Welkom bij het nieuwe decennium! 2020 brengt een nieuw jaar en hopelijk komt daarmee meer vooruitgang met de gratis GIMP-foto-editor! In dit artikel zal ik een terugblik bieden op het jaar in GIMP voor 2019, evenals een voorproefje van wat er in 2020 voor de software komt.

GIMP-samenvatting 2019

3 Nieuwe releases van de GIMP-versie

2019 was een behoorlijk succesvol jaar voor GIMP en gebruikers van het programma waren over het algemeen tevreden met de wijzigingen die het GIMP-team heeft aangebracht. In een enquête op het YouTube-kanaal van Davies Media Design beoordeelde 78% van de gebruikers de evolutie / voortgang van het GIMP-programma voor 2019 op een 7 van de 10 of hoger (uit meer dan 450 reacties op de enquête). Slechts 6% beoordeelde de voortgang van het programma 4 van de 10 of minder. Ik ben het eens met deze positieve beoordeling.

Het GIMP-team heeft in 3 2019 updates uitgebracht, waaronder GIMP 2.10.10, GIMP 2.10.12 en GIMP 2.10.14. Deze nieuwe releases waren stuk voor stuk behoorlijk belangrijk en brachten veel nieuwe functies, functionaliteit en prestatieverbeteringen / bug-fixes met zich mee.

Bijvoorbeeld GIMP 2.10.10, die begin april 2019 werd uitgebracht, introduceerde de langverwachte Slimme kleuring functie, waarmee gebruikers eenvoudig vormen met handgetekende lijnen in een afbeelding / illustratie kunnen invullen - zelfs wanneer de vormen niet perfect of volledig omsloten zijn. Deze functie is geweldig voor illustratoren, cartoonisten en iedereen die schetsen of tekeningen maakt binnen het programma en die hun tekeningen snel wil kunnen inkleuren.

GIMP 2.10.12, die medio juni werd uitgebracht, zag minder flitsende veranderingen, maar het bracht wel zeer belangrijke incrementele verbeteringen aan in dingen zoals gereedschappen, zoals de curven-tool - die een paar upgrades kreeg, de schilderervaring (inclusief bij het schilderen met de Symmetry Tool) en selectiegebieden - waarin een nieuwe stijl voor het vastleggen en toepassen van selecties werd geïntroduceerd.

Eindelijk de release van GIMP 2.10.14 eind oktober sloot het jaar af met een aantal geweldige toevoegingen - waardoor het misschien wel de beste van de drie nieuwe releases van het jaar was. De meest opvallende verbeteringen zijn de mogelijkheid om objecten buiten het GIMP-canvas weer te geven en te bewerken (een langverwachte functie die officieel bekend staat als de 'Toon alle”Modus), en de mogelijkheid om filtereffecten buiten laaggrenzen toe te passen (en dus te voorkomen dat effecten door laaggrenzen worden afgebroken). Er zijn ook nieuwe filters toegevoegd in deze versie en de gebruikelijke prestatieverbeteringen om GIMP een stabieler en krachtiger programma te blijven maken.

GIMP 2020: Wat komt eraan

Als je ooit rechtstreeks met het GIMP-team hebt gesproken over toekomstige versies van GIMP, weet je dat ze niet graag harde antwoorden geven op zaken als releasedata of tijdlijnen als het gaat om het vrijgeven van toekomstige versies van GIMP. Het is dus een gok wanneer de volgende nieuwe versie van GIMP zal worden vrijgegeven.

GIMP 2.10.16

Eén ding is mij echter verteld dat de volgende geplande release GIMP 2.10.16 wordt. En omdat de gebruikelijke tijd tussen niet-grote releases (2.10.x-versies) tussen de 3-4 maanden ligt, kunnen we verwachten dat deze nieuwste versie ergens tussen begin februari en maart 2020 uitkomt. Het is niet helemaal duidelijk als naar welke functies met deze versie zullen worden vrijgegeven, maar we kunnen anticiperen op zaken als kleine upgrades van bestaande tools, het bijwerken van GEGL en BABL, en de gebruikelijke bugfixes en incrementele prestatieverbeteringen.

Tot op heden zijn er bijna 500 bugs gerapporteerd voor GIMP 2.10-versies, waarvan iets meer dan 70% nu is opgelost / verholpen. Dat betekent dat ongeveer 30% van de bugs overblijven voor de ontwikkeling van GIMP 2.10.x (inclusief GIMP 2.10.16). Dit is belangrijk om op te merken, omdat bugs vaak nieuwe releases in de weg staan ​​- en hoe meer bugs in de weg staan, hoe langer het duurt voordat een nieuwe versie van GIMP wordt vrijgegeven.

Ik moet er rekening mee houden dat ontwikkelaars er niet op vertrouwen dat ALLE bugs worden opgelost voordat nieuwe software wordt vrijgegeven - ze kunnen kleinere bugs uitstellen om de releasedatum van nieuwe software te verhogen. Dit alles gezegd hebbende, er zijn slechts zoveel bugs die ze willen uitstellen, dus het aantal resterende bugs kan ons nog steeds een vrij duidelijk beeld geven van hoeveel werk er nog over is totdat een nieuwe GIMP-release beschikbaar komt.

