Le të jemi realë për një sekondë – GIMP ka qenë duke luftuar kohët e fundit. Në një botë që ndryshon me shpejtësi (veçanërisht kur bëhet fjalë për fotografinë dhe softuerin e redaktimit të fotografive), Programi i Manipulimit të Imazhit GNU duket se nuk mund të gjejë themelet e tij.

Kjo nuk do të thotë se programi nuk është një program i shkëlqyer – është ende alternativa më e mirë falas për redaktimin e fotografive për Photoshop që nga 2021.

Megjithatë, ai titull mund të bjerë në vitin e ardhshëm, ashtu siç pëlqejnë softuerët e tjerë të lirë Darktable shkumës vazhdoni të bëni hapa të mëdhenj në zhvillim dhe të nxirrni versione të reja të lëshimit. (Duhet të vërej se asnjëri prej këtyre programeve aktualisht nuk fokusohet në manipulimin e fotografive në pothuajse të njëjtin nivel që bën GIMP).

Pra, çfarë po e shkakton këtë rënie të GIMP? A është se softueri i lirë më në fund është në rrugëdalje dhe programe me pagesë si Adobe ose Foto afiniteti më në fund keni fituar?

Jo tamam.

Pas të gjitha, Blender, softueri falas 3D CG, pushtoi internetin në vitin 2021 me publikimin e tij të blender 3.0. Ajo gjithashtu ka mbledhur sponsorë gjigantë të korporatave për të ndihmuar në financimin e zhvillimit të saj si biznesi i askujt, duke nënshkruar në kompani si Intel, Qerpiç, mollëdhe AWS si sponsorë të korporatave.

Përveç kësaj, Darktable, një procesor pa pagesë RAW, shkumës, një aplikacion pa pagesë për pikturë dixhitale dhe G'MIK, një shtojcë pa efekte fotografike, të gjitha kishin lëshime të mëdha softuerësh gjatë vitit 2021.

Pra, çfarë po ndodh me GIMP?

Dy versionet e fundit të lëshimit të GIMP, GIMP 2.10.28 GIMP 2.10.30, ishin shumë të lehta në karakteristika. Në fakt, veçoritë e reja "marrë" në secilën prej këtyre dy versioneve të reja do të ishin shënime në fund të faqes në çdo version tjetër të softuerit.

Arsyet e dhëna nga Jehan, një nga kontribuesit kryesorë për GIMP, për versionet e lëshimit super të lehta deri më tani është se shumica e fuqisë punëtore të zhvilluesve aktualisht po drejtohen drejt GIMP 3.0 dhe një rregullim të infrastrukturës së kodit për GIMP.

Kjo ka të ngjarë të jetë kryesisht e vërtetë, megjithëse duket gjithashtu se Numri i përgjithshëm i kontribuesve dhe angazhimeve të GIMP është shumë më pak krahasuar me vitet e mëparshme. Zakonisht numri i kryerjeve mujore qëndron mbi 100, por ishte nën atë prag për 75% të vitit 2021.

Në vitin 2020, numri mesatar i kryerjeve të GIMP në muaj ishte rreth 127. Në vitin 2021, nga ana tjetër, numri mesatar i kryerjeve në muaj u ul në rreth 94 (një rënie gati 26%).

Për më tepër, numri mesatar i kontribuesve aktivë në muaj në projektin GIMP në vitin 2021 ishte rreth 7. Kjo ishte një rënie prej 15% nga një vit më parë.

Pra, numrat nuk duken mirë tani, por projekti GIMP nuk ka vdekur. Ende.

Kjo është arsyeja pse viti 2022 është, për mendimin tim, një vit i ri për GIMP. Nëse numri i angazhimeve dhe kontribuesve vazhdon të jetë në rënie për të tretin vit radhazi (ato ishin në rënie edhe në vitin 2020), GIMP mund të jetë në një problem serioz për sa i përket të qenit një projekt i qëndrueshëm pa pagesë.

