Versioni i 4-të i lëshuar i qëndrueshëm i GIMP i vitit 2021 është një tjetër përditësim i lehtë i këtij softueri falas të redaktimit të fotografive.

Pika kryesore e këtij versioni të ri të lëshimit është se GIMP ka përditësuar 6 formate skedarësh të mbështetur. Këto formate të përditësuara përfshijnë skedarët AVIF, HEIF, PSD, DDS, RGBE dhe PBM. Duket se skedarët PSD morën vëmendjen më të madhe, me korrigjime të disa të metave në skedarët PSD që po pengonin GIMP kur përpiqeshin të ngarkonin skedarët.

GIMP gjithashtu bëri disa përmirësime në rritje në versionin MAC të softuerit të tij. Më e rëndësishmja ishte rregullimi i GIMP për problemin e dukshmërisë së përzgjedhjes së MAC. Ky problem mund të karakterizohet nga mos shfaqja e kufirit të "milingonave marshuese" pas vizatimit të përzgjedhjeve në kanavacë. Megjithëse kufiri i zonës së përzgjedhjes ishte ende teknikisht aty pasi u vizatua dhe rrëmbeu një mjet tjetër, për shembull, përdoruesi nuk mund ta shihte kufirin e përzgjedhjes. Ky problem tani zgjidhet duke "portuar prapa" një rregullim që u krijua për versionin e zhvillimit GIMP 2.99.8. Teknikisht, ky problem ishte zgjidhur tashmë në një version të përditësuar të instaluesit DMG për MAC në GIMP 2.10.28, por mendoj se është zgjidhur më fuqishëm (ose të paktën zyrtarisht) në këtë version të fundit GIMP.

Disa ndryshime shtesë u bënë në GIMP për lëshimin e 2.10.30, duke përfshirë disa përditësime në shtojcën e meta të dhënave (për informacione të bashkangjitura me imazhet), zgjedhësin e ngjyrave për Linux dhe disa rregullime të mbështetjes për Windows 11.

Nëse, si unë, po pyesni veten pse GIMP duket se po lufton kohët e fundit, ju rekomandoj shikoni artikullin tim ku unë bëj një zhytje të thellë në këtë temë. Përndryshe, mos harroni të shikoni timin Udhëzime GIMP, Artikuj për ndihmë nga GIMPose Kurse GIMP!

Pin atë në Pinterest