Një shënim tjetër - nuk keni pse të shkruani fjalën e plotë - zakonisht rezultati që po kërkoni shfaqet pas disa shkronjash, megjithëse natyrisht varet nga ajo që saktësisht po kërkoni.

Klikoni dy herë në rezultatin e kërkimit "Vignette" (shigjeta blu në imazhin më sipër) dhe GIMP do të hapë automatikisht dialogun e Filtrit të Vignette.

Vinjeta do t'i shtohet cilido qoftë shtresa jonë aktive, e cila në këtë rast është shtresa "Vignettte" që kemi krijuar më parë (shigjeta blu në imazhin më sipër). Mund të bëj çdo rregullim të vinjetës që dua / duhet të klikoj në rregull (shigjeta e kuqe). Tani kemi një vinjetë në përbërjen tonë.

Deri më tani kam demonstruar se mund të hapni një përbërje ose të shtoni një filtër duke përdorur këtë veçori të Veprimeve të Kërkimit. Unë gjithashtu mund të hyj në çdo mjet nga Toolbox (megjithëse sigurisht që kutia e mjeteve dhe të gjitha mjetet e saj janë shumë të lehta për t'u përdorur në anën e majtë të dritares së imazhit), ose mund të hyj në ndonjë veprim nga çdo menu në GIMP.

Për shembull, nëse dua të shkallëzoj të gjithë përbërjen, mund të hap dialogun e Veprimeve të Kërkimit (çelësi i prerë përpara në tastierë) dhe të shkruaj "Shkallë". Do të shihni këtu kemi disa opsione - opsioni i parë është Vegla e Shkallës nga Kutia e Veglave GIMP (shigjeta e kuqe - kjo përdoret më mirë për shkallëzimin e shtresave individuale, zgjedhjeve ose shtigjeve), si dhe Imazhi i Shkallës, Shtresa e Shkallës, dhe disa filtra GEGL që kanë përshkrimin e tyre fjalën "shkallë". Unë do të klikoj dy herë në opsionin "Image Scale" (shigjeta blu) pasi kjo është ajo që ne po kërkojmë.

Kjo do të sjellë dialogun "Imazhi i Shkallës" për shkallëzimin e tërë përbërjes time. Unë do ta zvogëloj imazhin tim duke shtypur "800" për gjerësinë time (shigjeta e kuqe) dhe do të shtyp butonin e skedës për të azhurnuar lartësinë automatikisht (raporti im i pamjes është kyçur duke përdorur ikonën e lidhjes së zinxhirit të vogël - shigjeta blu). Unë do të klikoj në "Shkallë" për të shkallëzuar përbërjen (shigjetën e gjelbër).

Kështu që, mendoj se ju keni kuptimin se si funksionon kjo veçori, por unë dua të demonstroj një shembull të fundit. Unë do të sjell dialogun e veprimeve të kërkimit për herë të fundit (çelësi i prerë përpara në tastierë).

Tani, le të themi se dua të gjej një imazh ose shtresë nga çdo përbërje e hapur në GIMP. Mos harroni se ne kemi hapur logon Wilber më herët në tutorial. Pra, në mënyrë hipotetike le të them se tani dua të hyj në atë imazh, por unë kam një tufë të hapur dhe nuk mund ta gjej. Gjithë sa duhet të bëj është të shkruaj emrin e skedarit që po kërkoj, ose thjesht një fjalë që di në emrin ose përshkrimin e skedarit. Në këtë rast, unë mund të filloj të shkruaj "Wilb" (e quajta "Wilbur" kur fillimisht krijova imazhin - i cili është një gabim shtypi - Wilber shkruhet me një "e").

Do të shihni tani në të vërtetë janë treguar dy rezultate - e para është skedari i logos Wilber në kompjuterin tim (shigjeta e kuqe në imazhin më sipër - ju mund të shihni adresën e skedarit në kompjuterin tim në përshkrimin e rezultatit të kërkimit), i cili GIMP e di që kam hapur kohët e fundit dhe kështu mund të rimarrë nga Historia e Dokumentit tim, dhe e dyta është skedari Wilber që aktualisht është hapur brenda GIMP (shigjeta blu). Unë do të klikoj dy herë në opsionin e dytë që do të më çojë në skedën që përmban imazhin tim të logos Wilber (treguar më poshtë).

Kështu që, herën tjetër nuk mund të mbani mend se ku ndodhet një filtër i caktuar në menutë e GIMP, ose keni mijëra imazhe të hapura dhe duhet të hidheni në njërën prej tyre, përdorni funksionin e dobishëm të Veprimeve të Kërkimit që gjendet në të gjitha versionet GIMP 2.10!

Kjo është ajo për këtë udhëzim. Nëse ju ka pëlqyer, mund të shikoni ndonjë nga të tjerët Artikuj Ndihmë GIMP, Tutoriale Video GIMPose Klasat Premium GIMP.

Regjistrohuni në Buletinin DMD

Regjistrohuni në Buletinin DMD

Regjistrohuni për të marrë udhëzime të reja, azhurnime të kursit dhe lajmet më të fundit mbi softuerin tuaj të preferuar me burim të hapur!

Ju keni regjistruar me sukses!

Pin atë në Pinterest

Share Kjo