Në këtë artikull, unë do t'ju tregoj 9 shtojcat dhe shtesat e mia të preferuara GIMP për vitin 2022. Mund të shikoni versionin e videos më poshtë ose kaloni atë për artikullin e plotë.

Një nga përfitimet kryesore të redaktuesit falas të fotografive GIMP është se ai mund të ketë veçori shtesë të shtuara në të duke instaluar shtojca të palëve të treta. Por cilat shtojca ia vlen të instalohen për sa i përket të qenit të dobishëm, praktik, të sigurt dhe miqësor për përdoruesit?

Në këtë artikull, unë do të diskutoj shtojcat dhe shtesat e mia të preferuara GIMP që e çojnë redaktimin dhe dizajnimin në GIMP në nivelin tjetër. Unë personalisht i kam testuar të gjitha shtojcat dhe shtesat e diskutuara këtu dhe kam përjashtuar shtojcat që mendoj se nuk janë mirëmbajtur ose përditësuar mirë gjatë viteve, nuk funksionojnë siç duhet në versionet më të reja të GIMP ose përmbajnë veçori thelbësore të tepërta që tani përfshihen si parazgjedhje në GIMP.

Le të fillojmë.

1. G'MIC

Shtojca e parë që do të mbuloj për këtë artikull është Shtojca G'MIC. Kjo shtojcë është deri tani shtojca më e mbushur me bllokime që do të gjeni për GIMP. G'MIC, që qëndron për "Greys Magic for Image Computing", është në thelb një bibliotekë masive efektesh dhe filtrash që ju lejojnë të manipuloni ose modifikoni më tej imazhet tuaja përtej asaj që vjen standardi me GIMP. Gjerësia e kësaj shtojceje ende më mahnit edhe sot e kësaj dite, me filtra artistikë si Bokeh, Sketch, madje edhe një të quajtur "Warhol", vetëm për të përmendur disa shembuj nga seksioni "Artistik" i kësaj shtojce (ka gjithsej 20 seksione, secili me filtra dhe efekte të ndryshme).

Unë kam përdorur G'MIC në një sërë mësimesh në kanalin tim dhe këto mësime tregojnë gjerësinë e efekteve të tij të disponueshme. Nga duke animuar foto të palëvizshme, Të imazhe të klasifikimit me ngjyra, Të duke i kthyer fotot në filma vizatimorë, Të duke krijuar një kolazh nga imazhe të shumta (premium), ka të gjitha llojet e përdorimeve praktike për këtë shtojcë. Videot që kam bërë deri më tani duke shfaqur aftësitë e G'MIC vështirë se kanë gërvishtur sipërfaqen e asaj që mund të bëjë kjo gjë.

Në përgjithësi, G'MIC është një burim i shkëlqyeshëm për të gjitha llojet e teksteve, ngjyrave, hartave, detyrave të retushimit dhe rendereve të rastësishme. Ju mund të mësoni si të instaloni shtojcën G'MIC për MAC or instaloni G'MIC për Windows në mësimet e mia të dedikuara në kanalin tim. Shtojca përditësohet shpesh, prandaj sigurohuni që të kontrolloni faqen e tyre të internetit në GMIC.eu për të marrë versionin më të fundit.

2. Risintetizues

Një tjetër shtojcë e shkëlqyer për GIMP është shtojca Resynthesizer. Kjo shtojcë është më e famshme për aftësinë e saj jashtëzakonisht të saktë për të hequr pa probleme objektet nga fotot duke përdorur veçorinë e saj "Heal Selection". Ai prodhon rezultate më të ngjashme me veçorinë Content Aware Fill të Photoshop-it, sepse përdor pikselët ekzistues nga imazhi juaj për të rivizatuar sfondin që dikur ishte penguar nga objekti i hequr. Sipas mendimit tim, kjo shtojcë falas funksionon më mirë se Plotësimi i Vetëdijshëm i Përmbajtjes së Photoshop-it – siç e demonstroj në Tutoriali "GIMP Resynthesizer është më i mirë se mbushja e vetëdijshme për përmbajtjen e Photoshop".

Sidoqoftë, Resynthesizer është shumë më tepër sesa veçoria e vetme "Heal Selection". Ai gjithashtu ka "Transparencën e Shërimit" për të shëruar në mënyrë inteligjente çdo piksel transparent në imazhin tuaj. Ky funksion mund të përdoret për të zgjeruar kufirin e imazhit tuaj, duke plotësuar në mënyrë inteligjente pikselat transparente me pikselë që përputhen me imazhin origjinal.

Për më tepër, veçoria "Mbush me model pa qepje" është një mënyrë e dobishme për të përzier skajet e një modeli të përshtatshëm për pllakë për ta bërë atë të duket "i qetë" dhe më i natyrshëm. Unë e mbuloj këtë veçori më gjerësisht në faqen time Tutorial "Truk i thjeshtë për modele më realiste të teksturave në GIMP"..