Nëse, për shembull, GIMP vazhdon të prodhojë vetëm lëshime 2.10 pa veçori të reja të mëdha (p.sh. GIMP 2.10.32 deri në GIMP 2.10.38, të gjitha të theksuara nga mbështetja e përditësuar e formatit të skedarit), mund të shkaktojë që interesi i përdoruesit të ulet rrezikshëm dhe zhvilluesit të gjeni projekte të reja. Me bazën e tij të përdoruesve dhe talentin që po largohen me shumicë, afati kohor i lëshimit të GIMP 3.0 mund të vazhdojë të shtrihet në pafundësi dhe ndoshta të mos shohë kurrë dritën e ditës.

Nëse, nga ana tjetër, GIMP më në fund lëshon GIMP 3.0 në 2022, programi do të shohë një ringjallje masive të interesit të përdoruesit dhe një fluks të angazhimit të zhvilluesve. Më pas mund ta përdorë këtë rritje në mbështetje për t'u kthyer në trampolinë dhe për të filluar zbatimin e veçorive të shumëpritura si objektet inteligjente (të njohura si "shtresa të lidhura" në GIMP), shtresat e rregullimit, veçoritë e animacionit dhe mjetet vektoriale të tekstit dhe formës.

Siç qëndron tani, GIMP ka nevojë për ndihmë serioze. Jehan, në "Raporti Vjetor 2021” për GIMP, në mënyrë të sikletshme pranon se ai në thelb ka mbajtur ekipin gjatë gjithë vitit kur bëhet fjalë për zhvillimin e programit. Në raport, ai përshkruan se si ai është i vetmi zhvillues me mbi 500 angazhime në vit, me zhvilluesin tjetër më të afërt që kontribuon me rreth 100 angazhime.

Lajmi i mirë është se ka pasur gati 3 herë më shumë angazhime në 2021 për versionet e zhvillimit të paqëndrueshëm të GIMP (versionet 2.99.x), të cilat do të bëhen GIMP 3.0, kundrejt versioneve të qëndrueshme GIMP 2.10.x.

Jehan e ka pranuar edhe në platforma të tjera (si Twitter) se ai nuk po fiton mjaftueshëm para për të punuar në GIMP me kohë të plotë (ose të paktën të punojë në të me kohë të plotë ndërsa paguhet një pagë e përshtatshme). Kjo ekspozon një problem tjetër me GIMP – nuk duket se ka para.

Kjo mund të duket jo befasuese për disa prej jush, duke parë që GIMP është një program falas dhe kështu nuk ka asnjë model të vërtetë të ardhurash. Megjithatë, siç e përmenda më herët në këtë artikull, projektet e tjera të softuerit të lirë (kryesisht Blender) janë makina që prodhojnë para dhe mund t'i paguajnë zhvilluesit e tyre (dhe stafin tjetër) pagat e jetesës nëpërmjet donacioneve.

Sinqerisht, megjithatë, nuk mendoj se paratë janë çështja kryesore me zhvillimin e GIMP. Edhe pse më shumë para sigurisht që do të ndihmonin situatën aktuale. Nëse GIMP do të kishte akses në më shumë talente zhvilluesish (d.m.th më shumë njerëz dhanë kohën e tyre vullnetare për të ndihmuar në zhvillimin e GIMP), projekti nuk do të kishte nevojë të mbështetej kaq shumë tek një person për të përfunduar punën. Kjo është e gjithë pika e softuerit të lirë dhe me burim të hapur – shumë njerëz kontribuojnë me kohë të lirë në projekt për të krijuar softuerin që dëshirojnë.

Duke ndarë punën, askush nuk po i kushton shumë nga koha e tij për ta parë këtë gjë (dhe kështu duhet të kompensohet për kohën e tij që të mund të paguajë faturat).

GIMP është një ekosistem - një lak reagimi. Kur një pjesë e enigmës është jashtë llojit, ajo ndikon në të gjithë projektin. Për shembull, duke pasur më shumë zhvillues që kontribuojnë në projekt, GIMP mund të zbatojë veçori të reja, shumë të kërkuara që arrijnë një audiencë më të gjerë (p.sh. veçoritë e animacionit ose shtresat e rregullimit). Duke arritur një audiencë më të gjerë, ai mund të rrisë financimin e tij dhe bazën e talenteve të zhvilluesve, duke i lejuar kështu më shumë burime për të vazhduar shtimin e veçorive të reja.