GIMP 3.0

In een video die ik begin 2019 maakte met een samenvatting van het voorgaande jaar (2018) en waarin ik benadrukte wat er in 2019 voor GIMP zou komen, verklaarde ik dat het GIMP-team van plan was om versie 3.0 later in het jaar uit te brengen - die was gepland een grote doorbraak voor gratis software.

Nou, helaas is dat niet gebeurd (zoals velen van jullie weten), wat betekent dat 2020 zal blijven wachten op deze belangrijke release van het programma.

Het goede nieuws is echter dat er enige serieuze vooruitgang wordt geboekt in de richting van de release van GIMP 3.0.

Om te beginnen is meer dan 60% van de vermelde bugs voor GIMP 3.0 opgelost (of gemarkeerd als "gesloten"). Dit betekent dat iets minder dan 40% van de gerapporteerde bugs nog moet worden gerepareerd (sommige van deze bugs zijn meer tijdrovend dan andere - hoewel het al een goed teken is om meer dan de helft van deze bugs te repareren).

Bovendien heeft het GIMP-team een ​​tabel met de 5 belangrijkste functies die het in GIMP 3.0 wil implementeren. Alle 5 van deze belangrijke functies hebben de status “werk in uitvoering” - waarbij een van de functies de status “voltooid” heeft. Dit betekent dat het GIMP-ontwikkelteam al is begonnen met werken aan alle belangrijke functies die moeten worden voltooid voor de release van GIMP 3.0.

Als je je afvraagt ​​waarom GIMP 3.0 zo baanbrekend zal zijn, is de belangrijkste reden dit: GIMP gebruikt momenteel iets dat GTK wordt genoemd, wat staat voor de GIMP Toolkit. Deze toolkit, die door verschillende software wordt gebruikt - vooral in de Open Source-wereld, is "een multi-platform toolkit voor het maken van gebruikersinterfaces." Met andere woorden, het is in wezen de basis voor GIMP, inclusief hoe het eruit ziet en opereert.

Momenteel gebruiken GIMP 2.10-versies GTK + 2 - een oudere en eerlijk gezegd verouderde versie van de GIMP Toolkit. Wanneer GIMP 3.0 wordt uitgebracht, wordt de GIMP Toolkit geüpdatet naar een modernere GTK + 3 - die de gebruikersinterface zou moeten verbeteren, de prestaties van de applicatie zou moeten verbeteren en mogelijkheden voor meer functies zoals niet-destructieve bewerking zou moeten bieden (denk aan de aanpassingslagen van Photoshop).

Er zijn al genoeg andere programma's die GTK + 3 gebruiken, die al jaren bestaat - dus waarom is GIMP er nog niet naar overgeschakeld?

Het antwoord is dat GIMP een zeer grote en complexe applicatie is met een grote codebase (en veel bijdragende ontwikkelaars). Als gevolg hiervan is het omschakelen van alles van GTK + 2 naar GTK + 3 extreem tijdrovend en vereist een aanzienlijk niveau van codeerexpertise. Het GIMP-ontwikkelingsteam werkt al geruime tijd aan het “porten” van GIMP naar GTK + 3 - dus we naderen gelukkig de voltooiing van dit jarenlange project. Ik hoop dat GIMP 3.0 voor het einde van dit jaar wordt uitgebracht. Als ik moest raden, zou ik zeggen dat we kunnen anticiperen op de release tussen september en november van 2020 (houd me daar echter niet aan vast - ik voer geen ontwikkeling uit voor het GIMP-project en ik had het mis met mijn voorspelling vorig jaar ).

Enkele van de belangrijkste functies van GIMP 3.0 zijn onder meer Extensiebeheer, die een gecentraliseerde locatie voor alle GIMP-bronnen van derden (dwz plug-ins, penselen, Pattersn, enz.) zal creëren, beter Ondersteuning voor Wacom-tablets, wat de digitale teken- / schilderervaring met een tablet zal verbeteren (naar mijn mening momenteel een broodnodige oplossing), en verbeterde animatiefuncties (momenteel zijn de animatiefuncties in GIMP verschrikkelijk - dus dit is weer een broodnodige verbetering van de functies).

De langverwachte functie "laagaanpassingen" zal niet beschikbaar zijn totdat GIMP 3.2 is vrijgegeven - wat naar mijn mening niet eerder zal zijn dan in het begin tot midden 2021.

Zoals altijd zal ik nieuwe tutorials uitbrengen over de nieuwste versies zodra deze uitkomen, dus blijf op de hoogte van Davies Media Design gedurende 2020! U kunt op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief, GIMP Video Tutorials-paginaen GIMP YouTube-kanaal. U kunt ook toegang krijgen tot onze premium-inhoud door een te worden DMD Premium-lid vandaag!

Abonneer u op onze GIMP-nieuwsbrief

Word lid van onze mailinglijst om nieuwe tutorials, GIMP-cursusupdates en het laatste nieuws te ontvangen.

Je bent met succes geabboneerd!

Pin It op Pinterest

Deel dit