Ju mund të shikoni timin Tutorial "Si të shkarkoni dhe instaloni shtojcën Resynthesizer të GIMP". për më shumë informacion se ku mund ta merrni dhe për një demonstrim të shpejtë se si funksionon (sapo e përditësova këtë tutorial për 2022). Vini re se veçoritë "Filters>Harta>Style" dhe "Filters>Enhance>Uncrop" për këtë shtesë nuk funksionojnë në GIMP 2.10.30

3. BIMP

Shtojca tjetër në listën time është BIMP, ose Shtojca e Manipulimit të Imazhit në Batch. Kjo shtojcë plotëson mungesën e GIMP-it të një mënyre miqësore për përdoruesit për të redaktuar ose manipuluar fotot në grup. Pasi të instalohet në kompjuterin tuaj, mund të importoni shumë foto në shtojcë, më pas të aplikoni një sërë veprimesh në ato imazhe si transformimet, rregullimet e imazhit ose shtimi i një filigrani. Ky është një shtojcë e shkëlqyeshme për aplikimin e disa modifikimeve bazë në një seri fotografish të ngjashme, ndryshimin e madhësisë së një grupi fotografish ose shtimin e logos tuaj në këndin e poshtëm të imazheve tuaja, për të përmendur disa shembuj.

Unë kam një video tutorial i dedikuar se si të instaloni BIMP, plus demonstroni se si të përdorni veçoritë e tij themelore për të redaktuar fotot në grup. Plus, unë kam një më shumë versioni i avancuar i tutorialit i disponueshëm në DMD Premium.

4. Darktable

Artikulli tjetër në këtë listë është një pjesë krejtësisht e veçantë e softuerit që mund të integrohet pa probleme me GIMP. Ky softuer është Darktable, një procesor imazhi RAW pa pagesë dhe me burim të hapur që ju jep mjete të fuqishme për të zhvilluar në mënyrë jo-shkatërruese imazhet tuaja RAW.

Me këtë softuer të instaluar, ju mund të hapni një imazh RAW nga GIMP në të njëjtën mënyrë si një JPEG. Thjesht shkoni te File>Open, zgjidhni skedarin e imazhit RAW dhe klikoni "Open" dhe Darktable do të hapet automatikisht për të filluar përpunimin e imazhit tuaj RAW. Pasi të keni bërë modifikimet tuaja të dëshiruara, gjithçka që duhet të bëni është të mbyllni Darktable dhe imazhi do të hapet në GIMP. Kjo funksionon në mënyrë shumë të ngjashme me mënyrën se si Photoshop dhe Camera RAW punojnë së bashku për të përpunuar skedarët e imazhit RAW.

Unë diskutoj se si Darktable dhe GIMP punojnë së bashku në detaje në "Si të hapni fotot RAW me GIMP & Darktable ose RawTherapee” tutorial. Unë gjithashtu kam një i gjithë kursi për Udemy kushtuar redaktimit të fotove në Darktable.

5. Terapia e papërpunuar

Dhe duke folur për RawTherapee, RawTherapee është një alternativë ndaj Darktable për përpunimin ose modifikimin e imazheve tuaja RAW përpara se t'i hapni ato në GIMP. Ashtu si Darktable, RawTherapee mund të integrohet pa probleme me GIMP në mënyrë që hapja e imazheve RAW nga GIMP fillimisht të hapë RawTherapee dhe më pas mund të importoni fotot tuaja të përfunduara në GIMP për modifikim të mëtejshëm, manipulim ose çfarëdo që dëshironi të bëni me imazhin. . Siç e përmenda më lart, unë diskutoj në detaje se si RawTherapee dhe GIMP punojnë së bashku Tutorial "Si të hapni fotografi RAW me GIMP & Darktable ose RawTherapee" në kanalin tim.

6. Thjeshtoni

Një tjetër shtojcë e preferuar e imi është ajo që kam hasur kohët e fundit – dhe kjo është shtojca “Thjeshtoj”. Kjo shtojcë falas, e cila është shumë e thjeshtë për t'u instaluar, ju lejon të thjeshtoni shtigjet tuaja duke ulur me saktësi numrin total të nyjeve në një shteg. Kjo është e dobishme, për shembull, kur konvertoni përzgjedhjet ose tekstin në një shteg. Kjo është për shkak se GIMP tenton të shtojë shumë nyje përgjatë rrugës tuaj si parazgjedhje. Të kesh shumë nyje mund të bëjë që kthesat në rrugën tuaj të duken me gunga, kështu që kjo shtojcë ndihmon në zbutjen e këtyre kthesave duke reduktuar rrëmujën e krijuar nga nyjet e panevojshme përgjatë rrugës suaj.

Check out my Tutorial "Si të thjeshtojmë shtigjet në GIMP". për më shumë informacion se ku dhe si ta instaloni këtë shtojcë, plus shikoni veçoritë e tij në veprim.