Zgjidhjet

Kam shpenzuar shumë kohë duke identifikuar problemet me GIMP. Por si i rregullon GIMP këto probleme? Është më e lehtë të thuhet sesa të bëhet, por gjithsesi do ta them.

Përmirësoni kulturën e GIMP

Unë kam bërë mësime për GIMP për më shumë se 10 vjet tani. Deri më sot, ka shumë herë që unë ndërveproj me ekipin e GIMP (zakonisht përmes mediave sociale) dhe marr një përgjigje me gjemba. Unë e shoh këtë gjithashtu në ndërveprimet e GIMP me njerëzit që sjellin zhgënjime duke përdorur programin në mediat sociale.

Ky është një problem kulture.

GIMP duhet të përmirësojë ndërveprimet e tij me komunitetin e tij. Duhet të jetë më i durueshëm kur njerëzit u qasen atyre me çështje, veçanërisht në një mjedis publik si në mediat sociale.

Kur njerëzit shohin se GIMP është një kënaqësi për të bashkëvepruar ose punuar me të, ata njerëz do të bëjnë hapin për të kontribuar në projekt. Kur GIMP duket i paqëndrueshëm dhe konfrontues, ai largon talentin.

Inkscape, Darktable, Krita dhe Blender të gjithë kanë një qasje shumë më të mirë kur bëhet fjalë për personalitetin e tyre publik dhe ndërveprimin me njerëzit. Nëse GIMP mund të studionte dhe adoptonte qasjet e tyre, ata mund të fillonin të trajtonin problemin e kulturës së tyre dhe të shëronin reputacionin e tyre.

Me gjithë drejtësinë, Jehan duket se po shkon në këtë drejtim. Në Raportin e tij Vjetor 2021, ai përmend se "aftësitë sociale" dhe "të jesh një person i mirë dhe i sjellshëm me të tjerët" janë dy prioritetet kryesore kur zgjedhin kontribues të rinj kryesorë për t'u deleguar detyra të rëndësishme.

Ristrukturimi i mbledhjes së fondeve

Struktura e mbledhjes së fondeve të GIMP është aktualisht në të gjithë vendin dhe jo plotësisht transparente.

Për shembull, "dhuroj” Faqja në faqen e internetit fillon me dy butona dhurimi. Një buton është për Oyvind Kolas, një kontribues i madh i GEGL, dhe tjetri është për projektin ZeMarmot, një ekip i animacionit "film falas". Butonat lidhen me llogaritë e tyre Patreon.

Si Oyvind Kolas ashtu edhe projekti ZeMarmot kontribuojnë jashtëzakonisht shumë në GIMP – por nëse nuk e ndiqni GIMP çdo ditë si unë, kjo mund të mos jetë shumë e dukshme bazuar në emrat e projekteve në të cilat ata punojnë (projekti ZeMarmot është projekti i Jehan-it – së bashku me partnerin e tij Aryeom).

Duke lëvizur më poshtë në faqen "Dhuro", opsioni tjetër i dhurimit është përmes projektit Gnome. Këtu, thuhet: “Fondacioni GNOME ka pranuar me dashamirësi të veprojë si agjentë fiskalë për ne. Kontributet në projektin GIMP mund të bëhen duke i dhuruar Fondacionit GNOME dhe duke specifikuar projektin GIMP si marrës.”

Fjalët "Gnome Foundation" janë të lidhura me Faqja kryesore e Gnome, dhe më pas i takon vizitorit të kuptojë se ku të shkojë nga atje për të dhuruar për GIMP.

Unë personalisht mendoj se duhet të ketë një faqe të dedikuar uljeje në faqen e internetit të Gnome që ofron më shumë informacion se si t'i dhuroni GIMP përmes Gnome, sa para janë dhuruar duke përdorur këtë metodë përmes donatorëve të tjerë në baza mujore dhe ku janë paratë shkon. Për momentin është e vështirë të thuhet se sa ndikim ka një donacion sepse asnjë nga këto informacione nuk është i disponueshëm në faqen kryesore të Gnome.

Ai thotë në paragrafin tjetër më poshtë: “Deri më tani dhurimi përmes Fondacionit GNOME mund të përdoret vetëm për nevoja të komunitetit (konferenca, takime zhvilluesish…) dhe rinovim material.” Pra, asnjë nga paratë tuaja për Gnome nuk shkon drejtpërdrejt në zhvillimin e GIMP – gjë që është veçanërisht e vërtetë tani duke marrë parasysh që COVID ka mbyllur ngjarjet personale.

Më poshtë lidhjes Gnome janë lidhje shtesë për portat e pagesave nga të cilat vizitorët mund të zgjedhin për të dorëzuar një donacion. PayPal është porta më e njohur, megjithëse kjo duket se shkon te projekti Gnome (të cilin sapo e diskutuam). Per mendimin tim, LibrePay ka potencialin më të madh nga portat e listuara, sepse ofron të dhëna se sa para mblidhen çdo javë dhe kush merr çfarë pjese të të ardhurave. Sidoqoftë, e keqja është se LibrePay renditet në Euro. Si dikush që jeton në SHBA dhe përdor dollarë amerikanë si monedhë, zvogëlon faktorin e besimit kur shoh të listuara një monedhë të ndryshme nga dollarët. Unë gjithashtu mund të shoh që kjo është konfuze për njerëzit nga e gjithë bota që duan të dhurojnë në monedhën e tyre, por shohin vetëm euro.

Shkurtimisht, GIMP ka nevojë për një faqe interaktive "Dhuroni" dhe një metodë të konsoliduar të mbledhjes së donacioneve.

Mund të marrë një faqe nga libri i Kritës si “Fondfaqja përfshin grafikë interaktivë, si dhe nivele shpërblimesh për donatorët. Për më tepër, kur klikoni në një nivel dhurimi, lidhja ju çon drejtpërdrejt në një faqe pagese me informacione se si Krita mbledh dhurimin. Ka një lidhje – jo disa – dhe pagesat duket se janë të centralizuara.

Bëni më të lehtë kontributin

Zgjidhja ime përfundimtare e propozuar për rritjen e burimeve të disponueshme të GIMP është të lehtësojë kontributin në projekt. Ndërsa GIMP's "Get Përfshihuni” Faqja është një faqe ulje efektive për sa i përket paraqitjes Çfarë pikërisht njerëzit mund të bëjnë për të ndihmuar, ajo duhet të bëjë një punë më të mirë në përcaktimin si pikërisht njerëzit mund të ndihmojnë.

Unë mendoj se kjo çështje mund të zgjidhet me një video mësimore ose artikull të thjeshtë për secilën metodë kontributi. Tutoriali duhet t'u tregojë njerëzve se cilat uebsajte duhet të vizitojnë, nëse do të kenë nevojë për kredencialet e hyrjes (dhe si t'i marrin ose krijojnë ato), dhe të ofrojë një shembull të një angazhimi ose kontributi (dmth. duke treguar procesin e plotë për ofrimin e një përkthimi ose krijimi i një tutoriali për faqen e internetit).

Ka shumë njerëz që kanë pak ose aspak përvojë për të kontribuar në një projekt softuerësh, kështu që udhëzimet dhe drejtimi i qartë do të rrisnin në mënyrë drastike numrin e njerëzve që janë të gatshëm ta bëjnë atë.

përfundim

Viti 2022 do të jetë një vit i krijimit ose pushimit për GIMP. Unë besoj se mund të jetë një vit "make" thjesht duke e organizuar projektin më të organizuar dhe duke e bërë kontributin më gjithëpërfshirës dhe intuitiv. Mund të shikojë projekte të tjera Softuerësh me burim të lirë dhe të hapur që janë duke lulëzuar aktualisht (p.sh. Krita, Darktable dhe Blender) dhe të adoptojë disa nga teknikat e tyre. Së fundi, duke nxjerrë në treg GIMP 3.0, të shoqëruar me ndryshimet e mësipërme në kulturën e tij, mbledhjen e fondeve dhe aksesin e kontributeve, ai mund të vendosë themelet për një të ardhme shumë më produktive, të suksesshme dhe të qëndrueshme.

Faleminderit që lexuat këtë artikull! Mund të shikoni më shumë përmbajtje në FOSS (Software falas dhe me burim të hapur) në Faqja kryesore e Davies Media Design.

Pin atë në Pinterest