7. PhotoGIMP

Tjetra është "PhotoGIMP", një patch për GIMP i krijuar nga miku im i mirë DioLinux që në thelb e bën GIMP sa më të ngjashëm me Photoshop-in. Për shembull, ky patch do të përditësojë paraqitjen e hapësirës suaj të punës dhe do të ndryshojë shkurtoret e tastierës për të imituar nga afër Photoshop. Për më tepër, Dio ka përfshirë mijëra shkronja dhe furça shtesë, megjithëse mbani në mend se do të dëshironi të kontrolloni licencat e shkronjave që përdorni nga kjo pjesë, pasi disa prej tyre mund të mos jenë të disponueshme për përdorim komercial.

Më në fund, ky patch përfshin disa shtojca të njohura si Resynthesizer, Liquid Rescale, Fix-CA për rregullimin e Aberration Chromatic në fotot tuaja, Wavelet Denoise dhe më shumë.

Unë kam dy mësime si të shkarkoni dhe instaloni PhotoGIMP – një për Windows një për MAC. Ky patch është gjithashtu i disponueshëm për makinat Linux, me udhëzime për instalimin e linux në Faqja e shkarkimit të PhotoGIMP.

8. GIMPainter

Më tej është shtesa GIMPainter për instalimin e shpejtë të furçave falas, pro për t'u përdorur në kompozimet tuaja GIMP. Ky grup i mrekullueshëm furçash vjen me 95 furça të ndryshme që shfaqen në një dialog të lidhur, me çdo furçë që përfshin opsionet e veta të paracaktuara të veglave dhe dinamikën e furçave për të maksimizuar pamjen dhe ndjesinë e furçës. Do të gjeni një shumëllojshmëri të llojeve të furçave në këtë shtesë GIMP falas të krijuar nga SenlinOS, nga furçat me shkumës dhe qymyr, te stilolapsat, shënuesit, lapsat dhe penela më tradicionale.

Këto furça janë të organizuara mjeshtërisht në një dialog të lidhur dhe me çdo furçë që vjen me pamjen e vet të fotografisë. Kjo u jep furçave një pamje shumë më të rregullt dhe i bën ato më të lehta për t'u përdorur dhe për t'u dalluar nga furçat e paracaktuara të GIMP. Plus, fotografitë me ngjyra të plota, të cilat përfshijnë një imazh të llojit të mjetit që imiton furça dhe një pamje paraprake të vogël të goditjeve të furçës, e bëjnë më të lehtë gjetjen e furçës që kërkoni.

GIMPainter përdor një licencë MIT, e cila lejon përdorimin komercial, modifikimin, shpërndarjen dhe përdorimin privat. Me fjalë të tjera, nuk duhet të keni probleme me përdorimin e këtyre penelave në një sërë projektesh.

Unë kam një tutorial të dedikuar për t'ju treguar si të instaloni GIMPainter për GIMP e cila përfshin një demonstrim të disa prej furçave që vijnë me këtë shtesë.

9. Shtojca e maskës së ndriçimit

Maskat e ndriçimit janë një mënyrë e dobishme për të izoluar shkallë të ndryshme të hijeve, toneve të mesme dhe pikave kryesore në imazhin tuaj për modifikim të saktë ose efekt izolues. Siç thotë Pat David, "Maskat e ndriçimit janë në thelb maska ​​me shtresa që ndërtohen rreth toneve specifike në një imazh."

Në vitin 2018 krijova një video të quajtur "Tutorial fotografik GIMP 2.10: Përdorimi i maskave të ndriçimit për të rregulluar objektet e errëta" duke ju treguar se si të krijoni manualisht Maskat e Luminosity për imazhin tuaj. Menjëherë pas publikimit të videos, një nga shikuesit e mi, Kevin Thornton, shpiku një shtojcë e shkëlqyer për automatizimin e këtij procesi – duke e bërë kështu super të lehtë ndarjen e toneve të ndryshme të një imazhi në maska ​​shtresash. Shtojca krijon tre grupe shtresash - një për hijet, një për tonet e mesme dhe një për pikat kryesore. Këto tone pastaj ndahen edhe më tej për redaktim më të saktë. Për shembull, do të keni tre grupe pikash kryesore brenda grupit "Theksimet" – duke filluar nga pikat më të errëta në imazhin tuaj deri tek pikat më të shndritshme. E njëjta gjë vlen edhe për tonet e mesme dhe hijet.

Ju mund të shikoni tutorialin tim në si të krijoni manualisht Maskat e Luminosity për më shumë informacion se si funksionojnë dhe pse janë të dobishëm, ose thjesht shikoni artikullin në faqen time të internetit që ju tregon si të instaloni shtojcën Luminosity për GIMP.

Kjo është ajo për listën time të shtojcave dhe shtesave më të mira GIMP për 2022! Nëse ju pëlqeu, mund të shikoni më shumë mësime nga Davies Media Design këtu.

Pin atë në Pinterest